15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Lidovky.cz

Popis:

Aktuální zpravodajství z rubrik domov, zahraničí, ekonomika / byznys, sport, bydlení, auto, Evropská unie, věda. Komentáře.

URL:

http://www.lidovky.cz/

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

6 položek/měsíc

Čas rebarbory. Jak si z navinulých řapíků připravit máslový koláč jako od babičky?

15.dubna
Po všem čerstvém, svěžím a křupavém prahneme teď na jaře snad víc než jindy. K zásilkám, které nám příroda po zimě posílá, patří nakyslá rebarbora. Nejvíc jí to sluší v máslovém koláči.

Nepřepečený vepř. Jak připravit měkké, růžové a krásně šťavnaté kotlety, poradí šéfkuchař Pavel Drdel

8.dubna
Zabijačka na talíři, tak říká Pavel Drdel svým masovým „lasagním“ s ragú z červených jelítek a silnou omáčkou z demi glace. Než přijde čas na lehké salátky z první jarní zeleniny a čerstvého býlí, dopřejte si dřevorubeckou porci masa.

Přišel čas fialkové sklizně. Křehkou krásu violky vonné lze využít při přípravě dezertů

6.dubna
Jemně nasládlá chuť a křehká krása dělají z fialek ideální doplněk lehkých dezertů, zmrzlin i salátů. A co teprve pastelově nachový cukr, sirup a želé!

Pečeně na sváteční stůl. Šťavnaté jehněčí s velikonoční nádivkou podávejte na nahřátých talířích

31.března
V noci ze soboty na neděli slaví křesťané zmrtvýchvstání jako nejdůležitější svátek v roce. Na slavnostním stole pak nesmí chybět beránek, třebaže jen upečený ze sladkého těsta. Dobře připravený kus skopového ale ani ten nejjemnější piškot nenahradí, a komu se podaří jej koupit, může se těšit na vrcholně rajskou krmi.

Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?

29.března
Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj.

Velikonoce (ne)tradičně. Upečte si staročeského beránka, anglické hot cross buns či kosti svatých jako ve Španělsku

28.března
Velikonoční oslavy uprostřed jarně probuzených dnů si nejčastěji notují s mazanci či beránky. Tradiční pečivo je ale pestřejší a má své původní významy a souvislosti. Přinášíme inspiraci ze starých kuchařek a také recepty z Velké Británie a ze Španělska.

Poctivá kynutá chuť bez smažení. Nebesky hebká lívancová pěna si skvěle rozumí s karamelizovanými semínky

25.března
Nejsou ani smažené, ani pečené, zato nebesky hebké. Základem variace na netradiční lívance připravované ve vodní lázni podle šéfkuchaře Pavla Drdela je jemná espuma, doplněná o nočky ze zakysané smetany a trochu sladkého ovoce.

Dušené hrudí s bramborovým salátem. Pikantní hořčičná zálivka šéfkuchaře Drdela oživí i zdánlivě obyčejné jídlo

18.března
Hluboký prsní sval s nepřehlédnutelným tukovým krytím se skvěle hodí k dlouhému dušení. Jednoduchou kombinací je pouze vařené hrudí s hořčicí a křenem, sofistikovanější verzi nechybí silná omáčka a lehce pikantní vídeňský salát.

Zelená vzpruha z jarní přírody. Vyzkoušejte naše bylinkové recepty, které vás zaručeně postaví na nohy

16.března
Příroda se rychle probouzí, zato náš organismus teď potřebuje k nastartování víc než jen trochu teplejší dny a častější pohlazení slunečních paprsků. Očistné kúry či vitaminový doping si snadno a levně dopřejeme s pomocí zelených bylinek. A nemusí to být jen tolik populární medvědí česnek.

Recyklovaný chleba. Zimní variace na italskou panzanellu s hlívou a kapustičkami vás zahřeje nejen v žaludku

11.března
Tajemstvím variace na italský chlebový salát jsou dokřupava opečené kousky pečiva, parádně dochucené výraznou zálivkou. Kromě staršího pečiva v něm najde využití taky nejlepší sezonní zelenina – růžičková kapusta.

Koblihy nemusí být jen o masopustu a už vůbec ne jen nasladko. S trhaným masem si budou báječně rozumět

4.března
Němci jim říkají Berliner, Rakušané Krapfen, Poláci pączki a Židé sufganiyah. Kynuté těsto, plněné obvykle sladkou náplní, dozlatova smažené ve vysoké vrstvě tuku je oblíbené po zásluze. A nejen o masopustu. Zkuste je tentokrát naslano.

(Ne)obyčejné jablko. Vyzkoušejte ho pečené a přikryté krémem ze slaného karamelu podle šéfkuchaře Drdela

26.února
Stejně jako většině slaných jídel prospěje trocha něčeho sladkého, sladká jídla vyladí k dokonalosti zase špetka soli. Možná i proto je slaný karamel tak skvělou záležitostí – obzvlášť v kombinaci s jablky, kávou a skořicí.

Jde to i bez rýže. Harmonii tradičních a nových chutí slibuje variace na srbské rizoto podle šéfkuchaře Drdela

19.února
Zamýšlet se nad každou položkou jídelního lístku, kde se asi tak vzala, to by taky člověk mohl zůstat bez oběda. Srbské rizoto si ale o výpravu ke kořenům svého názvu vyloženě říká.

Na poslední chvíli: snadné, rychlé a efektní. Valentýnskými pusinkami potěšíte zamilované mlsné jazýčky

14.února
Trouby ještě pomalu nestačily vychladnout od maratonu předvánočního pečení a už tu máme další zvyk, který si žádá přípravu sladkostí. Tentokrát v tónech růžové a červené, protože se bude slavit svatý Valentýn. Není to sice náš tradiční svátek, přibývá ale těch, kteří ho slaví. Právě pro ně tu máme recept na sněhové pusinky. Postup je jednoduchý, díky tomu si tohle křehké cukroví určitě zamilujete.

Česká čočka s asijskou stopou. Krokety podle Pavla Drdela si s kimči i rýžovým papírem skvěle rozumějí

12.února
Dnešní recept potěší všechny vegetariány, fanoušky koriandru, kimči a luštěnin (konkrétně čočky), ale taky ty, kdo se nestydí použít v kuchyni často zatracovaný tavený sýr: používá se na dochucení, zahuštění a zjemnění omáčky.
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes