MojeLahve.cz |
Popis: Hodnocení vína a vše kolem vína a vinařství
|
||||||
Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Moravské veltlíny různých stylů6:16 Nejen, že dnešní tři vína z Veltlínského zeleného pocházejí ze tří různých moravských podoblastí, každé reprezentuje i trochu jiný styl vína a všechny s určitou vážností, která není u vín této odrůdy samozřejmostí. V únoru se v Bořeticích sejdou nejlepší Frankovky světa18.prosince Ojedinělou akci pořádá VOC Modré hory v polovině února příštího roku. Zcela poprvé se uskuteční mezinárodní soutěž určená pouze pro vína z odrůdy Frankovka a to v moravských Bořeticích. Přinášíme vám podrobnosti o soutěži i doprovodném programu, v e-shopu pořadatele si pak již nyní můžete předobjednat vstupenky na degustaci, která bude jistě zajímavým vánočním dárkem pro zapálené vínomilce. Test přírodně sladkých vín 100+: Ušlechtilým vínům vládly ryzlinky15.prosince Přírodně sladká vína s obsahem cukru nad 100 gramů jsou velmi specifickou disciplínou. I když se při vysokých přívlastcích často smazávají odrůdové charakteristiky, schopnost ryzlinků koncentrovat i velkou míru kyselin se ukázala být výhodou. Vítězství si nakonec zasloužil ledový Donauriesling Milana Vašíčka před dvěma rýňáky od Víno Marcinčák. Těsně za medailemi se pak ocitnul Ryzlink vlašský Ja… Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Cabernet Moravia napříč podoblastmi11.prosince Je velmi vzácné, aby se sešlo více hodnocení zajímavých vín některé z málo rozšířených odrůd. Když se to stane, je pochopitelné, že po ní jako po tématu článku hned sáhneme. U Cabernetu Moravia se tak stává úplně poprvé. Představíme si tři vína z různých moravských podoblastí. Svařák třikrát jinak aneb zimní rituál s kapkou originality9.prosince Zapomeňte na obyčejný svařák z vánočních trhů. Letos si ho vychutnejte třeba doma – stylově, kreativně a přesně podle svého gusta. Národní sommelierka Klára Kollárová vám ukáže, že svařené víno může být nejen hřejivým nápojem, ale i malým gurmánským zážitkem. Tuzemská přírodně sladká vína9.prosince Sladkých tuzemských vín můžete potkat opravdu pestrou škálu. Od zemských až po ledová a slámová vína. Jak se mezi sebou jednotlivé druhy sladkých vín liší a co od nich můžete očekávat, vám stručně a přehledně shrnujeme do jednoho článku. David Mádr: Vlašák a Pálava mají potenciál proslavit tuzemské vinařství i za hranicemi6.prosince Vinařský svět je plný zajímavých osobností, kterými nejsou jen samotní vinaři. David Mádr se pohybuje hned v několika pozicích a profesích, které na tvorbu vína bezprostředně navazují. Zabývá se obchodem s tuzemskými a zahraničními víny, sám vína hodnotí i na soutěžích mimo republiku a v tuzemsku pořádá již zavedenou soutěž TOP 77. V našem rozhovoru jsme se trochu dotkli každé z těchto jeho aktiv… Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Pestré moravské Sauvignony3.prosince I z aromatických odrůd, jako je Sauvignon, lze vytvořit vína v pestré škále projevů. Svědčí o tom dnešní trojice. A i když v ní jsou také dvě vína stejného koncernu, těžko byste u nich našli více společných prvků. Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Harmonické Rulandské modré27.listopadu Udělat u nás vynikající Rulandské modré není jednoduchou záležitostí. Pokud se to povede, vinaři si takového vína velmi považují a stává se „výkladní skříní" vinařství. Vínomilci se pak mohou těšit z velmi harmonického a až aristokratického nápoje. Známe absolutního Šampiona Salonu vín 2026! Je jím Scarabeus Tramín z Vinařství Škrobák27.listopadu Ve středu 26. listopadu bylo ve Valticích slavnostně vyhlášeno nejlepší víno České republiky. Titul absolutního Šampiona 26. ročníku Salonu vín – Národní soutěže vín ČR pro rok 2026 získal mimořádný vzorek, který si porota vybrala z finálové stovky nejlepších moravských a českých vín. Stovka zlatých medailí bude předána vítězům potom 5. února 2026 v zámecké jízdárně ve Valticích. Vinařství Mezi horami nově v Lahvotéce: Příjemně pitelná bílá i komplexní červená vína24.listopadu Snad pro každé vinařství z modrohorských Velkých Pavlovic jsou klíčovým produktem červená vína. Nejinak tomu je i u Vinařství Mezi horami. Poslední dobou u nich ale na popularitě získávají i vína bílá, která mají potenciál k oslovení širšího publika. Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Výborná moravská Chardonnay21.listopadu Chardonnay možná nezažívá mezi vínomilci zrovna vrchol obliby, ale na rozdíl od dob před dvaceti lety z něj vznikají mnohem komplexnější a vážnější vína. Podíváme se dnes na tři, o kterých bychom to mohli konstatovat. Šest projektů s měřitelným ekologickým dopadem bojuje o Cenu Vinatura v rámci Vinařství roku 202520.listopadu Svaz vinařů České republiky oficiálně představuje šest projektů, které se ucházejí o historicky první Cenu Vinatura 2025. Toto nové ocenění, zavedené v rámci soutěže Vinařství roku 2025, vyzdvihuje konkrétní ekologické počiny s prokazatelným pozitivním dopadem na krajinu, biodiverzitu a adaptaci na klimatické změny. Test vín odrůdy Merlot: Velká vína různých ročníků i podoblastí18.listopadu Merloty prokázaly, že za pár let se dají nashromáždit opravdu špičková vína. V našem testu i nejníže hodnocené víno dosáhlo téměř na 87 bodů. Možná trochu překvapivě z tohoto klání vyšlo vítězně Vinařství Volařík, pro které jsou červená vína okrajovou záležitostí. Velkou zlatou medaili si také zasloužila vinařství Kněží hora a Domaine Eisgrub, seznam medailistů uzavírá František Zapletal. Jak skloubit svatomartinské tradice s moderním konceptem „zero waste“ i ve vaší kuchyni?15.listopadu Zapomeňte na klasickou pečenou husu – přichází moderní, udržitelná a chuťově překvapivá verze, která propojuje gastronomii s vinařskou kulturou a trendem udržitelnosti z pohledu běžné domácnosti. Snaha uplatnit strategii „zero waste“ se promítla i do svatomartinského menu. Celou husu lze využít beze zbytku – prsa, stehna, vnitřnosti i skelet najdou své místo v kreativních receptech. Výsledkem je … |