Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Historie cen přestupů – a jak by se mohly proměnit

Historie cen přestupů – a jak by se mohly proměnit
Zdroj: unsplash.com
fotbalové přestupy

Vzpomínáte si, jak Gareth Bale v roce 2013 překonal hranici 100 milionů eur (2,5 mld. Kč)? Tato rekordní transakce tehdy otřásla fotbalovým světem. Jednalo se o událost, která se zhmotnila po 120 letech od historicky prvního placeného přestupu z roku 1893.

Od té doby však tento rekord překonalo devět fotbalistů, přičemž Neymarův přestup v roce 2017 z Barcelony do Paris St Germain dosáhl závratných 222 miliónů eur (5,8 mld. Kč).

Uvedené přestupy dokládají, o jak velký byznys se jedná. Předseda FIFA Gianni Infantino ale nedávno nastínil opatření, která by mohla nejznámější finanční nástroj fotbalu nadobro změnit.

Cesta k 222 milionům eur

Willie Groves není jméno, které by se ve fotbalových kuloárech příliš skloňovalo, ale jeho přestup z West Bromwich Albionu do Aston Villy na konci 19. století předznamenal novou éru fotbalu –⁠ placené přestupy hráčů. Poplatek činil 100 liber, což je v dnešních penězích asi 11 000 liber (330 000 Kč), a mezi lidmi, kteří se domnívali, že s přestupy by neměly být spojovány peníze, vyvolal tehdy značnou kontroverzi.

Přestupní částky se v průběhu let neustále zvyšovaly, ale překonání očekávané miliónové hranice trvalo téměř sto let. Nottingham Forest zaplatil Birminghamu City 1,15 milionu liber (34,5 mil. Kč) za služby Trevora Francise, který se mu odvděčil tím, že v roce 1979 dovedl Forest k prvnímu evropskému poháru.

V dnešní době je fotbal silně kritizován za svou peněžní náročnost a není se čemu divit, když vidíte, kam až se přestupové částky v 21. století vyšplhaly. V roce 2000 byl například překonán světový rekord kontroverzním přestupem Luise Figa mezi znepřátelenými rivaly Barcelonou a Realem Madrid za 62 milionů eur (1,6 mld. Kč). O pouhých devět let později se tato částka výrazně navýšila, když do stejného klubu přestoupil Cristiano Ronaldo za 94 milionů eur (2,4 mld. Kč). O osm let později se tato částka více než zdvojnásobila díky Neymarově smlouvě z říše snů.

Byl to do té doby nevídaný obchod. Nejenže více než zdvojnásobil předchozí rekord Paula Pogby z předchozího léta, ale také zdvojnásobil Neymarovu mzdu na přibližně půl milionu eur týdně.

Od té doby se mezi fotbalovými orgány rozhořela zuřivá debata o přestupových a platových stropech a také o ochranných opatřeních, která mají kluby chránit před finanční platební neschopností.

Proč chce Infantino změnu

Rekordní přestupy v uplynulém desetiletí šokovaly řadu lidí ve fotbale natolik, že FIFA a UEFA jako řídící evropský orgán zavedly opatření na ochranu finančního zdraví fotbalových klubů.

Nejznámější z nich je Finanční Fair Play (FFP) (FFP) – soubor pravidel zavedený v roce 2010, který má zabránit klubům v nadměrném utrácení. Není ale bohužel tak účinný, jak mnozí doufali.

Existují také obavy, že obrovské množství peněz, které se ve fotbale točí, nahrává podvodům a praní peněz –⁠ a kluby bývají zranitelnější než společnosti, které uplatňují přísná opatření proti podvodům, jako jsou například banky nebo online kasina.

Šéf FIFA Infantino na nedávné veřejné akci prohlásil, že si přeje dlouhodobou změnu přestupových částek. Je přesvědčen, že systém ohrožuje kluby a potřebuje radikální změnu, která by kluby ochránila –⁠ a to do té míry, že by se poplatky za přestup vypočítávaly spravedlivě, a ne aby byly předmětem spekulací.

Jak by změny fungovaly

Infantino chce skoncovat se „spekulativní povahou“ přestupového trhu, která vede k výše zmíněným astronomickým poplatkům.Místo toho navrhl, že by byl lepší systém „matematického výpočtu“, který by stanovil spravedlivou odměnu za hráče.

V rozhovorech s různými zúčastněnými stranami se Infantino vyjádřil ke konceptu tzv. clearingového střediska přestupů.  To by fungovalo jako prostředník mezi kluby, který by přijímal a rozděloval finanční prostředky podle vypočtené hodnoty hráče, a nikoli jako dnes, kdy dochází k přestupům napřímo.

Takový subjekt by také teoreticky pomohl zprůhlednit a zjednodušit evidenci přestupů a také omezit poplatky agentům, které Infantino označil za „neprospěšné“. Měl na mysli údajných 700 milionů eur (17,8 mld. Kč) na provize agentům v roce 2019 a v této věci se těší podpoře Evropského parlamentu.

Navrhovaný reformní balíček FIFA, který zahrnuje i změny ve velikosti mužstev a přestupových termínech, je pro prezidenta natolik důležitý, že jej označil za „vrchol“ svého působení v čele nejpopulárnějšího sportu na světě. Řekl, že FIFA je blízko k dohodě o jeho vydání někdy v příštích několika měsících.

Pomohlo by to fotbalu?

Infantinovy návrhy obsahují mnoho atraktivních prvků pro lidi, kteří jsou znechucení nebetyčně vysokými platy a přestupovými částkami, které současnému fotbalu dominují. Teoreticky by clearingové středisko bylo pro kluby skvělou zprávou, protože by cítily menší tlak na to, aby předháněly soupeře a cestu ke slávě si musely „kupovat“. Pro ty, kteří po pandemii trpí finančními problémy, je dobrou zprávou i plán FIFA věnovat 5 % z přestupů rozvojovým klubům.

Realizace takových změn nemusí být ale vůbec snadná. Zřejmý odpor by přišel ze strany superagentů, z nichž mnozí mají ve sportu značnou moc. Mnoho klubů by také mohlo nabýt pocit, že začínají být na své hvězdné hráče krátcí.

Pokud se Infantinovi a FIFA podaří s těmito problémy vypořádat, mohou se přestupy za 100 milionů eur (2,5 mld. Kč) stát minulostí.

Další články

Nejnovější kauzy