Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pokračuje soud s Cimickým. Je narcis a chránily ho vlivné kontakty, zaznělo během minulého líčení

+ Dalších 10 fotografií

Pokračuje soud s psychiatrem Janem Cimickým. Ten je obviněn ze zneužití žen celkem v 39 případech mezi lety 1979 a 2019. Cimický obvinění odmítá. Během minulého soudního líčení, jehož se zúčastnila i redakce eXtra.cz, byli předvoláni svědci a soudní znalec. "Byly u něj shledány akcentované rysy, které opravňovaly ke konstatování narcistní poruchy osobnosti. Má snížené schopnosti vcítění se do druhých lidí. Je to egocentrické prosazování vlastních zájmů," zhodnotil tehdy známého lékaře znalec.

Ve čtvrtek pokračuje soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je obviněn ze zneužití žen celkem v 39 případech mezi lety 1979 a 2019. Muž však obvinění od počátku odmítá.

Soudní líčení se známým lékařem pokračuje od počátku letošního roku. Na tom minulém, kterého se zúčastnila i redakce eXtra.cz, Cimický osobně přítomen nebyl. Jednání začalo výslechem svědků. Jako první byl předvolán Zdeněk Bašný, který vedl bohnickou psychiatrickou léčebnu v době, kdy v ní působil obžalovaný psychiatr. "Byly to dva podněty, které šly krátce za sebou. První byl dotaz představitele VZP, který se ptal, zda praktiky, které Cimický u klientky vykonává, jsou v souladu s lékařskými postupy. Říkal jsem, že nikoli. Další pak byly od některé z klientek, byly to dotazy, zda je to v pořádku, co jim dělá. Žádná oficiální stížnost to však nebyla," vzpomínal u soudu Bašný, jak se k němu dostaly stížnosti na chování lékaře.

Cimického chránili vlivní, je egocentrik

"Domluvili jsme se na ukončení pracovního poměru. To, co dělal, bylo v rozporu se standardními postupy. Byly to doteky na místech, která nesouvisejí s normálním vyšetřením, bylo to osahávání," doplnil. Vyhazov Cimického se však setkal na určitých místech s odporem.

"Jeho reakce byla, že se nic nedělo, že to bylo na zmírnění tenze. Ukončením pracovního poměru byl dotčen. Byly tam intervence například z Českého rozhlasu směrem na mě, abych to nedělal. Telefonické i osobní. A také ze strany ředitele České televize," šokoval u soudu Bašný. Jméno zmíněného ředitele ČT neuvedl, dle vlastních slov si již nevybavuje, kdo to byl.

Soudní znalec u soudu rovněž konstatoval, že u Cimického nebyla zjištěna závažná duševní porucha. "Byly u něj shledány akcentované rysy, které opravňovaly ke konstatování narcistní poruchy osobnosti. Má snížené schopnosti vcítění se do druhých lidí. Je to egocentrické prosazování svých zájmů. Posuzovaný nevnímá případné poškození druhé osoby," zhodnotil Cimického.

Doporučené video: Ředitelka organizace proFem na podporu žen ke kauze Jana Cimického.

Novinářce vyhrožovali

Soud minule také předvolal jako svědkyni bývalou novinářku Ninu Kodymovou. Ta v roce 1999 psala právě o Cimickém. Jedna z žen, která se léčila v Bohnicích, jí vyprávěla o tom, jak ji Cimický sexuálně zneužíval. Po jednom textu však další už nevydala, protože ženy nechtěly vypovídat. "Léčila se v Bohnicích se závislostí, byla dlouhodobě zneužívána a nucena k sexuálnímu kontaktu. Bylo jí vyhrožováno doktorem Cimickým, že jí provede elektrošoky, pokud o tom bude mluvit," popisovala vyprávění jedné z žen Kodymová. Další žena se podle ní léčila s psychickými potížemi a Cimický ji nutil k dotykům a orálnímu sexu.


"Bály se o tom mluvit, že jim nikdo nebude věřit. Další zjišťování jsem vzdala, protože jsem měla strach, že to nikam nepovede, a bála jsem se, protože mi bylo vyhrožováno, že se nemám dál o psaní pokoušet," šokovala následně bývalá novinářka a přidala detaily. "Šla jsem domů z práce, dva chlapi mě přitlačili, vzali mě za ruku a řekli, že se na to mám vykašlat a pana doktora nechat na pokoji. Nehlásila jsem to, protože jsem nechtěla vyděsit svou rodinu. Bylo mi 23," uvedla u soudu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy