Živá kultura |
Popis: Stav našeho zažívacího systému je klíčovým bodem našeho zdraví.
|
||||||
Živá kultura končí, my ne ;)14.března Od roku 2012, kdy jsme založily stránky Živé kultury, se u nás změnilo hodně věcí a my jsme udělaly kus práce, ze které máme obrovskou radost. Nyní ale nastal čas, kdy se vydáváme každá svou cestou, v přátelství a pohodě. Neuvěřitelně si vážíme Vaší podpory, kterou jste nás obklopili od prvních okamžiků a doufáme, že nás budete sledovat i nadále na našich samostatných cestách, které se mohou v bu… Maková buchta16.října Už od dětství miluju mák. Úplně nejvíc jsem milovala nudle s mákem a pak taky šišky s mákem / recept na GAPS verzi najdete zde . No a když jsme vloni připravovaly naší kuchařku Vaříme trochu jinak , tak jako jeden z prvních receptů co jsem upekla a vyfotila byla úžasná maková buchta se švestkami. A víte co? Ona nakonec v té kuchařce není. Prostě se v tom množství receptů zdála jako moc obyčejná C… Taková dýňová polévka…29.září Náš pobyt v Argentině mě naučil jednu věc, kterou možná hodně z vás má automatickou, ale já to tak dřív neměla. Nakupovat jsme chodili jednou týdně na farmu ve vedlejší vesnici a celý týden jsme vařili pouze z toho, co jsme tam nakoupili. Občas jsem zašla do obchodu pro máslo, vodu a další drobnosti, ale žádné zbytečnosti jsem nekupovala. Ona tam totiž většina surovin, jako je např. kokosová nebo… Cuketové placičky25.září Původně jsem si plánovala, že vám po návratu z Argentiny napíši jako první recept, podle inspirace, kterou jsem tam načerpala. Ale zatím se mi nepodařilo ho vyladit tak, aby byl přesně podle mých představ. Tak budete muset ještě chvilku vydržet. Zatím vám sem dám alespoň recept na cuketové placičky, které si děláme velmi často a nějak mě ani nenapadlo ho sem dávat, protože to je takový recept co … Pečené banány21.září Je po prázdninách a já jsme zpět na Maui. Léto v Čechách bylo letos úžasné, vlastně jako každý rok. Stella chodí do školy už třetí týden a Luca se rozhodl, že už chce do školy taky. Jsou mu 4 a neměla jsem v plánu ho do školky zatím dávat, no ale byl tak smutný, když šla Stella do školy, že jsem musela začít školku hledat. V létě si zvykl mít kolem sebe děti, a tak se teď s maminkou doma nudí. Vý… Reflux: výstražný praporek14.září Napsala: Kathryne Pirtle Přeložil: Jakub Kremsa Originál článku Předzvěst chronické nemoci Všechny nemoci začínají v žaludku. Hippokratés Farmaceutické společnosti nahromadily neuvěřitelně množství peněz prodejem léků na gastroezofageální reflux a přidružené zažívací potíže. Nekonečné množství reklam v rádiu, televizi a časopisech nám říká, jak mohou tyto přípravky zázračně “uzdravit” nepříjemné … Banánové sušenky31.srpna Tento recept mi už tady leží celé léto. Dělala jsem je pro děti u Stelly ve škole na jednu oslavu. A protože léto v Čechách bylo velice náročné, nedostala jsem se k tomu, abych recept napsala a mohl být publikován. Ale už jsme zpět na Maui. Stella je zase ve škole, zaběhlá. Začala 4 třídu, neuvěřitelné jak ten čas letí .-) No a já se můžu opět pustit do práce. Receptů mám připravenou spoustu, tak… Špagetová dýně s mletým masem28.srpna Jsou dny, kdy se člověk nezastaví a pak máme tendence jíst něco nezdravého, nebo možná i nejíst. Snažím se tedy zapisovat si i moje rychlé, jednoduché recepty. Protože pravda je, že ne vždy je čas vyvařovat. Tento recept je oblíbená dobrota mého syna. Bohužel se mu, i v jeho 4 letech, špagetová dýně špatně jí, a tak ikdyž ušetřím čas na vaření, musím si pak udělat čas a nakrmit ho. :-)) Recept je… Základní recept na špagetovou dýni28.srpna Znáte špagetovou dýni? Je to odrůda dýně, která se po upečení promění jednoduše na špagety, jak už jméno napovídá. Tato dýně je světlejší barvy než její jiné odrůdy. I když minule mě překvapila a byla úplně oranžová a naopak v jednom obchodě zase zelená. Tak i zde možná bude odrůd více. Špagetová dýně je velice bohatá na kyselinu listovou, mangan, draslík, železo, vápník, zinek, vitamíny skupiny … Dopis pro školky14.srpna Také vám vadí, že děti dostávají ve školce velké množství sladkostí? Obrací se na nás rodiče, kteří jsou mnohdy až bezradní s přístupem zřizovatelů či vedením školek, a to v oblasti výživy. Nejvíce si rodiče stěžují na množství průmyslově zpracovaného cukru, ke kterému mají děti během dne ve školce přístup. Dokonce se stává, že pedagogický personál děti motivuje právě nějakou sladkostí. Jsou i př… |