Když ruský vrtulník nezodpovědně přistane na špatném místě, snadno tím protivníkovi vyzradí rozsáhlou lest se stíhačkami Su-30

Jednou z vojenských strategií je pokusit se protivníka různými způsoby zmást. Ale když jsou vojáci neopatrní, snadno trik prozradí.

Ruský letoun Suchoj Su-30 i Zdroj fotografie: Sergey Krivchikov / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vojáci se již od nepaměti snaží různými způsoby zmást protivníka – třeba ho znejistit, jakou technikou disponují, kolik jí mají a kde. Využít k tomu lze mnoha lstí – od maket až po namalovaní nějakých obrazců. A pokud se nepřítel není schopen dostat blíže, může ho takový klam pomýlit a vyvolat z jeho strany chybu, případně může na tyto makety a „malůvky“ plýtvat drahou munici a myslet so, že techniku zničil. Ale jediná chyba může lest prozradit.

Letouny namalované na 12 ruských letištích

Využívání maket a obrazců je součástí vojenského klamu i v současnosti, i když v některých případech musí být velmi sofistikované, protože moderní technika dokáže téměř zázraky. Pokud ovšem nepřítel může vidět vojenskou plochu jako je letiště jenom ze satelitu, stačí někdy vytvořit pouhé kresby letadel. Stejně tak to udělala ruská armáda na letišti Kirovskoe, kde se na ploše objevily namalované letouny Suchoj Su-30 Flanker-C. Britské ministerstvo obrany v příspěvku na síti X uvádí, že jsou kresby ještě na dalších 11 základnách.

Pokus o ruskou lest se nicméně podařilo snadno odhalit kvůli neopatrnosti ruských pilotů a letištního personálu. Na jedné z kreseb totiž přistál bitevní vrtulník, uvádí BusinessInsider, a na rozdíl do namalovaného stroje je na fotografiích vidět jeho stín, což jasně dokazuje pokus o lest a zcela ji demaskuje. Odhaleným letounem byl na nepříliš jasné fotografii pravděpodobně Mil Mi-28 Havoc, čemuž by napovídala úzká příď a jenom jeden rotor.

Místo zničeného letadla jenom díra

Podobné kresby mají sloužit pravděpodobně jako návnady při útoku řízenými střelami dlouhého dosahu, a teoreticky by opravdu mohly protivníka nalákat. Útok by však způsobil jenom díru v betonové ploše a nezničil stroj v hodnotě stovek milionů korun. Pokud ale podobný trik piloti prozradí, je k ničemu, a navíc i zničení vrtulníku Mi-28 by bylo dobrým úspěchem.

Američtí vojáci jako armáda duchů

Historie se může opakovat: tajná americká armádní jednotka, která přelstívala už nacisty, by mohla znovu vzniknout

Vrtulníky Mi-28 začalo ruské letectvo zkoušet v roce 2005 a dnes jsou v jeho výzbroji hojně zastoupeny. Jedná se o útočnou helikoptéru s pětilistým rotorem poháněnou 2 motory, uvádí AirRecognition, a může dosahovat maximální rychlosti 324 km/h; k její obsluze je třeba 2členná osádka. Disponuje kanonem ráže 30 mm a může nést náklad různých raket jako neřízené S8, protitankové 9M120 Ataka nebo LMUR s doletem až 14,5 kilometrů.

Vrtulník Mi-28

Byl pilot vrtulníku nekompetentní, nebo třeba nepočítal s možným odhalením?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články