15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Lidovky.cz

Popis:

Aktuální zpravodajství z rubrik domov, zahraničí, ekonomika / byznys, sport, bydlení, auto, Evropská unie, věda. Komentáře.

URL:

http://www.lidovky.cz/

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

3 položek/měsíc

Sladká tečka. Panama dort pekly už naše babičky z mandlové mouky, ocení ho i ti, kdo nesnášejí lepek

1.září
Hledáte recept na čokoládový dort, který je hotový vcukuletu, i druhý den po upečení zůstává krásně vláčný, a přitom se obejde bez špetky mouky? Tady je.

Pečený třesenec. Připravte si „lasagne“ po česku: z brambor, škvarků a uzeného

26.srpna
Dobře dostupná výchozí surovina a nespočet obměn. To jsou vlastnosti, které spojují řadu tradičních českých jídel. Patří mezi ně třeba pozapomenutý bramborový třesenec.

Vánek z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si připravit lehoučké španělské větry podle Rettigové

19.srpna
Šlehání bílků vyžaduje čistotu ústřední suroviny (nesmí v nich ulpět ani kousek žloutku) i nádobí (hlavně mastnota jejich vyšlehání přinejmenším dost komplikuje). Využití pak najdou třeba ve španělském větru, který je exotický jen zdánlivě.

Zelenina do skla. Jak klasicky i netradičně naložit sklizeň ze záhonků

11.srpna
Obliba naložené zeleniny není jen českou specialitou. Sklizeň ze zahrádky „pod víčkem“ najdeme v mnoha světových kuchyních, a to jak v Evropě, tak hojně třeba i v Asii. Její chuť se liší podle způsobu zpracování, ale také vlivem použitého koření. Některé orientální směsi, jako třeba korejské kimčchi, už u nás natolik zdomácněly, že je mnozí považují za běžnou součást jídelníčku. Přesto z velké čá…

Dejte kopru šanci. Letní aromatická bylina se skvěle vyjímá v omáčkách a dipech

5.srpna
Nesmí chybět v kulajdě, nakládaných okurkách, řeckých tzatziki a dalších salátech, ale hlavně v tradiční koprové omáčce. Kopr vonný možná nevoní (a nechutná) každému, nejenom česká kuchyně by ale bez něj nebyla úplná. Kopr je nejlepší čerstvý a jeho čas nastává právě během léta.

Tekuté meruňky. Z oranžové sklizně nemusí být nutně kořalka či koláč, zkuste pro změnu ovocnou polévku

29.července
Taky by vám v parném létě stačily k životu jen ovoce, voda a zmrzlina? Studené ovocné polévky v zásadě nejsou nic jiného než tenhle osvěžující trojlístek v jednom: dodají tekutiny, zaženou malý hlad, a navíc příjemně osvěží.

Černý jako škvára. Zkuste skvělý pozapomenutý koláč z lesních borůvek, jak jej pekly naše babičky

21.července
Barvu má tmavou tak, že po vytažení z trouby ze všeho nejvíc připomíná škváru, a těsta jen tolik, aby tu záplavu sladkých plodů udrželo pohromadě. Pokud hledáte recept na hravě snadný a přitom nebesky dobrý borůvkový koláč, tady je.

Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: ze starodávných českých kuchařek

14.července
Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přinášíme osvědčené i méně známé recepty, které vás rozhodně nezklamou. Vraťme se tentokrát k tradičním receptům našich babiček.

Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: inspirace ze zahraničí

13.července
Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přinášíme osvědčené i méně známé recepty, které vás rozhodně nezklamou. Co se inspirovat třeba za hranicemi naší vlasti?

Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: tři tipy od českých foodblogerek

13.července
Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přineseme tradiční i netradiční recepty, které vás rozhodně nezklamou. Začínáme třemi tipy od českých foodblogerek.

Překvapení v balíčku potěší všechny smysly. Ugrilujte si zdravě šťavnatou a voňavou rybu se zeleninou

8.července
Efektní a jednoduchý. Přesně takový je balíček ukrývající vedle křehké ryby taky kousky zeleniny a spoustu vůně čerstvých bylinek. Nejvíc parády udělá na grilu, ale dá se připravit i v troubě.

Polské prázdniny na talíři. Připravte si lahodný a osvěžující chłodnik litewski

24.června
V horkých dnech vyměňte talíř kouřícího vývaru za lehký salát – anebo za hustou studenou polévku, která spojuje výhody obojího. Polský chłodnik litewski je nezaměnitelný v chuti, konzistenci i barvě.

Balkán na grilu: jak na to pravé nefalšované čevabčiči? Zapomeňte na hořčici a sáhněte po ajvaru

17.června
Dovolená u moře je na dohled. Možná se nechystáte zrovna k Jadranu, balkánské čevapčiči vám ale čekání na volné dny dost zpříjemní. Jak ho správně připravit? Rozpalte gril a zapomeňte na hořčici!

Jahodové nebe. Je libo nadýchanou smetanovou pěnu, smažené taštičky nebo domácí koláč?

10.června
Se šlehačkou, v krémových zákuscích, ovocných dortech, pohárech, bublaninách a roládách... Jahodová sezona je konečně tu. Pojďme si sladké červené plody vychutnat.

Znovuobjevená polenta. V kuchyni zastane celou řadu rolí, připravte si ji naslano i nasladko

3.června
Prolistovat starou českou kuchařku občas může přinést překvapivě moderní inspiraci. Kukuřičná polenta mezi takové zázraky patří: dá se připravit naslano i nasladko, ve formě jemné kaše i sytivé přílohy – a vždy je bezlepková.
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes