15
nových článků - klikněte pro zobrazení

"Zásadně" zdravě

Popis:

O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu.

URL:

http://www.zasadnezdrave.cz/

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

2,8 položek/týden

Knedlíčky dim sum s krevetami

21.ledna
Postup: 1. Do odvážené hladké mouky vlijte všechnu vodu a prohrábněte hulkami. Nechte 15 minut odpočívat, misku přikryjte. 2. Krevety nakrájejte na hrubo (mám to radši, pak pěkně křupou), přidejte zázvor, česnek, pažitku, sezamový olej, tapiokový škčob, sůl a pepř, případně chilli, podle chuti a promíchejte. Díky škrobu se směs lépe propojí. 3. Těsto zpracujte v rukách do kompaktního bochánku. […]

Izraelská babka s čokoládou a kardamomem

21.ledna
Příprava: 1. Připravte si formu o velikosti 12×22 cm na toustový chléb nebo jiný chlebíček, vymažte ji a vyložte pečicím papírem po nejširší straně. Vyndejte si suroviny z lednice alespoň 2 hodiny před pečením. 2. Ohřejte podmáslí na teplotu kolem 30°C. 3. Utřete a promíchejte cukr s čerstvým droždím lžící v míse tak, aby vám vznikla tekutina. Přilijte podmáslí (pokud máte droždí […]

Čokoládová pěna – Mousse au chocolat z cizrny

21.ledna
Postup: 1. Nálev z cizrny vyšlehejte se solí do pěny. Potrvá to 5 minut. 2. Přidejte cukr a vyšlehejte do pevnějšího sněhu. To potrvá dalších 5 minut. 3. Mezi tím rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a nechte vychladnout na lehce vyšší pokojovou teplotu viz úvod a tři dobré rady, které vás dovedou k perfektnímu výsledku. 4. Do zchládlé čokolády postupně zapracovávejte […]

Šťavnatá tvarohová bábovka

21.ledna
Všechny suroviny mějte stejné teploty. Ideálně je proto vyndejte z lednice hodinu před pečením. 1. Odvažte a smíchejte si všechny suché suroviny dohromady. Promíchejte třeba vidličkou, ať se kypřicí prášek rovnoměrně rozprostře. 2. Vejce vyšlehejte s cukrem do bělounké pěny, ve stolním šlehači to zabere asi 10 minut. 3. Rozehřejte troubu na 170°C a vymažte/vystříkejte formu tukem a vysypte strouh…

Banánový chlebíček bez cukru

17.října
Příprava: 1. Oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši (nebo vyšlehejte v robotu šlehací metlou) tři zralé banány a smíchejte je s celými vejci. Čtvrtý banán zatím nechte stranou. 2. Do směsi přilijte rozehřáté přepuštěné máslo (ne horké, ale zchladlé na pokojovou teplotu) a vše vyšlehejte do pěny. Na šlehání používám robot KitchenAid anebo Ankarshrum. Na všechny pomocníky do kuchyně mám […]

Íránský hummus

17.října
Příprava: Jako první si připravte hummus. Pro detailnější popis, jak na krémový hummus se jukněte do úvodu receptu na avokádové lodičky. 1. Uvařenou/sterilovanou cizrnu dejte do mixovací nádoby. 2. Přidejte k ní česnek a přilijte citronovou šťávu, tahini (dobře a od spodu ho rozmíchejte, ať nemáte na dně usazený sezamový „kal“ a navrchu jen olej) a olivový olej, česnek bez vnitřního […]

Moje domácí kuchyně

17.října
Když jsme dokončili rekonstrukci „kanceláře“, kde Jary designuje weby a já tančím v kuchyni, řekli jsme si, že je na čase, pořídit si miminko. Po svatbě už máme, překvapivě nemládnem… Není čas ztrácet čas! Články o mojí pracovní kuchyni najdete tuhle: Rok se Siemens v kuchyni #1: varné desky Rok se Siemens v kuchyni #2: kombinovaná parní trouba Rok se Siemens v kuchyni #3: […]

Univerzální (pod)zimní salát s restovanou limetou

17.října
Postup: 1. Předehřejte si troubu na 200°C. 2. Oloupejte zeleninu, pokud je to potřeba a nakrájejte ji na stejně velké kousky asi 3×3 cm. Šalotku rozkrojte na čtvrtky, česnek neloupejte, jen stroužky rozmáčkněte nožem a limety rozkrojte na půl. TIP: Do receptu můžete použít jakoukoliv kořenovou/cibulovou/ vybranou košťálovou zeleninu/brambory…, ale klidně i nějaké ovoce. 3. Vše kromě cibule, […]

Bramborové knedlíky se švestkami a perníkovou posypkou

18.září
Postup: 1. Pokud máte tu možnost dělat brambory na páře využijte ji. Já po očištění brambor používám kombinovanou troubu s párou a brambory v celku uvařím v ní podle programu. Pokud budete brambory vařit ve vodě, NEházejte je do studené osolené vody, ale vodu nejprve předvařte. Až pak přidejte brambory a vařte je v horké jemně probublávajíci vodě podle velikosti ve slupce […]

Nudle s masovými kuličkami v rajčatové omáčce

10.srpna
Postup: 1. Cibulku orestujte na olivovém oleji. Na stejné pánvi (bez tuku) orestujte i slunečnicová semínka. 2. V míse smíchejte maso s vychladlou cibulkou a semínky, nasekaným česnekem, celým rozbitým vejcem, nastrouhaným parmezánem, nasekanou bazalkou, osolte a opepřete. Vytvořte kuličky. 3. Předehřejte troubu na 200°C na spodní a horní ohřev. 4. V pekáči smíchejte špagety, pasatu, krájená rajč…
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes