Lidovky.cz

Popis:

Aktuální zpravodajství z rubrik domov, zahraničí, ekonomika / byznys, sport, bydlení, auto, Evropská unie, věda. Komentáře.

URL:

http://www.lidovky.cz/

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

7,7 položek/týden

Má první zkušenost s českým vínem byla divná, říká světový znalec vín Hugh Johnson

6:42
Ve světě vína je jen málo jmen rovných tomu jeho. Britský autor Hugh Johnson píše už přes padesát let o víně a je autorem mnoha bestsellerů, které pomohly dostat kouzelná zákoutí vinařského odvětví do hledáčku pozornosti běžných lidí. „Mám daleko k tomu, abych hledal nejlepší lahve, víc mě zajímá, co kde lidé pijí po hospodách a vinárnách,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz. Další články k tématu...

VIDEORECEPT: Candát a máslová dýně na několik způsobů

16.října
Máte rádi českou kuchyni, ale někdy se vám zdá těžká? Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře Igora Chramce z restaurace V zátiší. A protože se s dýněmi roztrhl pytel, naučí vás, jak je spotřebovat celé. Vyzkoušejte jeho recept na candáta s dýní na více způsobů. Další články k tématu: VIDEORECEPT: Česká klasika jinak. Jak na restované hřiby s libečkovým podmáslím? VIDEORECEPT: Asijský šmrnc. Zkuste gril...

Osm překvapivých faktů o nudlích. Nejdelší měla přes tři kilometry

15.října
Dají se vytahovat, protlačovat strojkem nebo rozvalovat naplocho. Ať už plavou v polévce, vařené či smažené se míchají s ostatními přísadami, anebo se ukrývají v dehydrované instantní podobě v sáčku či kelímku, jedna věc je jistá: nudle jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Zpravodajský server BBC News připravil snůšku faktů, která jste o nich možná nevěděli. Další články k tématu: ...

Víno, ryby a rajčata, to je brodet. Jak na rybí guláš?

14.října
Brodet je vydatný rybí guláš podobný našemu klasickému. „Při jeho přípravě se používá stejné množství cibule jako masa. Typické je použití směsi několika druhů ryb,“ říká Marko Šutko, šéfkuchař z Chorvatska, který Čechům přibližuje jadranské pobřeží pomocí seafoodu a ryb. Další články k tématu: VIDEORECEPT: Sladkovodní ryby jsou v kurzu. Jak na sumce s cizrnou a kroupami? KUNC: Zapomenutá chuť ...

Zákusek, po kterém nemůžete za volant. Opilý Izidor podle Karolíny Kamberské

13.října
Když mi kdysi sousedka Míša, výborná kuchařka, donesla talířek s cukrovím, naprosto jsem se zamilovala do miniaturního dortíčku, který jsem jedla poprvé v životě. Pak mi ukázala recept a mě vyděsila jeho pracnost. Ale nebojte se – Izidor se sice skládá ze čtyř vrstev, z nichž každá se dělá jinak, ale ve skutečnosti máte vyhráno, už když je těsto v troubě. Ostatní tři vrstvy jsou hotové za pár m...

Jak ohromit na rodinné oslavě? Připravte dušenou jehněčí plec podle šéfkuchaře Davida

12.října
Na talířích se na podzim objevuje jehněčí čím dál tím častěji. Jak ho ale připravit tak, abyste ohromili návštěvu či rodinu? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Radka Davida z restaurace La Veranda na dušenou jehněčí plec. Další články k tématu: Veganské a bezplepkové. Vyzkoušejte matcha lívance podle šéfkuchařky Chcete zhubnout? Vyzkoušejte pravidelný půst a změňte čas, kdy jíte Podzimní večeře? Vyz...

Jak na nudlový salát. Kolik do něj patří chilli papriček?

11.října
Jak moc ostrý bude váš asijský salát s kuřecím masem, závisí na volbě chili papriček. Určitě nesahejte po Carolina Reaper nebo jiné z kategorie nejpálivějších. Pokud nemáte „vycvičené“ chuťové buňky, ideální je zvolit jejich příbuzné s nižším obsahem kapsaicinu. Další články k tématu: První podzimní mlhy za oknem a irské lívance. Jak na ně? Dušené jehněčí a křepelčí vejce. Jak na tádžický plov?...

Mořské plody do salátu. Jak dlouho se vaří chobotnice a jak na kalamáry?

10.října
Saláty z plodů moře jsou lehkým a osvěžujícím pokrmem s vysokou výživovou hodnotou. Jejich příprava je velice jednoduchá. Další články k tématu: Japonsko, to je labužníkův ráj. Chobotničky v těstíčku, japonská pizza i sépie na špejli Jak na kalamáry? Zkuste grilovaná chapadla podle šéfkuchaře Krok za krokem: jak na krevety se zázvorovou glazurou VIDEORECEPT: Grilované tygří krevety s avokádovou...

GRUSZ: Jakou vybrat dýni? Musí vám sladce vonět

10.října
Halloween není v Čechách tak rozšířen jako v Americe, ale hlavní symbol tohoto svátku nemusí být pouze dekorací. Dýně je skvělá zelenina nejen pro svůj vysoký obsah vitamínu A a v menší míře také vitamín C,D a E. Další články k tématu: Skořice a máslová dýně. Vyzkoušejte podzimní dort podle cukrářky Něco na zahřátí. Připravte si dýňovou polévku se semínky podle šéfkuchaře Podzimní večeře? Vyzko...

VIDEORECEPT: Česká klasika jinak. Jak na restované hřiby s libečkovým podmáslím?

9.října
Máte rádi českou kuchyni, ale někdy se vám zdá těžká? Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře Igora Chramce z restaurace V zátiší. A protože houby rostou, přinášíme jako první recept na restované hřiby s pomalu pečeným celerem a libečkovým podmáslím. Další články k tématu: VIDEORECEPT: Asijský šmrnc. Zkuste grilovanou svíčkovou s omáčkou teriaki VIDEORECEPT: Grilovaný BBQ špíz s cizrnou. Jak na něj, por...

Kančí maso, hrušky a kaštany. Jak na kančí hřbet s nádivkou poradí šéfkuchař

8.října
Zvěřina je v Česku čím dál tím oblíbenější. Kančí maso obsahuje více tuku než spárkatá zvěř, ve srovnání s běžným vepřovým masem je však pevnější, libovější a výživnější. Zkuste si připravit kančí hřbet s kaštanovo-perníkovou nádivkou a hruškovým pyré. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Aleše Veselého z Belcredi Bistra. Další články k tématu: Tagliatelle s králičím masem a italskou klobásou salsicci...

Trendem ve světě výběrové kávy je odrůda Geisha, říká barista

7.října
Hodně květinová, čajová, po divokých růžích ale i cukrové vatě nebo bonbonech, taková je výběrová káva odrůdy Geisha podle jednoho z nejlepších českých baristů Ondřeje Hurtíka z pražírny Doubleshot. Geischa je v současné době trendem ve světě výběrové kávy a je opravdu dobrá, řekl v rozhovoru s Hurtík, který v roce 2016 vyhrál v soutěži baristů, o rok později skončil na stříbrné příčce. Další č...

Vůně sušeného ovoce. Jak na zimu uchovat vitamíny?

6.října
Sušené ovoce tvořilo tradičně součást jídelníčku, sloužilo také jako náhrada cukru. Sušení je jednoduchý a šetrný způsob konzervace ovoce, které umožňovalo uchovat plody i pro období nedostatku. Další články k tématu: Koncentrovanější přírodní cukry a kalorie. Je sušené ovoce zdravé? Roztoči a oxid siřičitý. Na co si dát pozor při koupi sušeného ovoce? Sušené maso si můžete udělat i doma. Ideál...

Veganské a bezplepkové. Vyzkoušejte matcha lívance podle šéfkuchařky

6.října
Ani vegani nemusí přijít o lívance k nedělní snídani, tyhle jsou navíc s čajem matcha a jsou bezlepkové. Vyzkoušejte recept šéfkuchařky Růženy Smolenové z Café Elektric. Další články k tématu: Vánoční cukroví se letos převléká do zelené. Se směsí z čaje matcha Vyzkoušejte křehký koláč s příchutí matcha čaje a tvarohem Rafinovaná chuť Japonska. Jemná a tajemná zmrzlina z matcha čaje Matcha čaj. ...

Lidé si dávají sladkosti, které jim chutnaly v mládí, říká cukrář

5.října
Větrník, laskonka, kremrole nebo třeba zmrzlina se solí či eklér s kořeněným krémem. Lukáš Skála ve své cukrárně střeží tradiční recepty a zároveň experimentuje s chutěmi, které objevil napříč světadíly. Základem ale podle něj zůstává poctivé řemeslo. „Lidé rádi chodí na to, co jim chutnalo v mládí,“ říká.
© 2000-2018 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes