Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

Vzhledem k tomu, že pracuji s "elitou", se špičkou ledovce - tedy dobře znám jen ty, kteří se rozhodli studovat na gymnáziu, nemůžu posuzovat celé spektrum, Přesto si troufnu říct, že jsou, co se týká vědomostí, horší, ať mi to odpustí.
Začínala jsem na učilišti s maturitou, k níž se dostala maximálně třetina žáků. Přestože mezi mými učni byli i hodně slabí, z velmi špatných sociálních podmínek, na ty nejlepší jsem měla často nároky jako dnes na mnohé maturanty, a oni obstáli. Byli snaživí, dělali, co bylo v jejich silách, a často po vzdělání opravdu toužili, ač na něj dosahovali - i ze společenských důvodů - s obtížemi.

Dnes mají mladí cestu otevřenou, širokou, pěkně udusanou jako mlat. Mohou si vybírat obory, o jakých se jejich předchůdcům ani nesnilo. Znám hodně pilných a pracovitých studentů, ale znám i spoustu takových, kteří se flákají a vymlouvají, své chyby a neznalosti maskují, nedokáží si přiznat, že něco "zapinkali" - na někoho (kohokoliv) to svedou. Nedokáží dokončit, co začali, nic je nebaví, do všeho jen tak "zobnou" a nechají to být se slovy, že je to nebaví. Těší se, jak opustí střední školu a půjdou a) pracovat, dělat jen to, co je bude bavit; b) studovat školu, kde se nebudou muset učit nic, co je bavit nebude. Když pak zjistí, že realita je trochu jiná, dokáží změnit během pár let i několikrát studijní obor se slovy, že jim to nevyšlo, nedali jim to, nebavilo je to. Představovali si - a mnozí to tak praktikují - že do školy téměř nebudou chodit, jen na pár cvičení a seminářů, zápočty dostanou za elaborát stažený ze studentského webu, informace najdou na wikipedii. A to je problém - naši studenti neustále pracují s "informacemi" - což je něco, co má za úkol nás uvést do situace, ale ony informace je třeba vytřídit, zpracovat a přetavit ve znalosti, vědomosti, dovednosti. To bohužel spousta dnešních studentů neumí, proto jsou ve srovnání s okolními státy v mnoha směrech horší. Snižujeme nároky, abychom měli co nejvíce otitulovaných lidí, jenže mnoho z toho není podloženo solidními vědomostmi.

Spousta studentů se SPOKOJÍ - s trojkou, s tím, že prolezli, s tím, že něco opsali. Chtějí mít všechno hned a pokud možno bez námahy. Úkoly jsou "vopruz", zkoušení násilí na studentech, písemky je třeba nahlásit minimálně týden dopředu, ať je možné se na ně "nadrtit" - a pak vše hned úspěšně zapomenout.

Už většina primánů má lepší mobil než já, tablety, Ipady, neomezené připojení na internet. Narazíte na neznámé slovo - ihned sáhnou všichi po mobilu. Když jim dáte do ruky slovník, polovina středoškoláků neví co s ním. Pravidla českého pravopisu? Blbost - pravidla.cz. Ověření zdroje - nemám čas. Je to podobné jako u mé staré maminky. Pro ni platí: říkali to v televizi, psali to v novinách - tudíž to musí být pravda. A pro ně zase platí, že co najdou na netu, použijí a nepřemýšlejí nad tím - musí to být pravda.

Chceme-li, aby dnešní studenti vyrostli ve vzdělané schopné dospělé, nesmíme na nich páchat násili v podobě tolerance všeho. To, že ač mají přístup ke všem informačním zdrojům, vědí méně než ti,kteří tuto možnost neměli, nás musí varovat. Musíme je vést, učit se učit, pomáhat jim najít motivaci - tou není "jít studovat práva a pak vydělávat velký prachy" - tou musí být touha vědět, znát, umět. A ne: Proč, k čemu, když si to můžu najít na netu?

To že maturanti neznají Jidáše, Ezopa, epizeuxis - to problém není. Kolik z generace rodičů si to pamatuje? Ale neumějí si koupit lístek do vlaku, najít vědeckou knihovnu, přečíst s porozuměním souvislý text, uvařit jídlo podle návodu, smontovat poličku podle nákresu - prostě spousta mladých je nepoužitelná v životě. Zato vám poradí, kde mají skvělé suschi, jaký si koupit nový typ mobilu, kde mají nejlepší značkové boty či trička. A přitom budoucnost je právě v jejich rukách. Udrží ji v nich?
 

 

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 21.12.2023 21:03 | karma článku: 22,90 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Indrová

Co nám chybí ke štěstí a zdraví...

Neustále se mluví o tom, že v lékárnách chybí penicilin a jak se ministerstvo snaží, aby ho byl dostatek. Poté, co jsem si dnes přečetla výzvu na webovkách SÚKLu,si říkám, jestli to není jen zastírací manévr.

25.8.2023 v 13:55 | Karma: 16,37 | Přečteno: 412x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.