Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zbytečná smrt 176 lidí na palubě: Írán přiznal sestřelení ukrajinského boeingu

Zbytečná smrt 176 lidí na palubě: Írán přiznal sestřelení ukrajinského boeingu
Zdroj: profimedia
+ Dalších 11 fotografií
Tragédie
Už ve čtvrtek se začalo silně spekulovat o tom, že byl ukrajinský letoun, který se 8. ledna krátce po startu z letiště v Íránu zřítil, sestřelen. Jako první o tom informoval americký týdeník Newsweek s odkazem na tři spolehlivé zdroje. Teď tuto šokující informaci potvrdilo i íránské ministerstvo zahraničí a kanadský premiér.

Sestřelení íránského letadla přiznal íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif. "Smutný den. Předběžné závěry vnitřního vyšetřování ozbrojených sil: Lidská chyba v době krize způsobené Amerikou vedla ke katastrofě. Je nám to hluboce líto. Omlouváme se a vyjadřujeme soustrast všem lidem, rodinám všech obětí a dalším postiženým národům," sdělil na Twitteru.

K nešťastné náhodě prý došlo kvůli lidskému pochybení. Na palubě letadla bylo 176 lidí, všichni zemřeli. Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil krátce po startu z letiště v Teheránu a několik dní se mluvilo o technické závadě letadla.

Za chybou, kvůli které přišly na palubě o život i celé rodiny, stála zřejmě nervozita íránské protivzdušné obrany. Po raketové operaci v Iráku, která proběhla jen pár hodin před sestřelením letadla se na hranici obou zemí zvýšila aktivita amerického letectva. Na to reagovala íránská obranná střediska poněkud zbrkle.

Útok na irácké základny, kde v té době byli američtí vojáci, byl odpovědí na zabití generála Kásema Sulejmáního v Bagdádu. Sestřelení letadla potvrdil i kanadský premiér Justin Trudeau.

Na video ze sestřelení letadla se podívejte ZDE.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy