S vášní pro jídlo |
Popis: Foodblog o vaření, receptech s nápadem a lehkostí.
|
||||||
Čokoládový number cake12.listopadu Nimber cake nebo jinak číselný dort je efektní způsob, jak připravit narozeninový dezert. Jeden světlý už tady najdete, letos jsem k jubileu ale chtěla připravit jinou verzi a zvolila jsem čokoládovou. Korpus je vlastně velká sušenka, která je plněná pařížským krémem a ještě promazaná kyselkavým džemem, aby vyrovnal tu hutnou čokoládovou chuť. Já použila rakytník, ale zvolit můžete podle vlastní … Jablečné želé se skořicí5.listopadu Když se řekne podzim a podzimní chutě, asi nejtypičtější kombinací, která se na první dobrou vybaví snad každému, jsou jablka a skořice. A přesně touto esencí podzimu voní želé, díky kterému si můžete podzim uchovat do skleničky a mít ho tak kdykoliv po ruce. Jablečné želé je něco mezi džemem a medem, navíc se dá udělat jako velmi úsporný recept, pokud zpracováváte jablka, protože připravit jde i… Pizza caprese2.října Ještě než se úplně rozloučím s létem, mám pro vás recept na domácí křupavou pizzu, která je obložená až po upečení čerstvými surovinami. Výsledkem je naprostá dokonalost, která potěší vaše chuťové pohárky a zároveň není těžká a mastná. Na pizze je nejdůležitější zejména těsto a délka jeho kynutí, samozřejmě čím déle kyne, tím lépe. Proto po zadělání těsto klidně uložte do lednice a vraťte se k ně… Italská piadina s olivovou tapenádou16.srpna Dnes přicházím opět s rychlým receptem na letní jídlo, které využijete kdykoliv, kdy vás přepadne hlad... Je to plněná piadina v italském stylu, s olivovou tapenádou, čerstvou rukolou, mozzarellou a prosciuttem. Hotová je za chvíli a vy se s ní budete cítit jako na dovolené v Itálii. Piadina je trochu podobná tortille, ale je silnější a tím i vydatnější, pokud ji ale neseženete, můžete jí zaměnit… Pečená tilápie v páře s letní zeleninou2.srpna Léto je v plném proudu a většina z nás zejména v tuto dobu dává přednost zážitkům před trávením času v kuchyni. Pokud si i v tento čas chcete připravit něco lehkého a přesto dobrého, u čeho nebudete mrhat časem, vyzkoušejte recept na pečenou tilápii. Díky kombinaci páry a horkého vzduchu v troubě Whirlpool se navíc nemusíte bát, že byste rybu přepekli. Vždy bude krásně šťavnatá a plná chuti a spo… Pomazánka z mačkané cizrny30.července Receptů na rychlé večeře není nikdy dost a tahle pomazánka z mačkané cizrny a tuňáka je příkladem, že rychlé neznamená odfláknuté a bez chuti. Doporučuju servírovat na opečeném chlebu, ale tyhle salátové loďky jsou taky obstojná varianta. 1 dávka/4 porce konzerva cizrny, slitá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 150g menší rajče, kousek papriky, kyselá okurka, jarní cibulka lžička hořčice 2 lžíce z… Zapečené těstoviny caprese17.července Pro tyhle lehké zapečené těstoviny ve italském stylu se zapnout troubu i v těchto vedrech určitě vyplatí. Chutí i složením si nezadají s italským salátem caprese, jen jsou o něco sytější, a tak je můžete použít třeba jako obstojný oběd za tepla i za studena. Na přípravu nebudete potřebovat žádné speciální vybavení, jen zapékací mísu, a přesto je výsledek naprosto dokonalý. Rajčata, mozzarella, ba… Citrónový bulgur s pečenou zeleninou17.července Citrónový bulgur s pečenou zeleninou, to je ideální jídlo přes týden třeba na oběd. Kuskus jsem si nikdy neoblíbila, ale bulgur, to je jiná, navíc v kombinaci s citronem a česnekem je to krásně svěží příloha. Vyzkoušejte. 4 porce hrnek bulguru cibule a stroužek česneku 3 lžíce oleje šťáva a kůra z 1/2 citronu sůl a pepř 800g zeleniny (mrkev a předvařená řepa) 2 lžíce oleje uzená paprika bylinky a… Vanilkový koláč s krémem20.května Jestli hledáte naprosto famózní koláč s minimem surovin, ale zato plnou chutí, už nehledejte. Nadýchaný vanilkový korpus, na něm svěží šlehačka z tohoto dezertu dělají univerzální sladkou tečku, kterou využijete jako zakončení slavnostního oběda, sladkost jen tak na chuť nebo třeba jako dort pro oslavence. Důležitou součást receptu tvoří ocet, bez něj by korpus nebyl tak nadýchaný, já jsem použil… Slané koláče s trojí náplní29.dubna Koláče asi většina z nás má ráda, tak co třeba pro jednou zkusit místo sladkých ty slané? Rozhodně stojí za to, i když se doma zprvu tvářili, že co to jako je, tak nakonec zmizely rychlostí blesku. A já vím, že je určitě brzy připravím znovu, je to tak trochu taková pizza po česku. 9 kusů 330g hladké mouky 2dcl mléka 1dcl oleje špetka soli a cukru droždí vejce na potření náplně creme fraiche slan… Krůtí roláda se svěží bylinkovou nádivkou a křupavou krustou29.března K Velikonocům v mnoha rodinách na sváteční stůl patří pečínka, ať už je to třeba kuře, jehněčí nebo třeba krůtí roláda. A právě roláda je dnešní recept, kterým s vámi chci přivítat přicházející jaro. Přiznám se, že roláda nikdy nebyla moje oblíbenost, ale ta dnešní je fakt parádní, šťavnaté maso, chutná náplň a křupavá ochucená strouhanka navrch, kombinace, která vás okouzlí. U pečených mas není … Barevná zeleninová palačinka v asijském stylu5.března Asijská kuchyně na všechny způsoby je můj oblíbenec. Určitě budete znát korejské palačinky z jarních cibulek, recept na mou verzi tady na blogu někde najdete taky. Dnes jsem ale připravila takovou línou verzi s použitím různé zeleniny, spotřebujete do nich i třeba už unavenou, ne v té nejlepší kondici. Jde o línou verzi, protože se peče jedna velká palačinka místo menších, a potom se krájí na jed… Francouzské kuřecí na zelenině19.února Jídla z jednoho hrnce mám velice ráda, protože i když nejsou na přípravu příliš náročná, výsledek je bezkonkurenční, pečení navíc dovolí ultimátní propojení chutí, a tak třeba i obyčejná kořenová zelenina nakonec chutná jako něco speciálního. Použití množství octa v dnešním receptu se nemusíte bát, díky němu zůstane kuřecí maso obzvlášť šťavnaté a měkkoučké, kyselost během pečení lehce zesládne, … Chlebíčková pomazánka23.prosince Chlebíčky jsou jedním z mých nej svátečních občerstvení, kam se hrabe cukroví. Odjakživa je doma děláme se základem z bramborového salátu, ale ten je svojí strukturou na malý chlebíček dost nekompaktní a složitě se s ním pracuje, aby to nějak vypadalo. Letos jsem vyzkoušela tuhle chlebíčkovou pomazánku z brambor a od té doby mám nového favorita na chlebíčky. Je krásně jemná, na chuť výborná a jed… Vinná klobása v housce s remuládou21.prosince Předvánoční období, to je hlavně o cukroví a sladkém ve všech podobách. Pokud si ale jako já radši dáte něco slaného, mám recept přesně pro vás, připravila jsem vánoční verzi burgeru do ruky, vinnou klobásu v housce. Je obalená v křupavé voňavé strouhance a doplňuje ji svěží remuláda. No, vyzkoušejte. 2 porce 300g vinné klobásy vejce mléko 4 lžíce strouhanky (nejlépe panko) 2 lžíce parmezánu kůra… |