Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dýdžej, který se líbal s partnerem Smetany: Promluvil o tom, jak to má s drogami

Jakub Strach alias Nobodylisten: Drogy ke klubovému životu patří, šíříme osvětu, říká populární DJ
Zdroj: foto eXtra.cz/Renata Bušková
+ Dalších 7 fotografií
Rozhovor

Jakub Strach, vystupující pod jménem NobodyListen, patří mezi nejžádanější hudební producenty a dýdžeje tuzemské hudební scény. Na svém kontě má řadu úspěšných projektů a zajímavých spoluprací, stává se vzorem mladé generace a je inspirací pro začínající tvůrce. Jak on sám vnímá svou pozici? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru pro eXtra.cz. Promluvil i o drogové osvětě, kterou se snaží šířit mezi své fanoušky.

Začínal ve čtrnácti letech hraním v menších klubech, dnes má tisíce fanoušků napříč republikou. Termíny má zaplněné na dlouhou dobu dopředu, na kontě má několik úspěšných projektů a spolupracuje s celou řadou hvězd české i slovenské rapové scény. Získal nominaci na cenu Anděl, složil hudbu k inscenaci Bpm v Národním divadle a v roce 2022 byl o jeho tvorbě i životě natočen dokument Generace A: Ať si každej dělá, co chce. Nyní si dává za cíl prosadit se i v zahraničí. To vše se skrývá za tvorbou Jakuba Stracha, českého hudebního producenta a DJ, vystupujícího pod jménem NobodyListen.

"Je to patnáct let práce. Lidé většinou vnímají poslední rok či dva, když se někomu daří, ale já jsem začínal, když mi bylo 14. Dnes je mi 29, chvilku to trvalo," směje se. "Je to spousta práce, zkoušení. Mnohokrát si nameleš pusu a zjistíš, že věci jsou jinak," říká o svém úspěchu, možná až příliš skromně, v rozhovoru pro eXtra.cz Jakub Strach. Ten mimo jiné zaujal veřejnost i se svým proslulým polibkem s Jordanem Hajem, partnerem Emmy Smetany

K hudbě inklinoval od dětství

Že se našel právě v hudbě, není úplným překvapením, podle svých slov k ní měl blízko už od dětství. "Jsme hudební rodina, máme tam kořeny. Přirozeně jsem si to chtěl vyzkoušet a zjistit, jaké to je. Od začátku jsem inklinoval spíše k tý skladbě a k tomu být v pozici producenta. Z toho pak logicky vzešlo, že budu DJ. Tahle role mě vždy nějakým způsobem lákala," říká.

Jakub zavzpomínal i na své začátky, které rozhodně nebyly tak růžové. Vystupovat před prázdným klubem? I touhle fází si prošel. "Bylo mi 14, bylo to v klubu na Žižkově, který už neexistuje. Hrál jsem tuším od 8 do 9 večer, celou dobu na mě čekal táta v autě. Kromě barmanů v tom klubu byli tak 2 lidi, šatnářka a uklízečka," vypráví s humorem. O to víc dnes apeluje na začínající tvůrce, že důležitá je vytrvalost a trénink. Novou vlnu tvůrců se snaží mapovat, dávat jim feedback a předávat jim své zkušenosti.

Drogy ke klubovému životu patří

Otevřeně promluvil ale také o drogách, které jsou s hudebním průmyslem a obzvlášť pak právě s klubovou scénou často spojovány. "Jsem otevřený se o tomhle tématu bavit. Patří to ke klubovému životu a k tomu, co děláme. Já se mám celkem dost rád na to, abych znal svou míru, takže samozřejmě zkušenosti s tím mám a probíhá to, ale snažím se to korigovat," říká.

Mezi své fanoušky se snaží šířit určitou "drogovou osvětu". "Důležitý je se o tom bavit. Víme, že se to děje i na našich koncertech, snažíme se dělat nějakou osvětu vůči tomu," řekl na úvod.

"Učím se ze světa - z Londýna, Berlína. Uvědomujeme si tu jejich zahraniční message. Víme, že nemůžeme nikomu nic zakázat, vnímáme to spíš tak jako ,dělejte si co chcete, ale zodpovědně'. Na koncertech máme stánky, kam mohou jít lidé, kterým je špatně, a dát si tam ovoce, vodu, popovídat si," dodal. Jakub v současné chvíli pracuje na nových projektech a informuje o nich i na svých sociálních sítích.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy