Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bakterie, která vám změní život: Co se děje s tělem při syfilis?

Bakterie, která vám změní život: Co se děje s tělem při syfilis?
Zdroj: Profimedia.cz
SERIÁL EXTRA
Měli jste nechráněný pohlavní styk s objektem vaší touhy. Užili jste si to... A jistě šlo o večer, na který rozhodně nezapomenete. V případě, že se u vás od té doby se u objevují podezřelé příznaky jako horečka, vyrážka, bolesti kloubů, padání vlasů, tak to platí dvojnásobně. Nejspíš jste se totiž nakazili infekcí zvanou syfilis.

Mezi příznaky pohlavní choroby, kterou se jen tak chlubit známým nebudete, patří kromě zmíněného podezřelý výtok, zápach a tak dále. "Příznaky a symptomy syfilidy se liší v závislosti na tom, které ze čtyř stádií infekce u nakaženého probíhá. Pokud se bavíme o primárním stádiu, typickým symtomem je kožní vřed. Dále sekundární syfilis na těle způsobuje vyrážku, která často postihuje dlaně rukou, ale zřejmá je i na chodidlech. Latentní syfilis je není tak aktivní na těle a může být i bezpříznakový a terciární syfilis se projevuje neurologickými či kardiovaskulární příznaky," popsal eXtra.cz lékař Karel Jedlička s tím, že diagnóza se stanovuje výsledkem krevních testů. Počáteční stádium nákazy je jinak velmi obtížné zjistit.

Na počátku všeho stojí bakterie jménem Treponema pallidum, jejímž hostitelem je pouze lidské tělo. Na druhou stranu je velmi náchylná. Mimo lidské tělo ji zničí například i zředěný roztok běžných hygienických prostředků a na vzduchu rychle umírá. Treponema se množí v různých částech těla a proniká i do centrálního nervového systému.

Že jde o nemoc, která v minulosti byla hojně rožšířená, svědčí skutečnost, že v roce 1999 byl celosvětový odhad počtu osob se syfilidou stanoven na 12 milionů, přičemž z toho bylo více než 90 procent případů zaznamenáno v rozvojových zemích.

Léčba syfilis není nijak složitá a obvykle na ni stačí antibiotika. V případě, že byste nechali nemoc dojít až do finálního stádia nebo se narodili v době, kdy na syfilis ještě neexistoval účinný lék, konec života by byl skutečně nepříjemný. "Dochází k nekróze buněk, postižení centrálního nervového kombinované s poruchami rovnováhy, zánět mozkových blan či paralýzou. V cévách by se tvořila aneuryzmata a docházelo by k zánětům cév," popsal Jedlička, co by se dělo s vaším tělem bez léčby.

SERIÁL EXTRA: Nemoci z lásky:

1. díl - Vir, který zabíjí pomalu, ale jistě: V Česku je nejvíce nakažených mužů milujících muže

Související články

Další články

Nejnovější kauzy