Recepty Na Doma.cz |
|
||||||
Koňské maso: Co nám na něm vadí?27.března Aféra s koninou hýbe potravinovým světem po celé evropě. Někomu konina vadí, jiným vůbec. Spíš než samotná konina asi vadí to, že nás výrobci klamou. Někdo může mít ale pocit, že si koupí králíka a místo toho jí kočku. Pojďme se podívat na pár faktů ke koňskému masu. Koňské maso neboli konina je druh masa, který pochází z domácího koně. V současné době není v České republice jeho konzumace příliš… 10 potravin pro mladistvý vzhled27.března Správná a vyvážená životospráva vám zajistí lepší výsledky než různé preparáty z lékáren. Co byste měli zařadit do jídelníčku, aby se vás držel mladistvý vzhled, štíhlá linie a lesklé vlasy? Meruňky Oranžovo-zlaté peckovice prospějí pleti a vlasům, pomáhají totiž regenerovat buňky. Mohou vytáhnout také do boje proti rakovině, blahodárně působí i na krevní oběh a srdce. Hodí se při celkové očistě … Mikrovlnka slaví 60 let! 10 tipů s čím vám pomůže27.března Ve vynálezu zvaném mikrovlnná trouba si ohříváme jídlo už přes půl století. Věděli jste ale, k čemu všemu dalšímu ji ještě můžete využít? Přečtěte si 10 užitečných rad, co všechno s ní jde dělat. První mikrovlnná trouba se objevila už po 2. světové válce, vynalezl ji americký inženýr Percy Spenser, ale mikrovlnka jak ji známe dnes, slaví 60. narozeniny. Většina z nás ji používá k prosté mu ohřívá… Parní trouba je nový trend v kuchyni. Co nabízí?27.března Díky parním troubám se stanete v kuchyni úplnými kouzelníky, protože pokrmy z parní trouby jsou svátkem pro smysly. Během přípravy v páře neleží potraviny ve vodě, takže se nemohou vyluhovat a tím pádem vitamíny, minerální látky a chuť zůstávají zachovány, čímž je zachována i maximální kvalita a chuť pokrmů. V parních troubách připravíte všechny částí menu – od přílohy přes zeleninu a omáčky, až … Mexická kuchyně27.března Zajímá Vás kouzlo mexické kuchyně a jejích lahůdek? Dlouhá tradice a neustálé vylepšování dělá mexická jídla zajímavá a chutná. Kukuřice, fazole, chilli papričky – to vše si vybavíme pod pojmem mexická kuchyně . Přestože se s těmito ingrediencemi setkáváme denně, jsou mexická jídla něčím zcela výjimečná. Velký význam pro tuto kuchyni má již zmíněná kukuřice a rýže, která je podávána na mnoho způs… Původ Tiramisu27.března Už název hovoří za vše. Slovo tiramisu přeložené z italštiny znamená „zvedni mě“ nebo „rozvesel mě“. A přesně k tomu také tenhle lahodný italský zákusek slouží – budete si s ním připadat jako v sedmém nebi. Název získal podle surovin, které obsahuje a jež jsou plné energie: vajec, cukru, kávy a mascarpone. O tiramisu koluje řada legend Jedna z legend tvrdí, že tiramisu původně vzniklo v Sieně v 1… Rady a tipy pro kuchaře i kuchařky27.března Jak to ti ostatní dělají, že jim v kuchyni jde vše od ruky a bez katastrof? Máme pro vás pár důležitých rad a tipů. – Vejce z ledničky nejdříve nechte v kuchyni ohřát na pokojovou teplotu – při vaření vám neprasknou. – Do vody na vaření chřestu lze přidat i kousek bílého pečiva nebo cukru, oboje pomůže odstranit případnou nahořklost. – Když natrefíte na dobrý křen, můžete ho nakrájet na menší kus… Knedlíčky a knedlíky - jak na ně?21.května Jak správně vařit knedlíky abychom dosáhli co nejlepšího výsledku? Knedlíky vhazujte do dostatečně vroucí osolené vody a ihned stáhněte teplotu, aby nepraskly. Knedlíky nesmějí ve vodě poskakovat. Vaření Malé knedlíčky, například játrové knedlíčky nebo gnocchi, jsou hotové, pokud se na hladině točí. Větší knedlíky nejdříve klesnou ke dnu a znovu stoupnou na hladinu, jakmile jsou hotové. Těsto na knedlíky – konzistence Pokud jsou knedlíky příliš vlhké, obalte je před vařením v troše mouky. Pokud… Vejce, neboli vajíčka. Co je dobré vědět?6.května Vejce, nebo chceteli lidověji vajíčka, jsou jednou z nejpoužívanějších surovin v receptech sladkých i slaných jídel. Jak taková vejce – vajíčka upravovat a co o vejcích vědět? Hnědá a bílá vejce jsou i přes řadu protichůdných tvrzení chuťově stejná – pokud mají stejnou kvalitu. Chlazení vajec Po vaření byste měli vejce prudce zchladit, jinak příliš „dojdou". Odlepení vajíček od kartonu Nejlépe si pomůžete, pokud karton s vejci ponoříte do vlažné vody a necháte papír změknout. Zbytky vajec na no… Jak vařit zdravě7.března Potraviny jsou pro nás nejen hlavním zdrojem energie, ale také stopových prvků a látek nezbytných pro správný chod organismu. Při přípravě pokrmů však často dochází k jejich razantnímu úbytku. Přinášíme vám několik tipů, jak tomu maximálně zabránit a vařit zdravě. Vitaminy patří mezi látky, které jsou na tepelnou úpravu nejnáchylnější. To se týká především vitaminů rozpustných ve vodě (např. B1, B2 a C). Ale i obsah odolnějšího vitaminu A může nevhodná příprava snížit až o desítky procent. Ideá… Kokosové mléko výborně ochutí pokrmy23.února Kokosové mléko – není „kokosová voda“ tj. kapalina, která je obsažena v dutině čerstvého kokosového ořechu – jak se mylně mnozí lidé domnívají, ale je to extrakt z jeho dužiny. Kokosová voda je průzračná a osvěžující. Najdeme ji v dovezených plodech, kde zřetelně šplouchá. Kokosové mléko se používá velmi často v orientální i jiné (americké) kuchyni. Dne je u nás k dostání v plechovkách. Pokud si je nekoupíme v plechovkách, tak si je můžeme snadno připravit z dužiny kokosového ořechu nebo dokonc… Alkoholické nápoje jako ochucovadla pokrmů5.února Jako zajímavá ochucovadla pokrmů lze použít i některé druhy destilátů a likérů. Několik lžic koňaku zvýrazní aroma omáčky, třešňovice ochutí ovocné saláty a přidání rumu do jemných cukrárenských náplní stejně jako do zákusků a pečiva netřeba ani zvlášť zdůrazňovat. Likéry jsou součástí zmrzlin a krémů. Alkohol je nepostradatelný při flambování například palačinek, ale v některých krajích i různých masových a drůbežích pokrmů. Chuť páleného lihu a magická síla plamene přímo před konzumentem dodá… Zálivky do salátů31.ledna Rafinovanost salátu stojí a padá se zálivkou. Ať prostá a jednoduchá, nebo rafinovaně vytříbená, vždy je důležitá jakost a vyváženost přísad. Základním požadavkem dobré zálivky je kvalitní ocet a olej. Kombinace různých octů a olejů nám umožňuje měnit chuť salátů a spolu s velkým množstvím druhů zeleniny a jiných surovin dává nekonečné možnosti experimentování. Do zálivek jsou vynikající především vinné octy, ovocné a ochucené octy. Přidáváme jen malé množství, aby svou chutí pouze zdůraznil ch… Přírodní životabudič28.ledna Energie a povzbuzení nehledejte pouze v lékárně, ale raději v přírodě. Banán : Je ideálním zdrojem vlákniny a energie. Patří mezi zásobárnu vitaminů A, K, skupiny B a ovocných kyselin. Obsahuje vysoký podíl minerálů jako je draslík a hořčík. Díky svému latinskému názvu MUSA MUSA přinese dostatek elánu a inspirace do dalšího dne. Skořice: Povzbuzuje, snižuje únavu a napětí, působí jako afrodiziakum. Rozmarýn: Silně stimuluje, povzbuzuje psychiku i tělo. Zároveň ale uklidňuje, odhání deprese, poc… Úprava artyčoku18.ledna Artyčoky, podobné bodlákům, jsou původem ze severní Afriky. Dnes se podávají také v Evropě. Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené s různými náplněmi. Hojně se také nakládají. Existuje několik druhů, které se liší velikostí, tvarem i barvou. Na Evropských trzích najdeme fialové, zelené a bílé. Artyčoky vybíráme raději menší, kulaté. Listy by měly být hladké. Místo čerstvých artyčoků může… |