Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Benefity nás činí konkurenceschopnými, brání se firmy vládnímu zdanění výhod pro zaměstnance. Sněmovna o nich jedná

Jedním ze znamení pro vás může být nedostatečný oční kontakt. Lidé se podvědomě snaží vyhýbat očnímu kontaktu s těmi, ke kterým nechovají vřelé city.
Zdroj: Pixabay
benefity

Vládní konsolidační balíček, obsahující změny více než šedesátky zákonů, je aktuálně středem pozornosti v Poslanecké sněmovně. Vláda a opozice mají rozdílné názory především v otázce zdanění volnočasových benefitů – těch se týká hned několik pozměňovacích návrhů. Právě jejich daňové osvobození je klíčovým bodem rozpravy poslanců. Vláda totiž dříve navrhovala jeho zrušení, čímž by získala 1,4 miliardy korun. Tento plán však vzbudil velkou vlnu nevole, a nejen napříč zaměstnavateli, což dokumentuje web zachranmebenefity.cz.

Proti vládnímu návrhu vystoupila například Asociace malých a středních podniků (AMSP). Kritizuje především možné důsledky, mezi něž patří i zhoršení konkurenceschopnosti českých firem na evropském trhu práce. Argumenty proti návrhu přinášejí i jiné instituce a firmy. Na konci srpna se zástupci koalice na návrh vládní Pirátské strany dohodli na představení kompromisního řešení: roční limit daňového osvobození benefitů omezený na polovinu průměrné mzdy, tedy zhruba 20 tisíc korun. Ani toto řešení však není z hlediska situace na trhu práce optimální.

„Avizovaná změna daňového osvobození benefitů by pro nás znamenala zhoršení pozice na trhu práce. Dobrých IT expertů není a nikdy nebude dost a náš benefitní program je jednou z možností, jak konkurovat velkým nadnárodním korporacím. Po zavedení limitu si nebudeme moci dovolit držet program v celé jeho aktuální šíři a dost možná budeme přicházet o talentované potenciální kolegy,” říká Radovan Jelen, generální ředitel společnosti FG Forrest, která zaměstnává na padesátku IT specialistů.

Aktuální systém je prospěšný pro všechny

Podobný názor sdílí i Jaromír Staroba, prezident ABSL – přední členské organizace zastupující sektor podnikových služeb v České republice. Ten například zdůrazňuje, jak důležité jsou benefity pro zaměstnance. Podle Staroby jsou totiž klíčovým nástrojem zaměstnavatelů, kterým se pokoušejí pro své zaměstnance kompenzovat vysoké zdanění práce v Česku.

„Jejich zdaněním by se omezila tato výhoda a klesla konkurenceschopnost Česka ve srovnání se zeměmi jako je Polsko, Rumunsko nebo Irsko, o kterých uvažují investoři z oboru IT a podnikových služeb jako o vhodné destinaci pro založení a provozování svých poboček,“ vysvětluje své obavy Staroba.

Rozhodnutí vlády se diví i Michaela Vavřinová ze Software Development Academy, mladé IT firmy, která neustále hledá talentované lidi. „Opravdu nechápeme, jaké důvody vedou vládu k tak radikální změně při zdanění benefitů, když tento systém je prospěšný jak pro samotné zaměstnance, tak ale také firmy, které je k jejich motivaci používají,” pozastavuje se Vavřinová.

Vysvětlit to lidem

Web zachranmebenefity.cz shromáždil nesouhlas se změnou současného nastavení zaměstnaneckých benefitů od více než 200 firem z různých sektorů. Pavel Krúpa, jednatel společnosti Dentální studio, zase zdůrazňuje, jak klíčové jsou pro malé firmy benefity a jak mohou být zasaženy změnami: „Nastavení takto nízkého limitu osvobození benefitů vidím opravdu velice kriticky, protože krok, který udělá vláda od stolu, budu muset řešit já jako zaměstnavatel a lidem to vysvětlovat a hledat jiné možnosti, jak lidi zpětně motivovat a tuto ztrátu jim kompenzovat.

Skutečnost, že navrhovaná změna je nepraktická a neefektivní pro většinu zaměstnanců, je evidentní i podle Martina Mala, ředitele personální agentury Grafton Recruitment. „Aktuální návrh na omezení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů ve výši 20 162 korun zaměstnavatelům nijak nepomůže. Z našich průzkumů zaměstnaneckých benefitů totiž vyplývá, že hodnota poskytovaných benefitů je ve většině případů vyšší, a to i v případě standardních zaměstnanců,“ uvádí Malo, který je přesvědčený o tom, že finanční strop způsobí jen to, že většina zaměstnavatelů poskytování benefitů omezí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy