Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Markéta Pekarová Adamová učila Ursulu von der Leyen točit pivo. Pak se chopila půllitru

Ursula von der Leyen v Praze: Markéta Pekarová Adamová ji učila točit pivo
Zdroj: koláž eXtra.cz/Pavel Dvořák
+ Dalších 86 fotografií
návštěva

Do Prahy zavítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. Sešla se s některými politiky, se kterými se prošla centrem města, a zavítala i do jedné z hospod, kde se za asistence předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a výčepních učila točit pivo. Vše na místě zdokumentoval fotoreportér eXtra.cz.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se v Praze sešla s některými členy současné vlády, a to zejména s politiky z TOP 09 a z KDU-ČSL i se zástupci obranného průmyslu, kteří jí představili mimo jiné projekty na podporu Ukrajiny čelící ruské vojenské agresi. Později odpoledne přijmou von der Leyen prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

Procházka centrem Prahy a návštěva hospody

Jednodenní několikahodinová návštěva Prahy souvisí s předvolební kampaní Evropské lidové strany, za kterou chce von der Leyen obhájit svůj mandát v čele unijní exekutivy. V české metropoli měla v plánu také procházku v doprovodu politiků centrem a posezení v jedné z restaurací. U toho ji zachytil i fotograf eXtra.cz.

Ursula von der Leyen se zde učila správně natočit pivo, u čehož jí sekundovala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ona sama má přitom s točením piva své zkušenosti, nedávno to sama zkoušela v Červeném jelenovi, a tak mohla své zkušenosti předat šéfce komise. Následně si obě vychutnaly jedno orosené na zahrádce podniku.

Předsedkyně EK získala začátkem března oficiální nominaci Evropské lidové strany (EPP) pro kandidaturu na druhý mandát. Německou političku na stranickém kongresu v Rumunsku podpořilo 400 delegátů evropských lidovců, proti jich bylo 89. Za své priority a hlavní výzvy pro další pětileté období pokládá válku na Ukrajině, krizi v Pásmu Gazy, nestabilitu na Blízkém východě a vzestup Číny.

EPP je v současné době největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Z českých politických subjektů jsou jejími členy KDU-ČSL a TOP 09 a hnutí STAN. V předvolebních průzkumech zatím EPP jasně vede a na místo šéfa Evropské komise je zpravidla navrhován kandidát z frakce, která ve volbách získá nejvíce hlasů. Podle expertů tedy existuje velká šance, že von der Leyen bude moci ve funkci zůstat.

Jak návštěva von der Leyen v Praze vypadala, se podívejte ve fotogalerii.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy