15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Ze zahrady do kuchyně

Popis:

...a z kuchyně do zahrady a taky všechno okolo

URL:

http://zezahradydokuchyne.blogspot.com

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

3 položek/měsíc

Kuchařka je venku!

23.listopadu
Trvalo to asi dva roky! Ale je to venku! Kuchařku je možné nakoupit tady . Ráda bych si tady odložila asi to, co napsal o knize Honza. Pouhá kuchařka? Kdepak, tato kniha nabízí víc. Je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na skromnosti a soběstačnosti. Nikola Mrázová žije v srdci České Kanady, kde experimentuje se zahradničením, zkouší nové druhy zeleniny a ovoce a vše pak v kuchyni zpr…

Focaccia s cuketou a mátou

21.srpna
Miluji cukety, ale jenom ty malé mladé cukety plné chuti. Ty nakládám, zavařuji, peču a zpracuji jich asi tunu. K čemu jsem si cestu ještě nenašla, jsou mega obří cukety, které už nechutnají nijak. Z těch vydlabu semínka, přidávám do bramboráků, napůl se špenátem je dávám do lasagní a peču z nich buchty. Tohle léto jsem objevila recept, kde krásně upotřebíte mladé a šťavnaté cukety. Doporučuji ud…

Kuchařka: Kvásek zázrak z vody a mouky, Lenka Mančíková

21.srpna
Kuchařek věnující se pečení chleba, potažmo kváskovému pečení je celá řada. Tato kuchařka je výjimečná především svou jednoduchostí, nezahlcuje člověka informacemi, takže i člověk, co je nezkušený v zacházení s kváskem se po jejím přečtení nebojí jít a začít péci kváskový chléb. Unikátní je část bezlepkového kvasového pečení i pečení kvasových sladkostí. Rozhodně ji řadím k mým nejoblíbenějším ku…

Polévka z pečených rajčat a fenyklu s cizrnou

2.srpna
Kuchařek mám doma asi milion. V létě nejčastěji sahám po těch středomořských, taky kdy jindy v Čechách je dostatek sladkých a na sluníčku uzrálých rajčat, lilků a spol. V kuchařce Alla Fratelli: how to eat Italian, jsem našla tento recept na polévku z pečené zeleniny. A protože není většího milovníka fenyklu, než jsem já, nemohla jsem polévku nevyzkoušet. Krátkou recenzi knížky naleznete tady.Pod…

Kuchařka: Alla Fratelli

2.srpna
Poměrně dlouho vydaná kuchařka, která i lety neztrácí nic na své aktuálnosti. Autoři Terry Durack a Barry McDonald představují oblíbené recepty ze své vyhlášené restaurace Fratelli Fresh, kterou může navštívit v australském Sydney. Líbí se mi jednoduchost jednotlivých receptů a to jak klasických receptů jako je rajčatová polévka pappa al pomodoro až po oblíbený koláč torta alla Nonna. Veškeré rec…

Focaccia se sýrem myzihtra a červenou cibulí

30.července
Focaccia patří mezi klasiky. Skvělá letní večeře, ideální je si dát čerstvou focacciu a lehký salát. Dlouho jsme experimentovala s různými druhy těst a způsoby přípravy. Od klasického zamíchat - hodinu kynout - péci po tento způsob, kdy sice příprava těsta trvá nějakou tu hodinku, ale těsto získá plnou a výraznější chuť. Krétský sýr myzithru jsem nikdy v Čechách v obchodě neviděla, ale s oblibou …

Batátové kroketky

10.dubna
Měkké uvnitř a křupavé na povrchu. Uznávám, že fotka tentokrát nic moc. Rychle jsem si je jen vyfotila před jídlem. Ale jsou vážně výborné! Konečně recept, který překonal tyhle lilkové od Ottolenghiho. Inspirovala jsem se v kuchařce Luštěniny autorky Georginy Fuggleové. Nejsem příznivcem smažení v oleji a klasického trojobalu, tak jsem si trochu recept upravila. Tyhle jsou o něco sladší díky batá…

Polentové brambory

26.února
Kříženec mezi nachos a chipsy. Recept jsem našla v časopise Foodie při jednom velmi dlouhém sezení v čekárně u lékaře. Normálně bych asi nad tím ani neuvažovala, ale díky tomu nudnému čekání jsem začala přemýšlet, jak to asi může chutnat? Předvařené brambory obalené v polentě a upečené. Budeto vůbec k jídlu? A překvapivě to bylo dobré. budete potřebovat: 1 kg brambor 5 lžic polenty - čím jemnější…

Domácí kosmetika: pleťová voda

12.února
Na vůni růže mám vzpomínky z nejranějšího dětství. Vyřezávané lahvičky naplněné bulharským růžovým parfémem stály na prádelníku a já je chodila očichávat. Vůně růže byla silná a těžká a musím říci, že nepatřila mezi moje oblíbené. Vůně růže mi začala být sympatická až s přibývajícími léty, když jsem se dostala k opravdu kvalitním éterickým olejům a růžové vodě. Od té doby ji mám vždy po ruce. Pra…

Pečená polenta se špenátem a sušenými rajčaty

22.ledna
Rychlá bezlepková večeře. Kukuřičná polenta se špenátem a sušenými rajčaty. Můžete si ji přichystat celý plech dopředu a těsně před jídlem ji dát jen zapéct. Polenta je výborná i studená. Na jeden plech: čtvrt kila polenty (používám instantní) menší cibule čtvrt kila čerstvého nebo mraženého špenátu hrst sušených rajčat dva stroužky česneku rostlinný olej sůl a čerstvě mletý pepř Plech si vymažem…

Corzetti s krémem z pečených paprik

15.ledna
Corzetti (někdy také jako croxetty) jsou tradiční těstoviny z Ligurie. Každá významná šlechtická rodina měla své corzetti razítko se svým erbem. Ačkoliv to tak nevypadá, tak jejich příprava je hračka, zvlášť pokud máte děti, které milují razítkování. S těstem se dobře pracuje, není třeba ho vyvalovat příliš tence, stačí jen asi na tři milimetry a to se dá zvládnout i bez strojku na těstoviny. Pak…

Pečené placičky ze špagetové dýně

9.ledna
Co se špagetovou dýní? Myslím, že mnoho lidí špagetové dýni nepřišlo na chuť jen pro to, že ji nedokážou správně připravit. Dýně musí být měkká, ale ne rozvařená a ani ne příliš vodnatá. Zapomeňte na krájení na půl a její dlouhé pečení v troubě. Trik spočívá v tom, že dýni nakrájíte namísto podélně tak, že ji rozkrájíte svisle na kola o průměru asi tří až čtyř centimetrů a vydlabete semena. Díky …

Kibbeh bil sinieh: Dýňový kibbeh s mascarpone

17.prosince
Kibbeh je klasikou blízkovýchodní kuchyně. Slovo kibbeh pochází z arabštiny a znamená koule. To ale neznamená, že vždy podobu koule má. Standardně pod kibbeh najdete směs masa, bulguru, nasekané cibule a bylin spolu s kořením jako je římský kmín, koriandr, hřebíček, skořice či sumak. Od Turecka a Egypta po Irák a ještě kousek dál najdete různé verze chutí i tvarů ať už to bude kibbeh, kebbah, kub…

Lívanečky z hrášku a máty

11.prosince
Nadýchané a měkounké hráškové lívance, člověka ta jejich měkkost až překvapí. Máta hrášku dodá příjemnou svěžest a jejich barva je úplně svěže zelená a to se v zimě cení. Abych u té plotny nevystála důlek, tak jsem je upekla v troubě a výsledek byl vynikající. balení mraženého hrášku (většinou mezi 400 - 500g) 250g ricotty 4 vejce 1 cibule 2 stroužky česneku čerstvá máta - dávám hodně cca velkou …

Kváskové krekry

5.prosince
Recept na tyhle kváskové krekry je z facebookové skupiny Pečem pecen.cz, která je jednou z největších českých skupin věnovaných právě kváskovému pečení. Občas sem zabloudím a projdu si různé recepty a pokochám se fotkami chlebů, nebo i sladkých kvašených dobrot. Tyhle krekry mě zaujali svou rychlostí, kdy se jen smíchá kvas z lednice a peče se. Oproti základnímu receptu od Very Wilson, jsem si kr…
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes