Lidovky.cz |
Popis: Zajímavosti a kuriozity z celého světa. Reportáže, poradny odborníků, zábava pro volný čas.
|
||||||
Česko zasáhly tropické teploty. Jak se ochladit v bytě bez klimatizace?30.června Česko zasáhly tropy, které zřejmě vydrží. Chcete před horkem ochránit svůj domov? Máte v létě potíže se spánkem? Redakce serveru Lidovky.cz vám přináší několik tipů, jak ochladit byt a jak zvládnout usínání ve vedru. Meruňky se hodí i k masu, vyzkoušejte je si chilli. Inspirujte se recepty30.června Sezona meruněk je tu a takové sladké ovocné knedlíky jsou téměř povinností. Receptů je ale mnohem více. Meruňky se dají připravit i na slano - skvěle se hodí k masu. Zkuste třeba meruňkové chutney nebo pikantní meruňky s chilli. Tady je pět receptů: Oblečení na horké dny. Přečtěte si, které materiály nesmějí chybět v letním šatníku26.června Léto dokáže být útrpné, zvláště když se neodehrává na chalupě nebo na pláži, ale vyplňují ho pracovní povinnosti. Co nosí úředníci v rozpáleném Římě? A jak nám mohou v létě pomoci australské ovce? Koláč, zmrzlina i šťáva. Zkuste pět receptů z černého rybízu25.června Nejen, že obsahuje velké množství vitaminu C, ale také má blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů, jak si v létě černý rybíz připravit. Zdraví na cestách: co si sbalit s sebou do lékárničky a jak se vyhnout zdravotním potížím24.června Co si sbalit za léky a zdravotní pomůcky, abychom na dovolené pokryli nejčastější a nejzásadnější obtíže, a přitom nezaplnili polovinu kufru? Rebarbora se hodí nejen na koláč. Připravit z ní lze omáčku i knedlíky16.června Rebarbora neboli reveň k nám doputovala z Tibetu a střední Číny. Mnozí se přou, jestli jde o ovoce nebo zeleninu. Z rebarbory jíme řapík a to vždy tepelně upravený, nikdy ne syrový. Dá se jíst nasladko i naslano. Sezona vrcholí. Upečte si tradiční koláč nebo třeba vyzkoušejte rebarborovou omáčku k masu. Pátek třináctého může být maximálně třikrát za rok, letos je jen jeden13.června Pátek třináctého, který je opředený pověrami o smůle, se v kalendáři objevuje maximálně třikrát do roka. Minimálně je v něm jednou. Matematici spočítali, že třináctého připadá na pátek o něco méně často než na ostatní dny v týdnu. Letos je v kalendáři jen jeden takový pátek, a to 13. června. V roce 2026 nás naopak čekají tři a to v únoru, březnu a listopadu. Třešně jsou všude kolem nás. Zkuste z nich připravit zmrzlinu či džem10.června U třešní jde o samé klady. Regulují trávení, tělo zabavují jedů, v ústech působí protizánětlivě, podporují zdravý vývoj kůže a pomáhají při hubnutí. Zkuste si z nich udělat zmrzlinu nebo džem. Červen, to jsou jahody. Vykouzlete z nich nepečený dort, polévku nebo sorbet9.června Sezona jahod je tu. Ať už si je natrháte na zahrádce, nebo koupíte na trhu, v kuchyni z nich vytvoříte skvělé dezerty pro horké letní dny. Jahody jsou navíc bohaté na vitamin C a prý i povzbuzují sexuální apetit. Inspirujte se některým z následujících pěti receptů: Natrhejte si květy černého bezu a připravte si limonádu nebo kosmatice4.června Bezinková limonáda je klasika. Květy černého bezu můžete využít i jinak - ochutnali jste například smažená květenství? Kosmatice je tradiční staročeské jídlo. Dříve velice oblíbené. Vyzkoušejte i další recepty. Zařaďte do jídelníčku červenou čočku. Uvařte si polévky nebo salát9.května S červenou čočkou neztratíte tolik času jako s ostatnímu druhy, hotová je skoro v minutě, prodává se totiž bez slupky. Musíte ovšem dávat pozor, abyste ji nerozvařili. Zkuste si ji doma připravit. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů. Život a oheň keltského boha světla. Proč pálíme čarodějnice a kde v Česku najdeme nejvíce vater?30.dubna Plodnost, smyslnost, vášeň a vitalita. Hlavní témata poslední dubnové noci, při které hoří jasné ohně a všichni uctívají Život – svátek, který známe jako pálení čarodějnic. Odkud tento zvyk pochází? A pod jakým názvem přežil období komunismu? Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři a zvony „odlétají“ do Říma17.dubna Zelený čtvrtek je den, kdy si křesťané připomínají Kristovu poslední večeři s apoštoly. V katolických kostelech budou kněží při večerních mších mýt nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. O Velikonocích si můžete přičarovat sílu a mládí, říká kurátorka muzea15.dubna Velikonoce jsou stejně jako Vánoce opředeny spoustou mýtů. Přečtěte si co o velikonočním pečení, prastarém mazanci a o tom, jak se dá na Velikonoce čarovat, aby si člověk uchoval mládí a sílu, prozradila před čtyřmi lety v rozhovoru pro Lidovky.cz kurátorka podsbírky Gastronomie Národního zemědělského muzea Jitka Sobotková. Vymeťte o Květné neděli zhýralost z domu, blíží se Velikonoce13.dubna Květnou nedělí začíná křesťanům nejvýznamnější liturgický týden v roce, nazývaný také svatý nebo pašijový týden. Vrcholí jím postní doba a blíží se hlavní svátky církevního roku Velikonoce. Květné neděli se na různých místech republiky říká také květnice nebo beránková či palmová neděle. |