Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Za 4 dny jsem umřela: Koljova babička zavzpomínala na natáčení oscarového snímku

Lilan si zahrála babičku ve Svěrákově filmu.
Zdroj: archiv
+ Další 2 fotografie
film
Lillian Malkina se v Česku proslavila jako ruská babička z oscarového Kolji režiséra Jana Svěráka. Role ve snímku jí vlastně otevřela brány do českého filmu, jak říká. Sama na natáčení vzpomíná ráda a i když málokdo ví, jak se vlastně jmenuje, pro Čechy bude vždy Koljova babička...

Lidé herečku, která otiskla své herecké umění do legendárního snímku, také poznávají podle proslulé škvíry mezi zuby, na kterou je prý hrdá. "Kdysi jsem uvažovala o protéze, ale nakonec se rozhodla opačně. Lidé mě díky ní poznávají... Na ulici mě poznávají často, ale nepamatují si mé jméno. Většina ale hned ví, že jsem Koljova babička," netajila se Malkina.

Sama se při vzpomínce na natáčení usměje. "Jednou mi zavolali, že by mě chtěli na roli Koljovy babičky. V Rusku jsem odehrála asi padesát rolí, ale až Kolja mi zajistil popularitu a kariéru. Točila jsem, myslím, že čtyři dny, pak jsem v tom filmu umřela. Na filmového Kolju hrozně ráda vzpomínám, byl báječný," řekla herečka, které snímek pomohl k dalším rolím.

Lilian Malkina se narodila v estonském Tallinnu. Chodila na taneční konzervatoř, ale studium nedokončila. Herectví vystudovala v Leningradu, absolvovala v roce 1960. Do Prahy přijela v roce 1992. Popularitu v Česku získala díky roli babičky ve filmu Kolja (1996). Objevila se v seriálech Přízraky mezi námi, Strážce duší, Gympl, Dobrá čtvrť, ale také v amerických hororech, například Hostel II.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy