Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

eXtra.cz vyvrací fake news: Neonacisté v Chorvatsku nejsou Ukrajinci, ale Maďaři

Vyvracení fake news: Neonacisté v Chorvatsku nejsou Ukrajinci, ale Maďaři
Zdroj: Se souhlasem Jaroslava Bližňáka/koláž eXtra.cz
Dezinformace

Sociálními sítěmi se v posledních týdnech šíří fotografie dvou polonahých mužů, kteří mají na těle vytetované hákové kříže a další nacistické symboly. Snímek často šíří proruské účty, podle kerých jsou na něm Ukrajinci na dovolené. Ve skutečnosti se ale podle zjištění agentury AFP jedná o muže maďarského původu, kteří přijeli do Chorvatska na festival tří neonacistických hudebních skupin z Maďarska a Německa.

Veřejnost na sociálních sítích pobouřila fotka dvou polonahých mužů, která vznikla na začátku července v chorvatském baru Morski prasac. Nešlo totiž o obyčejný snímek z dovolené, jelikož před objektivem zapózovali dva neonacisté. Oba muži se rozhodli zvěčnit si na pláži těla potetovaná nacistickými a neonacistickými symboly a hesly, včetně kompletního portrétu Adolfa Hitlera v uniformě s hákovým křížem.

Přijeli na neonacistické koncerty

Místní na to podle chorvatského serveru Dnevnik upozornili policii, ovšem až s desetidenním zpožděním, takže se muže nepodařilo dopadnout. Mezitím už fotka začala kolovat na sociálních sítích a začali ji využívat ve svůj prospěch proruské profily a portály. Dle nich se mělo jednat o „ukrajinské uprchlíky“ na dovolené v Chorvatsku, čímž se dezinformátoři snažili dokázat, že Ukrajina je fašistická, jak tvrdí dlouhodobě Vladimir Putin a obhajuje tím invazi. Ve skutečnosti jsou ale oba muži Maďaři.

Server Antifasistički vjesnik, který o setkáních neonacistů a fašistů v Chorvatsku reportuje pravidelně, popsal, že přijeli na „festival“ tří neonacistických hudebních skupin z Maďarska a Německa. Jak následně zjistila zpravodajská agentura AFP, vyšší ze dvou mužů, s říšskou orlicí na břiše, je Kristóf Anka, hudebník krajně pravicové hudební skupiny Fehér Törvény (Bílý zákon). Právě tato kapela byla jednou ze tří, které v Chorvatsku koncertovaly na začátku července. Dotyčný je také stoupencem neonacistické skupiny Blood and Honour (Krev a čest), jež má pobočky v řadě zemí Evropy, včetně Maďarska a Chorvatska.
Druhý ze dvou mužů je také Maďar, AFP ho dohledala pod jménem Ádám Tóth. Anka i Tóth píšou své příspěvky a komentáře na sociální sítě výlučně v maďarštině, nikoliv ukrajinštině. K Ukrajině se dokonce ani nevyjadřují, píše AFP. Snímek z chorvatské pláže přitom není jejich první společnou fotkou. Server AFP je našel mimo jiné na fotografiích v chatovací aplikaci Telegram s názvem "Aryan Straight Edge Brigade". Zastánci tohoto hnutí hlásají, podobně jako Adolf Hitler, nadřazenost árijské bílé rasy.

"O nutnosti udržet čistotu maďarské rasy nedávno veřejně hovořil i maďarský premiér Viktor Orbán. Vysloužil si tím mimo jiné kritiku Mezinárodního osvětimského výboru, který zastupuje přeživší holokaustu," vysvětlila pro eXtra.cz Helena Truchlá, hlavní analytička projektu České zájmy v EU. Nacisté za druhé světové války vyvraždili kromě milionů dalších také půl milionu maďarských Židů.

Rusové mluví o denacifikaci

Údajné důkazy o tom, že mezi běžnými Ukrajinci je řada neonacistů, se po ruském vpádu na Ukrajinu objevují mezi dezinformacemi pravidelně. Několikrát byl za údajného nacistu označen přímo i prezident Volodymyr Zelenskyj, který je přitom částečně Žid, jehož rodinu nacisté pronásledovali a vyvražďovali. Zelenskyj slíbil na památku i svých vlastních předků otevřít v Kyjevě muzeum holokaustu, plány ale narušila ruská invaze.

Rusové přitom invazi odůvodňují nutností Ukrajinu „denacifikovat“. Jak už v minulosti vysvětlil pro eXtra.cz analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček, na takový argument slyší hlavně běžní Rusové. Hrůzy druhé světové války, za které Sovětský svaz bojoval proti nacistickému Německu, totiž v ruské společnosti stále silně rezonují.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy