Lidovky.cz |
Popis: Aktuální zpravodajství z rubrik domov, zahraničí, ekonomika / byznys, sport, bydlení, auto, Evropská unie, věda. Komentáře.
|
||||||
Sladká tečka. Panama dort pekly už naše babičky z mandlové mouky, ocení ho i ti, kdo nesnášejí lepek1.září Hledáte recept na čokoládový dort, který je hotový vcukuletu, i druhý den po upečení zůstává krásně vláčný, a přitom se obejde bez špetky mouky? Tady je. Pečený třesenec. Připravte si „lasagne“ po česku: z brambor, škvarků a uzeného26.srpna Dobře dostupná výchozí surovina a nespočet obměn. To jsou vlastnosti, které spojují řadu tradičních českých jídel. Patří mezi ně třeba pozapomenutý bramborový třesenec. Vánek z Pyrenejského poloostrova. Zkuste si připravit lehoučké španělské větry podle Rettigové19.srpna Šlehání bílků vyžaduje čistotu ústřední suroviny (nesmí v nich ulpět ani kousek žloutku) i nádobí (hlavně mastnota jejich vyšlehání přinejmenším dost komplikuje). Využití pak najdou třeba ve španělském větru, který je exotický jen zdánlivě. Zelenina do skla. Jak klasicky i netradičně naložit sklizeň ze záhonků11.srpna Obliba naložené zeleniny není jen českou specialitou. Sklizeň ze zahrádky „pod víčkem“ najdeme v mnoha světových kuchyních, a to jak v Evropě, tak hojně třeba i v Asii. Její chuť se liší podle způsobu zpracování, ale také vlivem použitého koření. Některé orientální směsi, jako třeba korejské kimčchi, už u nás natolik zdomácněly, že je mnozí považují za běžnou součást jídelníčku. Přesto z velké čá… Dejte kopru šanci. Letní aromatická bylina se skvěle vyjímá v omáčkách a dipech5.srpna Nesmí chybět v kulajdě, nakládaných okurkách, řeckých tzatziki a dalších salátech, ale hlavně v tradiční koprové omáčce. Kopr vonný možná nevoní (a nechutná) každému, nejenom česká kuchyně by ale bez něj nebyla úplná. Kopr je nejlepší čerstvý a jeho čas nastává právě během léta. Tekuté meruňky. Z oranžové sklizně nemusí být nutně kořalka či koláč, zkuste pro změnu ovocnou polévku29.července Taky by vám v parném létě stačily k životu jen ovoce, voda a zmrzlina? Studené ovocné polévky v zásadě nejsou nic jiného než tenhle osvěžující trojlístek v jednom: dodají tekutiny, zaženou malý hlad, a navíc příjemně osvěží. Černý jako škvára. Zkuste skvělý pozapomenutý koláč z lesních borůvek, jak jej pekly naše babičky21.července Barvu má tmavou tak, že po vytažení z trouby ze všeho nejvíc připomíná škváru, a těsta jen tolik, aby tu záplavu sladkých plodů udrželo pohromadě. Pokud hledáte recept na hravě snadný a přitom nebesky dobrý borůvkový koláč, tady je. Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: ze starodávných českých kuchařek14.července Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přinášíme osvědčené i méně známé recepty, které vás rozhodně nezklamou. Vraťme se tentokrát k tradičním receptům našich babiček. Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: inspirace ze zahraničí13.července Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přinášíme osvědčené i méně známé recepty, které vás rozhodně nezklamou. Co se inspirovat třeba za hranicemi naší vlasti? Miniseriál skvělých receptů na zavařování ovoce: tři tipy od českých foodblogerek13.července Jak uchovat ovoce na zimu? Způsobů je hned několik: pod víčkem sklenice, v láhvi i sušené. Ne každý má možnost vlastní sklizně ze zahrádky, letos se navíc kvůli cenám hotových džemů a marmelád vyplatí vyrábět i z ovoce kupovaného. V třídílném miniseriálu vám přineseme tradiční i netradiční recepty, které vás rozhodně nezklamou. Začínáme třemi tipy od českých foodblogerek. Překvapení v balíčku potěší všechny smysly. Ugrilujte si zdravě šťavnatou a voňavou rybu se zeleninou8.července Efektní a jednoduchý. Přesně takový je balíček ukrývající vedle křehké ryby taky kousky zeleniny a spoustu vůně čerstvých bylinek. Nejvíc parády udělá na grilu, ale dá se připravit i v troubě. Polské prázdniny na talíři. Připravte si lahodný a osvěžující chłodnik litewski24.června V horkých dnech vyměňte talíř kouřícího vývaru za lehký salát – anebo za hustou studenou polévku, která spojuje výhody obojího. Polský chłodnik litewski je nezaměnitelný v chuti, konzistenci i barvě. Balkán na grilu: jak na to pravé nefalšované čevabčiči? Zapomeňte na hořčici a sáhněte po ajvaru17.června Dovolená u moře je na dohled. Možná se nechystáte zrovna k Jadranu, balkánské čevapčiči vám ale čekání na volné dny dost zpříjemní. Jak ho správně připravit? Rozpalte gril a zapomeňte na hořčici! Jahodové nebe. Je libo nadýchanou smetanovou pěnu, smažené taštičky nebo domácí koláč?10.června Se šlehačkou, v krémových zákuscích, ovocných dortech, pohárech, bublaninách a roládách... Jahodová sezona je konečně tu. Pojďme si sladké červené plody vychutnat. Znovuobjevená polenta. V kuchyni zastane celou řadu rolí, připravte si ji naslano i nasladko3.června Prolistovat starou českou kuchařku občas může přinést překvapivě moderní inspiraci. Kukuřičná polenta mezi takové zázraky patří: dá se připravit naslano i nasladko, ve formě jemné kaše i sytivé přílohy – a vždy je bezlepková. |