Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Soud s vrahy ze statku hrůzy: Pachatelům, kteří muže mučili a poté uvařili, hrozí výjimečný trest

Všude se pohybují policejní auta.
Zdroj: eXtra.cz - Pavel Dvořák
soud

U Krajského soudu v Hradci Králové v pondělí začal soud se dvěma obžalovanými, kteří měli v létě 2022 na Svitavsku zavraždit známého. Ještě předtím ho mučili strunovou sekačkou, tělo pak uvařili a jeho části roznesli v Pohodlí u Litomyšle. Obvinění vinu podle ČTK odmítli. Za vraždu jim státní zástupkyně navrhla 30 a 25 let vězení.

Oba obžalovaní odmítají, že by v létě 2022 na Svitavsku zavraždili známého. Obžaloba viní Pavla Jirečka a Alexandra Golubničenka z toho, že v červenci 2022 v domě v Pohodlí u Litomyšle utýrali muže a jeho tělo pak uvařili v sudu, kosti spálili a další ostatky rozvezli po okolí vesnice. Za brutální vraždu jim hrozí výjimečný trest. Případem se dnes začal zabývat hradecký krajský soud. Hlavní líčení je naplánováno na další dny.

Obžaloba navrhuje pro Jirečka trest okolo 30 let vězení a pro Golubničenka okolo 25 let odnětí svobody, řekla v pondělí soudu podle ČTK státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Muži s obžalobou nesouhlasí

Jireček vinu odmítl. Alexandr Golubničenko se přiznal částečně, nesouhlasí s obžalobou v tom, že by se na činu s někým předem dohodl a že by šlo o vraždu.

Podle spisu se obžalovaní na vraždě muže umučením, jako odplatě za údajně odcizenou marihuanu z Jirečkova domu, předem domluvili. Nejprve 16. července 2022 donutili osmadvacetiletého muže na Břeclavsku nastoupit do auta, kterým ho odvezli do domu známého v Lubné na Svitavsku. Tam ho podle spisu ve sklepě za použití různých nástrojů, zejména zapnuté elektrické strunové sekačky, mučili a několik hodin bili. Podle obžaloby muže později svázali do kozelce a bezvládné tělo naložili do auta, kterým jej převezli do Jirečkova trvalého bydliště v Pohodlí na Svitavsku. Tam ho dál ve sklepě domu nejméně tři až pět dní drželi nahého přivázaného za ruce řetězy k traverze a fyzicky ho napadali, vyplynulo z obžaloby.

Podle státního zastupitelství v důsledku bití poškozený upadl do bezvědomí. Obžalovaní ho přenesli do koupelny domu, umyli ho, oblékli a umístili na gauč v obývacím pokoji, kde mu podali lék Questax. Následující den ráno ho tam našli mrtvého a společně zosnovali plán, jak se zbavit těla poškozeného, uvádí obžaloba.

Uvařené kousky těla rozváželi po vesnici

Tělo uvařili v kovovém sudu na dvoře domu, kosti spálili a zbytky těla rozvezli po okolí obce, nakonec místnosti domu, kde s poškozeným manipulovali, uklidili, sklep vybílili vápnem a dům kompletně vystříkali dezinfekcí, vyplynulo ze spisu. Použitých nástrojů se podle obžaloby zbavili ve sběrném dvoře ve Vysokém Mýtě na Svitavsku.

Jejich chování bylo skutečně otřesné, něco takového jsem dlouho neviděl,“ komentoval případ pro CNN Prima News vedoucí oddělení obecné kriminality pardubické policie Martin Šimek.

Muži mají za sebou bohatou trestní minulost. Jeden má na triku výtržnictví či nebezpečné vyhrožování, druhý různé krádeže. Podle sousedů se z domu, kde pachatelé bydleli, stal squat. Na zahradě byl nepořádek, vraky aut, na místě se měly nacházet i useknuté hlavy zvířat. „Třeba ovečky nebo prase. To byla hrůza, živému zvířeti uřízli hlavu a dali ji na auto, třeba dva měsíce tam měli na kapotě uřezané hlavy,“ prozradil svědek serveru Novinky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy