Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tajemství hvězdy seriálu Smysl pro tumor: Alžběta Malá je pravnučkou Trautenberka

Alžběta Malá je pravnučkou Ilji Prachaře.
Zdroj: Koláž eXtra.cz/Herminapress,se souhlasem ČT
+ Dalších 12 fotografií
Herecká rodina

Půvabná šestadvacetiletá Alžběta Malá je hvězdou nového seriálu Smysl pro tumor, který se snaží na vážné onkologické onemocnění nahlížet z jiného úhlu pohledu. Už v minulosti se Alžběta objevila v několika snímcích, málokdo však ví, že má herectví v krvi. Je totiž pravnučkou známého herce Ilji Prachaře (†81), který ztvárnil například chamtivého a lakomého Trautenberka v Krkonošských pohádkách. Na pradědečka mladá herečka zavzpomínala pro Novinky.

Málokdo to ví, ale herečka Alžběta Malá, která zazářila v seriálech Pět let, Guru nebo v nejnovějším počinu Smysl pro tumor, pochází ze slavné herecké rodiny. Jejím pradědečkem totiž byl Ilja Prachař, herec známý z filmů Všichni dobří rodáci, Světáci, Spalovač mrtvol, Král Šumavy nebo ze seriálu Krkonošské pohádky, kde ztvárnil lakomého Trautenberka.

Ilja měl syna Davida Prachaře a dceru Magdalenu Prachařovou, o níž se téměř nic neví. S největší pravděpodobností ale právě z této linie pochází i Alžběta Malá. Na svého pradědečka, který zemřel, když jí bylo osm let, Alžběta vzpomíná s láskou. Byl neuvěřitelně laskavý a klidný. Zároveň sprostý, ale tak hezky. Vždycky si vybavím, jak sedí na zahradě na naší chalupě v Doubici na severu Čech, kterou koupili s prababičkou Janou Prachařovou,“ prozradila před časem v rozhovoru pro Novinky.

Známá herecká rodina

„Vyprávěla mi, jak z toho původně polorozpadlého domku byla zděšená. Praděda byl ale přesvědčený, že ho musí koupit. Prý už tam jednou byl. Intenzivně si taky pamatuju na jejich vzájemnou lásku. A jak jsem mu nosila na zahradu pivo. Byl na chalupě moc rád,“ nechala se ještě slyšet Alžběta Malá.

Alžbětina prababička Jana Prachařová, která hrála třeba v seriálu Nemocnice na kraji města, také patřila do herecké rodiny, jejími příbuznými byli Želenští. Janin pradědeček Karel Želenský byl režisér, dramatik, divadelní pedagog a překladatel a proslul hlavně v Národním divadle, kde ztvárnil celou řadu postav, jak stojí na webu Národního divadla.

S Prachařovými se vídá na chatě

Dalšími vzdálenými příbuznými Alžběty Malé jsou i David Prachař a jeho syn Jakub Prachař. S nimi se dokonce vídá právě na chalupě v Doubici v severních Čechách.Na Davida se snažím chodit pravidelně do divadla. Málokdo to ví, ale vyřezává i krásné dřevěné sochy a maluje obrazy. Vážím si jeho práce a oddanosti k opravdovému umění. Takovému, u něhož bych si přála, aby ho tu bylo víc,“ nechala se Alžběta slyšet pro Novinky.

Přiznala navíc, že David Prachař sledoval seriál Pět let, v němž hrála.Viděl Pět let a psali jsme si o tom. Byla to dlouhá osobní zpráva. Jeho poznatků si vždy vážím a pamatuju na ně,“ dodala.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy