Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Smrtelně nemocný Martin (†37) se rozhodl pro sebevraždu: Vytoužený klid našel ve Švýcarsku

Martin Přecechtěl (†37) trpěl ALS: Smrt vykonal ve Švýcarsku
Zdroj: Foto Martin Přecechtěl
eutanazie

Životní cesta Martina Přecechtěla (†37), který trpěl nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), se uzavřela v pondělí na klinice ve Švýcarsku, kde podstoupil eutanazii. O jeho smrti informovala manželka Markéta.

Nemoc, na kterou zemřel například Stanislav Gross (†45), trápila i sportovce, manžela a otce Martina Přecechtěla (†37). Jde o amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), která je bohužel nevyléčitelná a postihuje svalstvo a nervy, které člověk postupně přestane ovládat.

Martin se již před nějakou dobou rozhodl, že nebude čekat, až ho nemoc úplně paralyzuje, a dobrovolně podstoupí eutanazii na specializované klinice ve Švýcarsku. A právě k tomu v pondělí došlo. "S hlubokou lítostí oznamuji, že po dlouhé a vážné nemoci nás 29. 6. 2021 ráno Martin opustil," napsala na jeho webové stránce Martinova žena Markéta.

Nemoc byla nejdřív nenápadná

Nemoc se u Martina začala projevovat zprvu nenápadně v roce 2019. Nejdříve se mu špatně mluvilo, měl problémy s výslovností. "Třeba jsem někam řídil, dorazili jsme a byl jsem tak unavený, že jsem nemohl promluvit. Říkal jsem si, že to je divné, ale připisoval jsem to náročné práci a životnímu tempu," popisoval Martin na stránkách organizace Alsa, jež se soustředí na pomoc pacientům s ALS. Od minulého roku mu pak dělala problém i chůze a nakonec i řeč. Ke komunikaci musel začít používat speciální přístroj.

I kvůli zhoršujícímu se stavu se Martin rozhodl pro podstoupení eutanazie ve Švýcarsku. Kromě značného obnosu, který si klinika účtuje, bylo potřeba i vyřídit veškerou dokumentaci, a to ještě před tím, než by Martinovi vypověděly službu všechny svaly. Smrtící látku si totiž podle pravidel musel vpravit sám. Místo původně zvažovaného koktejlu s jedem si nakonec látku vpravil nitrožilně pomocí tlačítka.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy