Siamská dvojčata Blažkovy: Procestovala celý svět, po Róze muži šíleli

Slavná siamská dvojčata z Táborska byly senzací své doby. Procestovaly celý svět a nedokázaly se rozdělit ani na smrtelné posteli. Jejich život fascinuje dodnes.

siamská dvojčata i Zdroj fotografie: Creative Commons Attribution 4.0 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Rozálie a Josefa Blažkovy se narodily v lednu roku 1878. Byl to komplikovaný a náročný porod, ke kterému byl nakonec přivolán i starý doktor. On ani přítomná porodní bába nemohli uvěřit svým očím, když holčičky poprvé spatřily světlo světa. Dívky byly srostlé pánví. Podobný úkaz v té době nikdo na Táborsku ani v celých Čechách ještě neviděl. Jednou měl však slavná siamská dvojčata z Čech znát celý svět.

Narodila se siamská dvojčata

Pro rodiče bylo narození dvojčat velkou ranou. Nikdo nedokázal odhadnout, jak se budou děvčata vyvíjet a zda vůbec přežijí. Kvůli srostlé pánvi měly společné vylučovací i pohlavní orgány. Siamská dvojčata se však měla k světu a brzy se o ně začal zajímat baron Nádherný z Borutína, který dívky od útlého věku finančně podporoval. Platil jím soukromého učitele a v devíti letech jim zajistil první focení, díky kterému se dostaly na titulní stránky novin. Obě dívky tančily, hrály na housle a mluvily plynně německy a francouzsky. Brzy se z nich stala světová senzace.

Jedno tělo, dvě duše

Soužití dvojčat však nebylo vždycky jednoduché. Každá z nich měla úplně jinou povahu a jiné představy o zábavě. Zatímco Róza byla veselá, ráda hýřila a užívala si života, Josefa byla zasmušilá, protivná a svárlivá. Přesto se siamská dvojčata prokázala jako schopné obchodnice. V době své největší slávy pobíraly apanáž 1 500 marek za vystoupení. Cestovaly po celé Evropě i Americe a za vydělané peníze si otevřely hostinec v českém Sepekově, který v době své nepřítomnosti pronajímaly.

iZdroj fotografie: donald judge / Creative Commons / CC BY-SA

V hledáčku reportérů

O česká siamská dvojčata se dlouhé roky zajímal zuřivý reportér Egon Ervin Kisch. Byl jimi naprosto fascinován a pravidelně o nich psal. Velice ho proto překvapilo, když se v roce 1910 po Róze a Josefě doslova slehla zem. Díky svým kontaktům a úplatkům je však zdárně vysledoval na soukromé klinice Otakara Kukuly v Praze, kde Róza porodila zdravého syna Františka. Veselé novopečené mamince dělala jako vždy společnost zasmušilá sestra Josefa, která si hlasitě stěžovala na to, že dopadla jako Panna Marie. Totožnost otce ani jedna z nich nikdy neprozradila.

Nejslavnější siamská dvojčata: Matka se jich zřekla, vychovatelé na nich chtěli jen vydělat peníze. Zachránil je až kouzelník Houdini

Róza s Josefou i s malým Františkem dál koncertovaly až do počátku první světové války. Těžké válečné časy přečkaly ve svém hostinci a k vystupování se vrátily až po uzavření míru. Sláva, na kterou byly zvyklé, je však už nečekala. Lidé měli po válce jiné zájmy a tančící siamská dvojčata už tolik netáhla. Na poslední turné do Ameriky se vydaly v roce 1922, kde následně Róza umírá na zápal plic. Poprvé v jejich životě nabídli lékaři Josefě oddělení od nemocné sestry. Ta to však razantně odmítla a obě sestry dne 30. března 1922 umírají v rozmezí půl hodiny.

Zdroj: , Novinky, Idnes
Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články