Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Karel Černoch by oslavil 80. Táta odešel moc brzy, vzpomíná dcera Tereza, která mu připravila dojemnou poctu

Karel Černoch by v říjnu oslavil 80. Táta odešel moc brzy, vzpomíná dcera Tereza
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 6 fotografií
výročí

Letos v říjnu by oslavil osmdesáté narozeniny. Oblíbený český zpěvák Karel Černoch nás navždy opustil před šestnácti lety. Osudnou se mu stala zákeřná nemoc, umělec totiž prohrál boj s rakovinou tlustého střeva. Zanechal tu dvě děti – syna Marka a dceru Terezu, která zdědila talent po otci a je z ní úspěšná zpěvačka. Jak zjistila redakce eXtra.cz, při příležitosti významného jubilea Tereza připravila unikátní projekt Karel Černoch 80. 

Karel Černoch patřil ve své době mezi nejvýraznější zpěváky na české populární scéně. V říjnu tomu bude již šestnáct let, co navždy odešel do hudebního nebe. Ačkoli bojoval ze všech sil, boj s rakovinou tlustého střeva nakonec prohrál. Při příležitosti výročí Tereza Černochová přichází s unikátním projektem Karel Černoch 80 a redakci eXtra.cz svěřila detailnější informace.

Připraveny jsou čtyři velkolepé koncerty, kterými bude provázet právě Černochová. Zaznějí ty nejznámější hity jako Nářek převozníka, Ona se brání nebo Zrcadlo. Návštěvníci se mohou těšit i na řadu hvězdných hostů – například to budou Ondřej Ruml, Helena Vondráčková, Bára Basiková, Marie Rottrová a mnoho dalších.

Tereza na otce vzpomíná každý den

Tereza na svého otce stále vzpomíná. „Táta odešel příliš brzy. Jeho písně a sametový hlas si připomínám téměř denně. Byl jedinečný. A proto bych ho ráda připomenula i vám… společně s hosty, kteří s Karlem Černochem spolupracovali, kamarádili nebo se jím inspirovali,“ řekla zpěvákova dcera v rozhovoru pro Český rozhlas.

Před započetím pěvecké kariéry pracoval Karel Černoch jako rekvizitář ve Filmovém studiu Barrandov. Tam si ho měl všimnout Jan Werich. „Poslyšte, vy byste měl zkusit zpívat lidem na jevišti,“ měl mu navrhnout. A tak Karel Černoch odstartoval svou kariéru v 60. letech. Několik let patřil mezi zakázané umělce. Jeho Píseň o zemi byla vnímána jako protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na scénu se vrátil zpět až v 70. letech, kdy se od písně distancoval.

Po návratu na hudební pódia začal spolupracovat s Country Beatem Jiřího Brabce a se zpěvačkou Naďou Urbánkovou. V roce 1985 založil hudební skupinu Bonton, ve které byl šest let. Černoch byl multitalentovaný člověk – nebyl jenom skvělý zpěvák, ale i moderátor a muzikálový herec. Kromě hudby vystupoval i jako humorista v nezapomenutelných scénkách s Jiřím Wimmerem. Byli velmi blízcí přátelé, avšak v roce 2001 Wimmer zahynul při tragické nehodě v Praze.

Od lékařů si vyslechl krutý ortel

Od té doby následovala rána za ranou. V roce 2004 měl i on vážnou autonehodu, o život tenkrát přišel mladičký muzikálový herec Patrik Stoklasa. V roce 2006 si Černoch vyslechl od lékařů krutý ortel, že má rakovinu tlustého střeva. Nevzdával se, bojoval jako lev. "Nesmíte se před tou potvorou třást," říkával oblíbený zpěvák. O rok později navždy odešel do hudebního nebe.

Zanechal po sobě dvě děti. Zatímco dcera Tereza Černochová se věnuje umění naplno a je z ní úspěšná zpěvačka, která mimo jiné zářila i ve StarDance, syn Marek Černoch se vydal jiným směrem a věnuje se politice. Obě děti měl s manželkou Dášou, která pro něj byla osudovou láskou.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy