Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hospodyně Ema z Nemocnice na kraji města: Trápila ji neplodnost, lákal ji alkohol

Marie Motlová v Nemocnici na kraji města (1977)
Zdroj: Česká televize
+ Dalších 6 fotografií
OSUD
Dobrotivá stará slečna Ema, která se stará o blaho pana primáře ortopedie Karla Sovy (Ladislav Chudík) v právě reprízovaném seriálu Nemocnice na kraji města, přirostla k srdcím většiny diváků. Panu doktorovi se věnuje s takovou oddaností a láskou, až dojímá. Sama herečka Marie Mottlová (†68) měla z čeho vycházet. Život neměla vůbec lehký.

Postavy, které představitelka Emy v Nemocnici na kraji města ztvárňovala, bývají tak dobře prokreslené, že diváci Marii Motlovou (†68) často nevnímají ani jako herečku jako spíš starostlivou prostou ženskou, která někdy nejde pro silnější slovo nebo hlasitější protest daleko, jinak by se ale rozdala a celá je lidskost sama. Představitelka dojemně zajímavých žen měla ale docela složitý život. Potýkala se s vážnou nemocí, také ji velmi trápilo, jak vypadá.

Byla podsaditá, v podstatě taková kulička, ale srdce měla široké jako deset Dunajů vedle sebe. Právě to jí předurčovalo do rolí dobrotivých hospodyň, zvědavých sousedek a podobně. Přesto se s tím, jak vypadá, nikdy nesmířila a trápení se bohužel snažila utopit v alkoholu. Ten jí však naopak ještě víc uškodil a poškozoval zdraví. Jeden čas byla tak vážně nemocná (dnes už se neví, jak konkrétně), že několik let nemohla hrát divadlo.

Právě kvůli problémům s pitím se s ní kdysi rozloučila neprestižnější scéna u nás, Národní divadlo. Přišla totiž přiopilá na představení, takže s ní byl okamžitě rozvázán pracovní poměr. Nakonec byla herečka ráda, když jí pomocnou ruku podalo aspoň divadlo v Kladně.

Prodala občanku

Kromě mindráku ze vzhledu navíc neměla děti, což ji také trápilo. „Neuměla šetřit, hospodařit s penězi. Všechno, co kdy vydělala, hned utratila. I na chalupu klidně jela taxíkem,“ prozradila na ni před časem deníku Aha! kolegyně Antonie Hegerlíková. Zrovna ta měla až do své smrti u sebe urnu Marie a vdala se také za vdovce po Motlové Karla Fridricha. Dnes jsou ostatky obou hereček v rodinné hrobce Hegerlíkové v pražských Ďáblicích.

Jak moc neuměla Marie hospodařit, dokazuje i historka, podle níž když nebylo doma už ani na chleba, na černém trhu prý prodala svou občanku za 40 tisíc Kčs. Za to se tehdy pomalu dala sehnat menší vilka.

Závěr života Motlové byl nešťastný. Sotva chodila, měla stále oteklé nohy (pravděpodobně i problém se srdcem a s ledvinami), navíc trpěla na otevřené bércové vředy. Jedno z jejích posledních natáčení pro seriál Malý pitaval z velkého města také proto probíhalo tak, že herečce ukázali jen tvář, zbytek těla měla schovaný.

Zajímavosti o Marii Motlové

  • Kromě Nemocnice se proslavila v trilogii Jaroslava Papouška o rodině Homolkových
  • Ve filmu se poprvé objevila až ve svých 51 letech, právě v snímku Ecce homo Homolka jako babi Homolková. Diváci si zamilovali její bezprostřednost, mysleli si, že hraje samu sebe.
  • Úspěch měla díky tomuto filmu takový, že musela začít řadu nabídek odmítat.
  • Neodmyslitelně patří i do seriálu Žena za pultem, v němž hrála výkupčí lahví.
  • Její předposlední televizní rolí byla epizodní v seriálu Malý pitaval z velkého města, kde v díle Kuchařinka ztvárnila zvědavou sousedku Rudolfa Pekaře (Vlastimil Hašek)
  • Původně byla zdravotní sestrou, až pak přesvědčila přísné rodiče, aby mohla studovat konzervatoř.
  • Působila i jako rozhlasová hlasatelka
  • Před rokem uplynulo sto let od jejího narození (1. května 1918)
  • Měla dva rodné listy, jeden s rokem 1918, druhý s datem o dva roky pozdějším. Vždy používala ten, který se jí zrovna víc hodil.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy