Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Šokující slova u soudu s Cimickým: Ředitel ČT měl tlačit na šéfa Bohnic, aby psychiatra nevyhazoval i přes jeho nechutné chování

+ Dalších 13 fotografií

U Obvodního soudu pro Prahu 8 v úterý pokračoval soud s obviněným psychiatrem Janem Cimickým, který měl podle obžaloby zneužívat své pacientky. Celé jednání, které začalo ráno výslechem svědků a kterého se sám Cimický nezúčastnil, sleduje na místě také redakce eXtra.cz. Bývalý ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích popsal, že se k němu dostaly podněty o nevhodném chování Cimického, kvůli kterým s lékařem ukončil pracovní poměr. "Byly tam intervence například z Českého rozhlasu, abych to nedělal. Telefonické i osobní. A také ze strany ředitele České televize," uvedl Zdeněk Bašný u soudu.

Psychiatr Jan Cimický, který je obžalován ze sexuálního napadení a znásilnění svých pacientek, se v úterý ráno k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 nedostavil a požádal o jednání v nepřítomnosti. Zastupoval ho tak jeho advokát.

Jednání začalo výslechem svědků. Jako první byl předvolán Zdeněk Bašný, který vedl bohnickou psychiatrickou léčebnu v době, kdy v ní působil Jan Cimický. "Byly to dva podněty, které šly krátce za sebou. První byl dotaz představitele VZP, který se ptal, zda praktiky, které Cimický u klientky vykonává, jsou v souladu s lékařskými postupy. Říkal jsem, že nikoli. Další pak byly od některé z klientek, byly to dotazy, zda je to v pořádku, co jim dělá. Žádná oficiální stížnost to však nebyla," vzpomínal u soudu Bašný, jak se k němu dostaly stížnosti na chování Cimického


Bašný: Cimický byl vyhazovem dotčen

"Domluvili jsme se na ukončení pracovního poměru. To, co dělal, bylo v rozporu se standardními postupy. Byly to doteky na místech, která nesouvisejí s normálním vyšetřením, bylo to osahávání," doplnil. Vyhazov Cimického se však setkal na určitých místech s odporem.

"Jeho reakce byla, že se nic nedělo, že to bylo na zmírnění tenze. Ukončením pracovního poměru byl dotčen. Byly tam intervence například z Českého rozhlasu směrem na mě, abych to nedělal. Telefonické i osobní. A také ze strany ředitele České televize," šokoval Bašný. Jméno zmíněného ředitele ČT neuvedl, dle vlastních slov si již nevybavuje, kdo to byl. Cimického však z Bohnic vyhodili v roce 1996, tedy v době, kdy Českou televizi vedl Ivo Mathé.

Bývalý ředitel bohnické léčebny také zmínil, že žákyně zdravotnické školy kvůli chování Cimického nechtěly chodit do Bohnic na exkurze. "Vybavuji si ze zdravotnické školy v Povltavské, kde mě požádali, když budou exkurze do bohnické léčebny, aby se mu vyhnuly. Bylo to kvůli navazování kontaktů, o kterém si žákyně řekly, a dostalo se to až k vyučujícím," vzpomínal.


Sexuoložka popsala detaily

Následně u soudu promluvila sexuoložka Hana Fifková. "Začaly se na mě obracet klientky. Zažily negativní zkušenost ve směru sexuálního obtěžování. Jedno ze jmen bylo jméno doktora Cimického. Začala jsem se tím zabývat, napsala jsem o tom atestační práci," uvedla Fifková a doplnila i konkrétní příklad bývalé Cimického pacientky, kterou měl lékař dlouhodobě obtěžovat včetně požadování soulože. "Byla ve špatném psychickém stavu. Ptala jsem se jí, jestli to nechce oznámit, tehdy mi říkala, že to nechce udělat," dodala Fifková.

"Byli to čtyři lékaři, kteří obtěžovali, a byly to desítky pacientek. Minimálně čtvrtina klientek mluvila o doktoru Cimickém. Nikdy to však nechtěly oznámit policii," pokračovala s tím, že šlo o násilí na klientkách z pozice moci, a protože šlo o lékaře, netroufly si proti němu vystoupit. Některé poté ukončily terapii. Následně to u nich vyvolalo pocity viny, že se nedokázaly ohradit.

"Možnost obrany je neuvěřitelně omezená. U psychiatrů pacientky nevěděly, co si lékař může dovolit. To, že jim osahával prsa, braly jako součást vyšetřovací techniky," vysvětlila Fifková důvod, proč to ženy tehdy nenahlásily.

U většiny z nich šlo podle Fifkové o francouzský polibek, osahávání a manuální stimulaci penisu. U jedné z nich šlo pak o opakované znásilnění.


Špatné zkušenosti svých pacientek s Cimickým potvrdila i psychiatrička Hana Papežová. "Měla jsem pacientku, která přišla kvůli úzkostně depresivní problematice. Mezi příčinami jejích problémů byla zkušenost s Cimickým. Poté sedm let nevyhledala žádnou psychiatrickou pomoc. Kvůli tomu zbytečně trpěla. Je to časté, že se pacientky bojí s tím vyjít na veřejnost. Bojí se ponížení, mají stud a strach," uvedla.

"Byla tam se svou matkou, nebyla zletilá a pak říkala matce, že už tam nikdy nepůjde, což ji zachránilo. Popsala osahávání a nepříjemné dotyky na intimních místech," doplnila Papežová nepříjemnou zkušenost své pacientky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy