Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Díky za Vás, ukrajinští přátelé!

Letos v červnu uplyne pět let od smrti Filipa Crháka, statečného "kominíka", jež odstartoval éru rudých trenýrek, tím, že je vyvěsil nad Pražským hradem, aby občané a turisté viděli, zač je toho loket... Před čtyřmi lety jsem na 

stejném místě, v areálu u Pražského hradu vystupovala na demonstraci s písní Modlitba pro Martu a poslouchala nezapomenutelný projev jednoho z kamarádů z Ukrajiny, Stana Ivasyuka, hudebníka a emigranta... Zde u sochy TGM po jeho poslechu jsem si již poněkolikáté uvědomila sílící totalitu, přicházející od nás do ČR z východu. Projev na mne učinil silný dojem, a proto jsem si ho později ještě vytiskla a pečlivě uložila...

Vážené dámy a pánové!

Všechno, co dnes vidím dnes v České Republice, jsem už někdy viděl. Bylo to v Ruské federaci před 20 lety.

Když Putin přišel k moci, udělal několik věcí:

Postavil doposud nezávislá média pod kontrolu, ostatní jiná – zničil.

Dále zavedl cenzuru do médií.

Změnil řadu zákonů které mu dovolily zůstat ve vládě po neomezenou dobu.

Postavil pod plnou kontrolu Dumu tak, že jakákoliv možnost faktické opozice zmizela, Duma se stala jen „šílenou tiskárnou“, která přijímala jakékoli nové zákony ve prospěch zájmů Putinova režimu.

Provedl reformu policie, ze které udělal především hlídače veřejnosti, aby kontrolovala vztahy, respektive jak se obyčejní lidé chovají vůči jeho režimu. Děsila společnost nesmyslnými příklady mučení vězněných a zatýkaných, aby se všichni iracionálně báli v této společnosti cokoli veřejně proti režimu vyjadřovat a podnikat.

Oslabil armádu, aby se jí sám nebál.

Zničil jakoukoliv reálnou opozici nejen ve vládě, ale i v žurnalistice (Anna Politkovskaya, jejíž narozeniny jsme si připomenuli včera, Jurij Sčekočichin a další novináři byli zastřeleni, otráveni, nebo zabiti jinými způsoby). Tak stejně zemřel i otrávený poloniem v Londýnu rozvědčík Alexandr Litvinenko, a další Skripal otrávení Novičokem dokázal přežít.

Pro uklidnění společnosti Putin plně využil dobu vysokých cen ropy a za peníze za ropu
a plyn si elementárně na nějakou dobu koupil loajalitu svých občanů.

Putin uzavřel v Rusku většinu podniků nebo menších výrobních firem, které nebyly
s ropným průmyslem svázaný, ať už přímo nebo nepřímo, a které existovaly ještě za doby Jelcina po rozpadu SSSR. Tím pádem, respektive tak se mu v uvozovkách podařilo udělat občany závislé na systému. Dnešní opozice v Rusku je zcela loutková. Všichni, co nemají rádi Putina, odjeli z Ruska, nebo jsou ve vězení. A drtivá většina mlčí, protože se bojí.

Bohužel dnes - zde v Čechách a na Moravě vidím velice se tomu podobající kroky.

Centrální vláda přestává respektovat názory svých občanů. Citát prezidenta Zemana: „Jestli padne vláda, pověřím Babiše znovu“. Premiér otevřeně pomlouvá občany protestující proti němu, že jsou někým placení. Důkazem toho, že nejsou, bylo vítězství paní Jany Filipové
v Okresním soudu Praha-západ 6. září 2019. Mnohatisícové demonstrace jsou téměř úplně ignorované vládou. Pan premiér si kupuje loajalitu důchodců a studentů tím, že zmenšil ceny jízdenek v osobní železniční a autobusové dopravě. Činí tak i jinými způsoby, ale na úkor rozpočtových prostředků ministerstva školství, což v podstatě znamená projídání budoucnosti.

A pod tlakem se začíná ocitat také veřejnoprávní Česká televize.

Z jiné strany, některé kategorie chudých těší skutečnost, že konečně se zavedlo EET a tím pádem spousta malých podniků a podnikatelů přišlo o své byznysy. Uspokojit spotřební potřeby většiny chudších za tuto cenu likvidace malého podnikání a pro státní koryta je typickým příznakem bolševizace moci.

Zaplať pánbůh, Česko má ještě daleko k současnému tristnímu stavu Ruska, ale bohužel, jasně vidím přibývající příznaky a zvyšující se rychlost, jakou se k současnému stavu Ruska
a jeho aktuálního pádu přibližuje.

Česká republika ještě nezažila zabíjení novinářů, jak se to dokonce stalo na Slovensku
za doby minulé vlády (případ Jána Kuciaka). Ale v případě snížení počtu protestujících občanů a uspání společnosti, v níž bude působit jen nejaktivnější menšina, Česko se může dožít i takových případů a stavu, k nimž dochází a došlo v Rusku. Dokud nás však bude dost, vláda na toto nepůjde.

Ale už se hovoří o zrušení Senátu jako pojistky proti nedemokratickým a neústavním snahám, jejichž cílem je, aby se Poslanecká sněmovna stala jediným kontrolním a zákonodárným orgánem. Vzhledem k už známému mechanismu v Rusku, to pak bude znamenat přímou cestu k vystoupení České republiky z NATO a EU. S takovými cíli dokonce už vystupují takové politické strany jako KSČM, SPD nebo Trikolora. Jestli si někdo myslí, že je to k lepšímu, riskuje ztrátu nejen své práce, ale i bohatství své vlasti. Riskuje ale také následný odchod cizího kapitálu z české ekonomiky, který se pohybuje okolo 50 %. Česká ekonomika nebude schopná prodávat nic kromě okurek, protože dokonce i Škoda Auto Mladá Boleslav je kapitálem německého koncernu VW.

Chcete-li zničit budoucnost svých dětí a pomoci Rusku konečně znovu poslat sem své tanky, a stát se otroky světové benzinky Ruské Federace, začít vynuceně chodit do poboček Ruské pravoslavné církve a stavět jaderné elektrárny státu, který v podstatě téměř ztratil technologickou bázi vývoje jaderných technologií (vzpomeňme si na havárii v Severodvinsku a utonulou ponorku Lošárik), tak je to na Vás.

Nemyslete si, že ruská vláda vás bude respektovat. Ruský premiér Medvěděv řekl, že lidé jsou dnes novou ropou. Což znamená, že pro ně jsou lidé posledním těžebním místem místo ropy, když její ceny klesají a náklady na její těžbu se zvyšují.

Zamyslete se a bojujte za svou svobodu, abyste se nestali otroky imperiální otrokářské říše Ruské Federace. Zatím se zdá, že jde jen o varování. To se však pomalu a postupně stává realitou.

Stanislav Ivasyuk

Považuji tento text za natolik nadčasový a závažný, že ho nyní zde otiskuji v plném jeho znění. Některé kroky vedoucí k plíživé totalitě již důvěrně známe... Kamarád mezitím emigroval ještě dále na Západ a doufám, že se má dobře ne-li skvěle.

Co dodat- můžeme ještě mnohé děje zvrátit, nedovolme a neumožňujme populistům a zaklekávačům jejich cestu k moci, rozlišujme politiky a kandidáty na vrcholné funkce nejen podle těchto ukazatelů. Neseriózní žadatele bez lustračního osvědčení a toho, který se paktuje s autokraty, zahodíme rovnou do volebního odpadu.
 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 3.5.2022 15:13 | karma článku: 10,25 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 433x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 331x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 344x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 11,79
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články