Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Proměna Dany Stodolové: Vražedkyně nosí dlouhé tmavé vlasy, muži manipuluje i z basy

+ Dalších 12 fotografií

Takhle podrobný dokument tu ještě nebyl. Případ Stodolovi je zbrusu nová série TV Nova odhalující mnoho detailů, o kterých veřejnost dosud nevěděla. Kromě vyšetřovatelů, promlouvá v epizodách i Jaroslav Stodola, jeho rodina a matka Dany. Tvůrcům se dokonce podařilo zjistit, jak Dana Stodolová vypadá dnes. A co dělá odsouzená žena dnes?

"Chodil ke mně nakupovat. Byl příjemný, takový normální. Když jsem dostala zboží, tak přišel a řekl, paní Procházková, já vám to pomůžu odvozit dozadu a vozil tu bedny piva. Prostě byl hodný," říká v seriálu Případ Stodolovi hospodská, která s Jaroslavem Stodolou byla takřka denně v kontaktu. V novém dokumentu se moderátor Mirek Vaňura potkává s tehdejšími policisty, kteří vraždící dvojici v roce 2002 vyšetřovali.

Společně s nimi prochází Vaňura místa, kde Jaroslav a Dana Stodolovi páchali brutální zločiny a bydleli. V ubytovně, kde dvojice žila, jeden z kriminalistů přesně vzpomíná, kde měli Stodolovi nábytek a jak probíhal výslech. "Když jsme za ním přišli, byl první člověk, který prohlásil, že tři ženy v sousedství někdo zabil," říká tehdejší policejní operativec. Bylo to po vraždě dvou sester a pokusu o vraždu jejich matky, kdy se policisté poprvé dostali na stopu manželů, kteří nakonec měli na svědomí osm lidských životů.

Náročné natáčení

"Bezesporu se jedná o jeden z největších případů naší novodobé kriminalistky. A to hned z několika pohledů. Česká policie do té doby neřešila nic složitějšího. Kriminalisté se museli vracet k již uzavřeným případům. A postupně zjišťovali, že obětí je víc, než si na začátku dokázali představit," říká k sérii, která je již nyní na VOYO, její tvůrce Mirek Vaňura, který se případy ve své době podrobně zabýval.

Že natáčení nebylo vůbec jednoduché, potvrzuje i jeho manželka Dana, která měla na starosti scénář a dramaturgii. "Bylo to opravdu náročné, chtěli jsme, aby to především bylo co nejvíc pravdivé. Jak ze strany policie, tak i lidí, kteří to zažili. Ani pro jednu stranu to nebylo jednoduché, a tak jsme si opravdu prožili hodně stresových situací," potvrzuje.

Doporučené video: Ukázka ze série Případ Stodolovi

Pokus o sebevraždu

Stodola se ale málem rozsudku nedožil. "V sobotu zase odjela a on toho měl asi plný zuby. Chodil po bytě a sháněl prášky. Každý mu dal něco na bolest a všechno snědl," říká hospodská. "Tam byla jediná klika, že se Dana vrátila, našla toho Jardu v tomhle stavu a nechala ho odvézt erzetou do Svitav, kde ho stabilizovali. Protože bůhví, jak by se celá ta kauza odvíjela, kdyby Stodola tu sebevraždu dokonal," říká jeden z vyšetřovatelů v seriálu.

S Jaroslavem Stodolou v nedávné době vznikl i rozsáhlý rozhovor v rámci dokumentární série Bez lítosti. "Přišli ráno, máma mě vzbudila a povídá: jsou tam policajti. Tam byla všude auta. A já si říkám: jsme v pr**li. Ale i tak se mi ulevilo," říká Jaroslav Stodola v dokumentární sérii.

Výpověď matky

Pětidílný seriál přináší dvanáct hodin nikdy nezveřejněných policejních materiálů. Jeho tvůrci hovořili i s matkou Stodolové, která si však přála skrýt svou podobu. V seriálu vypráví o tom, v jakém stavu byli manželé, když přijeli k ní domů poté, co spáchali hrozivé vraždy. Dana byla tehdy už závislá na prášcích proti bolesti. "Vyhazovala jsem je každý den, ale kam? To nešlo," svěřuje se tvůrcům.

Podle ní Dana Jaroslava využívala a dělá to s muži dodnes. "Podá si inzerát, chlapi ji odpoví, a ona je potom využívá. Nikomu ale neřekne, že je na doživotí, ale že jen na rok na dva a oni ji věří," tvrdí matka vražedkyně s tím, že jí oslovení muži posílají peníze, spoustu peněz.  "To je furt stejný no," odvětí Jaroslav, když mu tuhle skutečnost prozradí Vaňura.

Zatímco na Jaroslavovi, jsou roky v kriminále patrné, Dana se drží lépe. "Má tmavé kaštanové vlasy. Skoro nemá vrásky," říká Vaňura. Matka odsouzené pak poskytne tvůrcům i její současnou fotografii.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy