Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli? Recept na Napoleonovo oblíbené kuře Marengo a leštidlo na knoflíky

První díl sedmé řady pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli představil recept na Napoleonovo oblíbené kuře Marengo.
Zdroj: Se souhlasem ČT
+ Dalších 5 fotografií
CO NAŠE BABIČKY UMĚLY

Znáte oblíbený pokrm Napoleona Bonaparte? Recept na kuře Marengo nám představila Alena Gajdušková v pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. A uvařit je podle ní zvládne i úplný začátečník. První díl sedmé série oblíbeného cyklu se věnuje vojenské historii a tomu jsou věnovány i jeho recepty. Kromě kuřete Marengo nás naučí i výrobu domácího leštidla na kovy, jak redakci eXtra.cz s předstihem informovala Česká televize.

Česká televize odstartovala sedmou sezónu oblíbeného lifestylového pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. První díl se věnuje ostrostřeleckým spolkům, jejich historii a nemůže tedy chybět i nějaký ten pokrm z polní kuchyně.

Ostrostřelci byli významný spolek vážených občanů Rakouska-Uherska. V původní podobě však tyto spolky zanikly ještě krátce před pádem této monarchie, jelikož muži museli narukovat do armády, a poté se již nenosilo být členem spolku pod záštitou Rakouska-Uherska a pod Františkem Josefem I.

Jídla inspirována vojenskou historií

Jídel, která jsou inspirována vojenskou historií a slavnými generály, je celá řada. Máme svíčkovou Wellington, polévku Solferino nebo makarony Garibaldi. Kuře Marengo je důkaz, že i v polních podmínkách se dá vařit dobře a chutně. "Tento recept vznikl na počest bitvy u Marenga a vymyslel ho Napoleonův kuchař, který chtěl svému zaměstnavateli i v bitevním poli připravit něco dobrého na zub," vysvětlila v pořadu České televize spisovatelka Alena Gajdušková, která je autorkou celé řady knih zabývající se tématikou udržitelného života a životem našich babiček.

Kuře Marengo zní vznešeně, recept sám však není nijak složitý a zvládne ho i kuchař začátečník. Výsledkem bude skvělé jídlo, které si prý Napoleon Bonaparte hned napoprvé oblíbil tak, že mu je pak museli připravovat pravidelně.

Recept na kuře Marengo

Suroviny na kuře Marengo:

  • kuřecí čtvrtky
  • žampiony
  • cibule
  • česnek
  • rajčata
  • rajčatový protlak
  • čerstvý tymián
  • bobkový list
  • drůbeží vývar
  • bílé víno
  • sůl
  • drcený kmín
  • čerstvá petržel

Postup přípravy kuřete Marengo:

Nejprve si očistíme a nakrájíme žampiony a cibuli. V pánvi rozehřejeme olej, do kterého přidáme i kousky másla. Čtvrtky kuřete osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a vložíme na rozehřátý tuk.

Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky a přidáme k nim čerstvé lístky tymiánu. Malá rajčátka překrájíme na půlky.

Kuřecí kousky obrátíme a do pánve k nim přidáme cibuli, česnek a bylinky. Následně přidáme i bobkový list, žampiony a rajčata. Vše podlijeme drůbežím vývarem, bílým vínem, vmícháme rajský protlak a dusíme do měkka.

Podáváme posypané čerstvou plocholistou petrželí.

Některé recepty na kuře Marengo uvádějí i další přísadu, a to nakrájené zelené olivy. To však ponecháme na úvaze každého kuchaře.

Jak vyleštit kov?

I další recept z dílny pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, tentokrát z oblasti drogerie, je inspirován armádou a vojáky. Při slavnostní přehlídce se musely knoflíky uniforem a důstojnické šavle jen blýskat. Domácí recept na cídění kovů však využijeme i dnes.

Leštidlo na kov vznikne smícháním vody s technickým lihem a kdysi oblíbeným pracím prostředkem, nastrouhaným jádrovým mýdlem. Další surovinou je plavená křída, což je hornina uhličitan vápenatý. Naše babičky pro něj měly širokou škálu využití. Čistila se jím například okna. Přidáme ještě kyselinu citronovou a čpavkovou vodu. Vše promícháme a můžeme se pustit do čištění.

Nová sezóna pořadu Co naše babičky uměly a my jsme zapomněly bude k vidění na ČT1 od neděle 14. ledna 2024.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy