Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hřib a jeho ocenění: Za podobné věci po nás chtějí statisíce, žasne marketingový odborník

Zdeněk Hřib: Ocenění mohlo stát až statisíce, říká marketingový odborník
Zdroj: Profimedia
Ocenění

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (40) je v posledních dnech terčem kritiky i posměchu. Pochlubil se totiž tím, že ho zahraniční web Mayors of Europe zařadil mezi TOP 5 primátorů v EU za rok 2021. Jak se ale ukázalo, portál neziskovky, která pochází z Chorvatska, má pochybný zdroj a u ankety například využívá snímky lidí stažených z fotobank. Nad oceněním se na sociálních sítích podivil i český marketingový odborník Martin Jaroš, podle kterého magistrát za cenu zaplatil. A obává se, že to byla pořádná pálka...

"Byl jsem vybrán mezi TOP 5 primátorů EU. Takové ocenění člověka potěší, ne že ne. Vnímám to hlavně jako motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou," uvedl před pár dny na sociálních sítích pražský primátor Zdeněk Hřib k ocenění, které obdržel od zahraničního webu Mayors of Europe. Jak se ale ukazuje, lidé Hřibovu ocenění nevěří. Za neziskovkou totiž stojí jistý chorvatský píárista a lidé, kteří by měli za celým webem, rozhovory a udílením ocenění údajně stát, jsou fiktivní.

Ocenění zpochybnil i český marketingový odborník Martin Jaroš. "Bylo by zajímavé vidět, kolik za tohle ocenění magistrát zaplatil. Nám tyhle obskurní ceny obvykle nabízejí za kulantní poplatek 10,000 USD (cca 215 tisíc korun, pozn.red.), výhra v příslušné kategorii je garantována," napsal specialista v diskuzi na Facebooku.
Závěrem se ještě stihl vysmát Hřibovi, který je v poslední době v Praze nepopulární, zejména kvůli silničním opravám, které řidičům komplikují pohyb po hlavním městě. "Vždycky jsem si říkal, že do těchto cen mohou jít jen opravdu zoufalé firmy nebo zoufalí politici - a vidím, že jsem měl pravdu," rýpl si Jaroš.

Poradce platbu vyloučil

Pražského primátora se následně zastal jeho marketingový poradce Martin Štěrba. "Zdeněk Hřib byl oceněn i renomovaným webem Politico, důvody ocenění jsou v tom reportu a jsou nezpochybnitelné. Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili," vyloučil Štěrba jakoukoli finanční náhradu za kontroverzní ocenění.

Vyjádřil se i k neziskovce, která žebříček vyhlásila. "Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce starostů a primátorů v EU od Paříže po Ostravu. Kontakty mají zveřejněné na svém webu nebo na síti Linkedin," dodal Štěrba pod příspěvkem na Facebooku.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy