Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Yves Saint-Laurent by měl 84 let: Muži v sukni? Potřebovali by tělo Afričana, aby vypadali dobře

Yves Saint-Laurent by měl 84 let: Muži v sukni? Potřebovali by tělo Afričana, aby vypadali dobře
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
výročí
Yves Saint-Laurent patřil mezi špičku módního průmyslu 20. století. Dokonce ho někteří srovnávají se samotným gigantem Christianem Diorem. Dnes by tento talentem překypující muž oslavil 84. narozeniny.

Yves se narodil 1. srpna roku 1936 v alžírském městě Oran. Smysl pro módu měl v sobě od raného dětství. Už ve třech letech rozhodoval, co si jeho příbuzní vezmou na sebe. Když se mu nelíbily něčí šaty, donutil dotyčného, aby se převlékl.

Věděl, že má talent, a tak se v sedmnácti letech rozhodl zkusit štěstí v samotném epicentru módy – Paříži A vyplatilo se. Mladík byl zaměstnán jako Diorův pomocný návrhář. A to už něco znamenalo. Po smrti velikána se Yves, v pouhých jednadvaceti letech, ocitl ve vedení velkého francouzského módního domu.

Útrapy v armádě

Na výsluní se však dlouho neudržel, ne že by nebyl schopný, ale bohužel se rozhořela alžírská válka. Yves život v armádě nenáviděl, jeho křehká umělecká duše i tělesná schránka nebyly na takovéto podmínky dělané. Není se proto čemu divit, že mladík skončil na psychiatrickém oddělení. Na vojně nevydržel ani měsíc.

Ženy v pánském oblečení

Jen co se návrhář postavil opět na vlastní nohy, založil vlastní značku, která se stala známou po celém světě. Jeho šaty si oblíbily například Bianca Jagger, Liza Minelli či Catherine Deneuve

Mezi jeho nejslavnější kousky patří „Mondrianovy“ šaty a smokingový kalhotový kostým pro ženy. "Chtěl jsem, aby ženy měly stejný základní šatník jako muži. Blazer, kalhoty a oblek. Jsou tak funkční,“ řekl návrhář v červnovém rozhovoru pro Observer v roce 1977.

A co naopak muži v sukních? "Pokud by muži chtěli vypadat dobře v sukni, potřebovali by tělo Afričana. A barvu. Sukně s bílýma hubenýma nohama. Hrozné!“ odvětil Yves.

Útěk do Marrákeše

Poslední přehlídka se konala 7. ledna 2002 v Centre Pompidou. Yves byl již unavený a chtěl strávit stáří v poklidu svého domu v marocké Marrákeši po boku Pierra Bergého, svého životního i obchodní partnera. Talentovaný návrhář zemřel 1. června roku 2008 na zákeřnou rakovinu mozku.

„Yves bohužel nebyl stvořen pro štěstí. Byl smutným člověkem, který neměl chuť do života. Občas byl šťastný, život byl však pro něj příliš těžký,” řekl o návrháři pro New York Times Pierre Bergé.

Pokud vás život designéra zaujal, můžete se podívat i na film z roku 2014, který natočil francouzský režisér Jalil Lespert. Návrháře ztvárnil Pierre Niney.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy