Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Praha zřídí další centra pro narkomany, vyhověla petici

V Evropě objevili novou drogu.
Zdroj: pixabay
pražská politika

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém jednání pověřilo radní Milenu Johnovou, aby začala pracovat na decentralizaci nízkoprahových zařízení. Usnesení bylo přijato po projednání petice, jež tlumočila obavy obyvatel dotčené části města, kteří si stěžují na zvýšenou kriminalitu v blízkosti centra pro narkomany. Na svých stránkách o tom informovala městká část Praha 5.

Petici občanů Prahy 5 projednávalo 12. listopadu pražské zastupitelstvo. Týkala se problematiky nízkoprahových center pro závislé na drogách. Jedno takové je právě v páté městské části a někteří občané si stěžují na zvýšenou kriminalitu i nepořádek v ulicích.

"Jen za rok 2020 v Praze přibylo 23 % lidí bez domova. Problémových uživatelů drog je v metropoli už více než 16 000. Je nepochopitelné, že celá Praha má na milion obyvatel pouze tři kontaktní centra pro drogově závislé, z nichž dvě jsou u nás. Uživatelé drog se tak stahují do naší čtvrti, do našich ulic a parků," uvádí se v petici nazvané "Chceme Prahu 5 bezpečnou a čistou". 

Podle petentů se situace zhoršila po vytlačení těchto osob z takzvaného “Sherwoodu" u Hlavního nádraží. Zastupitelé v reakci na projednání petice schválili usnesení, ve kterém pověřili radní pro sociání oblast Milenu Johnovou, aby začala pracovat na decentralizaci nízkoprahových zařízení. Kromě toho plánuje magistrát "zajistit navýšení finančních prostředků na zvýšení činnosti městské policie, zajištění ostrahy, nezbytný úklid a udržování čistoty a případně další aktivity v dotčených lokalitách v jednotlivých městských částech". Pomoci mu k tomu má nová koncepce a harmonogram pro rozšiřování sítě adiktologických služeb pro roky 2022 - 2024.

Starostka je spokojená

Zároveň však zastupitelé schválili výzvu městským částem, aby přijaly za tvorbu a fungování nízkoprahových služeb spoluodpovědnost. Vláda by zase podle zastupitelů měla městům navýšit na tuto oblast finanční prostředky.

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) usnesení zastupitelů vítá: „Usnesení zastupitelstva považuji po letech za velký úspěch a zásadní posun. Radní Prahy přiznali závažné nedostatky v současném systému a kývli na nabídku městských částí ke spolupráci," uvedla s tím, že situace rezidentů by se mohla brzy zlepšit.

Decentralizaci služeb podpořila ve svém stanovisku i Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické a sociální služby. Nejefektivnější přístup k řešení negativních dopadů závislostí je podle ní takzvaný harm reduction. Ten je založen na dobrovolnosti, nízkoprahovosti, na pomoci a stojí v opozici proti přístupu založeném primárně na represi či vynucené abstinenci.

"Ze všech studií vyplývá, že přístup, který respektuje osobnost klienta a staví na dobrovolném přístupu, má ve výsledku nejlepší efekt právě na to, co nás trápí všechny nejvíc, tedy dopad na veřejný pořádek a dopad na majoritu," uvádí v textu za asociaci její ředitel Matěj Hollan. Ohledně bezdomovectví Hollan vyzdvihuje program housing first, který už pilotně zavedlo město Brno: "Tím, že člověk dostane možnost normálně bydlet a je s ním možné pracovat, dojde často ke zbavení se závislosti na alkoholu, respektive k daleko nižší konzumaci," dodává.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy