Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Doživotně odsouzený vrah Kott: Čtyři vraždy nikdy nevysvětlil, lidé umírali bezdůvodně

Josef Kott byl odsouzen na doživotí.
Zdroj: se souhlasem TV Prima
+ Další 3 fotografie
bez lítosti

Šlo o první polistopadové sériové vrahy. Josef Kott a Michal Kutílek mají na svědomí čtyři oběti, které neprovedly nic jiného, než že jim během 26 hodin jejich vražedného řádění zkřížily cestu. Vraždili ve stejný den, kdy byl v tehdejším Československu zrušen trest smrti, jinak by jej zřejmě sami dostali. Unikátní výpovědi Josefa Kotta teď přináší dokumentární cyklus Bez lítosti, který mapuje životy doživotně odsouzených vězňů.

První polistopadoví sérioví vrazi. To je nelichotivý titul, který už navždy zůstane přisouzen Michalu Kutílkovi a Josefu Kottovi. Druhého května roku 1990, kdy začalo jejich vražedné řádění, byl v Československu zrušen trest smrti. Kdyby se tak nestalo, byli by na něj tito dva zločinci poměrně jasní adepti. Zatímco Michal Kutílek při svém pobytu za mřížemi v roce 2017 zemřel, s Kottem se reportérce Martině Eretové podařilo natočit rozhovor, který zařadila do série Bez lítosti.

Stále vitální šedesátník má na celou kauzu velmi vyhraněný pohled a i po více než třiceti letech trvá na tom, že vraždy páchal hlavně Kutílek. Kott začal kariéru na opačné straně zákona, na začátku u pohraniční stráže dokonce patřil do úzké ochranky tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka. Rozkrádal ale státní majetek a skončil ve vězení. Tam se potkal s Michalem Kutílkem, člověkem s násilnickými sklony a nevyrovnanou osobností.

Kott s kumpánem zabili stopařky

Na svobodu je dostala amnestie prezidenta Václava Havla. Jejich cesty se však znovu setkaly, Kott se živil drobnými krádežemi a plánoval něco většího. Dohodli se, že přepadnou strážného ve firmě na Plzeňsku, ve které Kott kdysi pracoval. Něco však nevyšlo a strážný skončil s hlavou prostřelenou vlastní zbraní. Jejich vražedné běsnění teprve začínalo.

Jako další si vyhlédli dvě šestnáctileté stopařky, které utekly z domova. Odvezli je do lesa a více než padesáti bodnutími ukončili jejich životy, opět bez zjevného důvodu. Dívky pouze byly ve špatný čas na špatném místě. Poté, v ten samý den a po třech dokonaných vraždách, odjel Kott s Kutílkem do Prahy. Tady zabili a okradli nic netušícího taxikáře, aby se obrátili a cestou do Plzně se pokusili spáchat pátou vraždu.

Náhodně vybraný kamioňák

Náhodně vybraný britský řidič kamionu však jejich běsnění jako zázrakem přežil. Vypověděl, že po něm stříleli policisté, protože vrazi byli oblečení ve starých Kottových uniformách SNB. Policistům k dopadení, hlavně díky jejich nepřílišné opatrnosti, stačilo doslova pár dní. Oba různě měnili výpovědi, následně začali jeden na druhého svalovat vinu.

Co však byla prvotní příčina jejich 26 hodin trvajícího řádění, na jehož konci byli čtyři mrtví a jeden velmi těžce zraněný? „S pojmy jako dobro nebo zlo my vůbec nepracovali. Zlo jako takové neexistuje, vždy jde spíš o nedostatek úcty k životu, empatie a morálky. V případě Kotta s Kutílkem to byla naprostá absence dobra. Chybělo jim cokoliv, co dělá člověka člověkem,“ řekl o obou v roce 2017 pro iDnes jeden z bývalých vyšetřovatelů, který se jejich případům věnoval.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy