Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Europoslanci berou přes 200 000 měsíčně: K pohádkovému platu stačí pár stovek hlasů!

Europoslanci berou přes 200 000 měsíčně: K pohádkovému platu stačí pár stovek hlasů!
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 5 fotografií
Eurovolby 2019
Volby do Evropského parlamentu se konají už tento pátek a sobotu. Češi je berou na lehkou váhu a účast je mizerná. Před pěti lety přišlo odevzdat svůj hlas pouze něco přes 18 % voličů. To znamená, že kandidáti dostanou křeslo v Bruselu (a Štrasburku) a pohádkový plat skoro zadarmo. Podívali jsme se, kolik hlasů v roce 2014 stačilo na zisk mandátu!

Evropský parlament je jedinou přímo volenou institucí Evropské unie a na její fungování má nezanedbatelný vliv. Čechy to ale příliš nezajímá a k eurovolbám nechodí. Před pěti lety u nás odevzdalo hlas pouhých 18,2 % oprávněných voličů.

Ti, kteří k volbám nechodí, si ale neuvědomují, že tak usnadňují některým z 21 českých europoslanců dostat teplé místečko v Evropském parlamentu skoro zadarmo. Podívali jsme se na to, kolik nejméně hlasů v roce 2014 stačilo k zisku mandátu.

Se 16,13 % tehdy zvítězilo hnutí ANO a bralo 4 křesla. Do parlamentu na posledním místě pronikli i Svobodní s 5,24 % a jedním mandátem. Toho se chopil jejich předseda Petr Mach. A konkrétní čísla?

Absolutně získali Svobodní 79 540 hlasů a celkově za ně kandidovalo 27 lidí. Prostou matematikou tak dojdeme k závěru, že Machovi stačilo 2 945. Trošku s tím zamíchalo ještě preferenční hlasování alias kroužkování, takže Mach nakonec získal 13 211 hlasů.

Kolik berou europoslanci

I tak jde ale o směšné číslo. Hrubý měsíční plat europoslance činí 8 757 eur, což je v přepočtu přes 226 tisíc korun. Tím to zdaleka nekončí, ještě totiž mají nárok na celou řadu příspěvků. Evropský parlament jim hradí:

  • Cestovní výdaje
  • Denní náhrada (příspěvek na pobyt) ve výši 320 eur, v přepočtu 8 250 korun
  • Příspěvek na všeobecné výdaje
  • Výdaje na zdravotní péči (dvě třetiny léčebných výloh)
  • Příspěvek na konci volebního období neboli odchodné na 3 roky
  • Výdaje na služební vůz

Celkově se tak europoslanec dostane na ještě zajímavější cifru, kterou však nelze kvůli odlišnostem každého z nich přesně určit. A k tomuhle všemu na dlouhých pět let stačilo směšných 13 tisíc hlasů!

Související články

Další články

Nejnovější kauzy