Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Svědectví zaměstnanců z fakulty: Slyšeli jsme střelbu v budově i na náměstí. Hned zamkli a šli od dveří

+ Dalších 6 fotografií

Chvíle hrůzy zažívali během útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nejen studenti, ale i jejich učitelé a členové vedení fakulty. Děsivé momenty popsali v dokumentu, který vydala sama univerzita. "V telefonu přišla zpráva od kolegyně ze 4. patra, že se opravdu střílí u nich ve 4. patře. O pár chvil později jsme sami střelbu slyšeli až v prostorech osobního oddělení. Zamknuli jsme kancelář a společně s kolegyněmi z osobního oddělení jsme šli od oken a dveří," uvádí například tajemnice Zdeňka Filipová.

Ohledně tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které 21. prosince minulého roku útočník David K. zavraždil 14 lidí a sebe, v úterý policisté sdělili další informace. Navíc také ukázali video z celého policejního zásahu.

"Je tam rozmlácený nábytek, někdo leží na zemi"

S novými informacemi pak přišla sama Univerzita Karlova. Ve svém vyjádření mimo jiné popisuje chvíle, které museli během útoku zažívat její zaměstnanci, učitelé a proděkani i sama děkanka fakulty.

“Po ukončení kolegia ve 14:52 jsem v místnosti zůstala já a dvě asistentky, chystaly jsme se přemístit na vánoční zpívání s prof. Ebenem v 1. patře. Pan proděkan Rákosník se vypravil do čtvrtého patra pro věci do kanceláře. Paní tajemnice Filipová šla na osobní oddělení dořešit úkoly plynoucí ze zasedání kolegia. Před začátkem zpívání do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve 4. patře ve zjevném rozrušení a volal, že ve čtvrtém patře se něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi," uvádí děkanka Eva Lehečková, jak se dozvěděla o útoku.


"Pověřila jsem sekretářku, ta volala ve 14:59 linku 158 – bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka, že máme v budově studenty a učitele, ať nám pošlou jednotky. Já jsem se snažila uklidnit kolegu, který chodil po místnost a byl ve zjevném šoku. Pak jsem zavolala v 15:01 proděkanu Rákosníkovi, který jel do čtvrtého patra, ať se vrátí na sekretariát a že musíme lidi varovat. Už si bohužel nepamatuji, jak se ze sekretariátu dostal kolega, pravděpodobně byl evakuován s první vlnou. My jsme se také chtěli evakuovat, ale pak jsme byli zahnáni dovnitř do kanceláře, zavřeli jsme se v zadní pracovně, sledovali dění před fakultou, slyšeli jsme střelbu v horních patrech i na námětí," popisuje hrůzné chvíle děkanka.

Také tajemnice fakulty Zdeňka Filipová zažila děsivé řádění střelce. "Před třetí hodinou jsem byla v kanceláři osobního oddělení, krátce po 15.00 vběhl do místnosti kolega, že se v budově střílí. V telefonu přišla zpráva od kolegyně ze 4. patra, že se opravdu střílí u nich ve 4. patře. O pár chvil později jsme sami střelbu slyšeli až v prostorech osobního oddělení. Zamknuli jsme kancelář a společně s kolegyněmi osobního oddělení šli od oken a dveří," vzpomíná na chvíle, které by zřejmě nechtěl nikdo zažít.

Prorektor: Slyšeli jsme velký kravál

S dalšími podrobnostmi se pak svěřil proděkan fakulty Martin Pehal. ”Po skončení kolegia jsem odešel připojit se ke schůzce na osobní oddělení k paní tajemnici Filipové. Cca v 15:02 jsme v 1. patře slyšeli z hlavní chodby velký kravál. Běžel jsem zpět kolem studijního oddělení se podívat, co se děje (domníval jsem se, že tam probíhá rvačka). To už byli na hlavním schodišti neuniformovaní policisté se zbraněmi v rukou v neprůstřelných vestách a křičeli, ať se všichni zavřou v místnostech," uvádí Pehal.


"Proběhnul jsem proto chodbou zpět, informoval jsem přítomné studující (někteří měli sluchátka), ať budovu okamžitě opustí a zadním schodištěm jsem seběhnul do Valentinské ul. a zadním východem ven. Tam žádní policisté nebyli. Několik lidí jsem odradil od vstupu do budovy," líčí Pehal a dodává, že po několika minutách byl od budovy zahnán policisty, kteří nastavovali perimetr. Následně v kooperaci s policisty varoval další lidi uvnitř budovy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy