Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Horolezec Radoslav Groh: Bojoval o život v Himálaji, s parťákem si předávali teplo

Vyzáblí horolezci zhubli každý během výstupu cca 10 kg. Radoslav Groh a Marek Holeček
Zdroj: se souhlasem Marek Holeček
+ Další 2 fotografie
dobrodruh

Horolezci Radoslav Groh a Marek Holeček měli letos v květnu doslova na mále. Při zdolávání sedmitisícovky zůstali téměř na vrcholku uvězněni tím nejhorším počasím celé 4 dny. Přežili díky zkušenostem a velkému štěstí.

Horolezec Radoslav Groh se narodil 23. 3. 1989 a je mistrem ČR ve skialpinismu. Závodně také běhá. V září 2016 provedl spolu s Jindřichem Hudečkem první český zimní výstup na Fitz Roy v Patagonii. V červenci 2018 vystoupil spolu s dalšími českými horolezci na osmitisícovku Nanga Parbat. 

V roce 2021 zdolal sedmitisícovku Baruntse v Himálaji. Tento výstup se pro ně s Markem Holečkem stal velkým dobrodružstvím. Na hoře 7129 metrů vysoké uvízli a šlo doslova o život. Běhu, lyžování a skialpinismu se věnuje celá rodina, jeho mladší sestra Karolína je také mistryní ČR ve skialpinismu.

Když v květnu tohoto roku uvízli, těsně před vrcholem zmiňované hory Baruntse, čtyři dny čekali na zlepšení počasí. Radoslav Groch uvedl pro Český rozhlas : “Tam jsme měli hodně moc času přemýšlet o tom, jestli to naše snažení má nějaký smysl. A v takové té rakvičce pro dva to nebylo úplně prima, ale naštěstí to dobře dopadlo“. 

Jeho horolezecký parťák Marek Holeček doplňuje: „Bylo to natěsno, takže on pak ve finále člověk zjistí, že potřebuje toho druhého už jen kvůli tomu živočišnému teplu. Takže tam jsme opravdu vymýšleli a byli jsme kreativní, co se týče toho, jak se pěkně k sobě přitulit, abychom si alespoň trochu toho tepla předali. Ono se to nezdá, ale jakmile se člověk někde zasekne v takovým okamžiku, kdy už je na hranici nějakých svých sil i veškerých těch zásob, co jsme měli, tak jsou 4 dny neuvěřitelně dlouhá doba.“

Radoslav Groch, který bude ve středu hostem pořadu Show Jana Krause, s parťákem Holečkem shodili během dramatického výstupu na "Barušku" každý zhruba 10 kg a vyvázli jen s lehkými omrzlinami. V rozhovoru pro lidové noviny řekli ještě na místě bezprostředně po sestupu, že se těší domů na pořádné české pivo.


Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy