Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Žraloci se budou přesouvat do Evropy: Útoků na turisty může přibývat, tvrdí odborník Steve Lichtag

Žraloci se budou přesouvat do Evropy: Útoků na turisty může přibývat, tvrdí odborník Steve Lichtag
Zdroj: unsplash.com
slova odborníka
Celým světem otřásla tragédie, během níž byla jednadvacetiletá studentka Jordan Lindsey před zraky své rodiny roztrhána třemi žraloky během šnorchlování na Bahamách. Ačkoliv jde o velmi ojedinělý případ, žralok tygří patří mezi 5 nejnebezpečnějších a nejútočnějších druhů žraloků. Tento druh se podle českého filmaře Stevea Lichtaga, pravým jménem Zdeňka Lovečka, nachází i v evropských vodách, kde by mělo v následujících letech žraloků přibývat.

Žraloci tygří, kteří mají na svědomí smrt mladičké Jordan Lindsey, patří mezi prvních 5 nejnebezpečnějších žraloků. "Žralok tygří patří mezi ty nebezpečnější a útočnější druhy žraloků, patří do první pětky. Je to dané nejen jeho náturou, ale také velikostí. Dorůstá pomalu až čtyř metrů, to už je opravdu velký žralok," řekl serveru TN.cz Lichtag. Na Bahamách, kde k útoku došlo, žije těchto žraloků hodně, narazit na ně ale lze i v Evropě. Podle Lichtaga například na Maltě, Kypru, či v dovolenkovém ráji Čechů, tedy v Chorvatsku. Na těchto místech lze prý potkat jakéhokoliv žraloka, i velkého bílého. I když je to prozatím obrovská vzácnost.

Steve Lichtag tvrdí, že na přítomnost žraloků u evropských břehů by si turisté měli zvykat. Bude jich totiž z mnoha důvodů přibývat. "Podívejme se na to, co se děje s počasím - klimatické změny, z Evropy se pomalu stávají tropy. Takže si na to musíme zvykat. Nastanou situace, kdy se ti žraloci budou dostávat blíž a blíž a budou tu vyhledávat potravu," tvrdí slavný český filmař. Potravou se mohou stát i turisté a útoků na lidi by mohlo v budoucnu přibývat, Stále však půjde o výjimečné případy. "Žraloci mají stále méně potravy. S klimatickými změnami vymírají korály a různé druhy ryb, takže je pro ně stále těžší si nacházet jednoduchou potravu. Oni neradi loví, požírají nemocné nemohoucí druhy, které nejsou schopny se dostatečně bránit a nejsou dostatečně rychlé. No a člověk je svým způsobem nemohoucí. Ty miliony dovolenkářů, kteří se na jihu Evropy čvachtají ve vodě, plavou, kopou, křičí, si prostě musí zvykat na to, že je tam občas navštíví i žralok. Čvachtá se nás ale v té vodě hodně a ta šance, že někoho žralok napadne, je v promilích," uklidňuje Lichtag.

Vyrazit si na dovolenou k moři podle Lichtaga není žádný problém a rozhodně se tím nevystavíte nebezpečí. Doporučuje však, aby se turisté nechodili koupat do moře při západu slunce, kdy žraloci loví. Stejně tak byste neměli plavat daleko od břehu, kde je jejich výskyt pravděpodobnější. "Je potřeba se pořád dívat kolem sebe, protože jsme v moři na návštěvě, nejsme tam doma," dodává Lichtag.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy