Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Princ Harry odmítl pozvánku na královy narozeniny. S otcem téměř nekomunikují, napětí v rodině rozdmýchala další kniha

Princ Harry se nezúčastní oslavy 75. narozenin svého otce, britského krále Karla III.
Zdroj: koláž eXtra.cz / Profimedia.cz
napětí v rodině

Britský princ Harry se rozhodl nepřijmout pozvání na oslavu 75. narozenin svého otce, krále Karla III. Jeho rozhodnutí navazuje na medializovanou ostrou kritiku ze strany Harryho na adresu panovníkovy choti Camilly. Ve své knize ji manžel americké herečky Meghan Markle dokonce označil za „padoucha“. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Královský dvůr plánuje uspořádat oslavu důležitého jubilea panovníka Karla III. v jeho bývalém oficiálním sídle Clarence House v Londýně. Zatímco všichni ostatní členové královské rodiny a klíčoví přátelé paláce svou účast potvrdili, princ Harry se téměř se stoprocentní jistotou akce nezúčastní.

Před pěti lety přitom kvůli účasti na 70. narozeninách svého otce dokonce odložil líbánky a velkolepou zahradní slavnost na počest tehdejšího korunního prince Charlese si nenechal ujít. V posledních letech to ale není zdaleka poprvé, co se Harry možnosti strávit čas se svým otcem vzdal, připomíná Daily Mail. Toto září například odmítl královu nabídku k návštěvě skotského sídla Balmoral na výročí úmrtí zesnulé královny Alžběty II. A to i navzdory tomu, že nebyl doma v Kalifornii, ale právě na cestách v Evropě.


Královna Camilla jako „padouch“

Odborníci na vztahy uvnitř britské královské rodiny naznačují, že za ochlazením vzájemných vztahů otce se synem může především nedostatek komunikace. Ten může být způsoben generační propastí mezi oběma muži – zatímco panovník preferuje tradiční způsob komunikace přes dopisy a telefonní hovory, Harry mnohem raději sází na moderní technologie, jako jsou textové zprávy nebo chatovací aplikace typu WhatsApp.

Dalším faktorem, který může stát za narušením vzájemného vztahu, může být i Harryho kritika otcovy choti Camilly Parker Bowles, nyní známé spíše jako „královna Camilla“. Ve své nedávné knižní autobiografii s názvem Spare (Náhradník) ji nazval „padouchem“ a dokonce ji obvinil z podstrkování historek médiím o princovi Williamovi a jeho rodině, podotýká list The Times.


Další kontroverzní kniha

Ke sváru mohly přispět i informace, které se objevily v jiné publikaci – kontroverzní knize s názvem Endgame, za níž stojí neoficiální mluvčí páru Harryho a Meghan Omid Scobie. V ní ostře kritizuje právě královskou rodinu. Prince Williama označuje za „prahnoucího po moci“, krále Karla III. zase za „neoblíbeného“.

Harryho rozhodnutí vynechat ze svého diáře oslavu otcových narozenin a další kontroverzní pasáže ze Scobieho knihy nepochybně vyvolají další diskuze o napjatých vztazích uvnitř královské rodiny. Buckinghamský palác zatím poslední události oficiálně nekomentoval.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy