15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Kublanka vaří doma

Popis:

Láska prochází žaludkem a my jsme jasným důkazem.

URL:

http://www.kublanka.cz

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

3 položek/měsíc

Breskvice

18.prosince
Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce.

Cukroví podle Pierra

16.prosince
Rytíři kulatého stolu hledali celou věčnost Svatý grál. Ritířka Blanka zase celý život hledá to ideální cukroví pro naší domácnost, kde se cukroví prostě nejí. Bohužel pro ní jsem na oba syny přenesl tvrzení, že nejlepší cukroví je klobása. A s tím se Blanka nemůže smířit, tak každý rok hledá takové cukroví na Vánoce, které otočí naše spojení, že Vánoce jsou oschlé vanilkové rohlíčky a drolivé linecké. Tentokrát na nás vytáhla velký kalibr a tím je cukroví od legendy řemesla Pierra Hermé. No ne…

Cizrna v tomatové omáčce

18.listopadu
Stále doma hádáme, kdo je v naší rodině stran jídla nejvybíravější. Vládne všeobecná shoda, že Adam. Ale tento recept celou soutěž překopává. Zatímco já se spokojím se suchou topinkou a cizrnu s díky odmítnu, tak Adam (a i Blanka s Matyášem) se po cizrně v tomatě mohou doslova utlouct. Tak alespoň mají ode mne porci navíc. Prý je to výborné.

Bostonské donuty

13.listopadu
Když se řekne Boston, tak si historici vybaví Bostonské pití čaje, hokejisti zase Boston Bruins a fanoušci punkové muziky Dropkicks Murphys. No a já si vybavím koblihy. Asi možná proto už tolik neholduji literatuře faktu, místo punku poslouchám spíš osmdesátkový pop a postavu hokejisty jsem měl naposled před druhým dítětem. Ale chuť na dobré koblihy stále trvá. A na ty bostonské o to víc, však posuďte sami.

Letní čokoládový dort

5.srpna
Léto je v plném proudu a my se musíme odměnit. Půl roku makáme na postavě do plavek, odříkáme si a pak prší... Tak proč bychom si nedopřáli trochu těch kalorií, ne?

Melounové gazpacho

31.července
Chtěl jsem tu parafrázovat Rimmera a Listera z Červeného trpaslíka a jejich repliku o polévce Gazpacho, ale uvědomil jsem si, že je to spíše seriál pro pamětníky a v současné tvorbě o Gazpacho nikdo vtipy nedělá. Takže tady je jedno melounové a slovy klasika MAKE GAZPACHO GREAT AGAIN!

Medovo-česnekové kuře

9.února
Asi bych vám měl popsat jak dobré je medovo-česnekové kuře, ale to si budete muset domyslet sami. Já vám popíšu jak skvělý je tenhle okurkový salát. Má výchozí pozice je taková, že už od školy nenávidím okurkový salát (děkuji školní jídelno) a s tím i salátové okurky. Ale po tomhle salátu musím přehodnotit náš vzájemný vztah se salátovou okurkou. Tahle úprava salátu je prostě boží. K tomu fantastické kuře a máte výborné menu pro jakoukoliv příležitost.

Buccellati - sicilské fíkové cukroví

22.prosince
Nikdy jsme moc nechápali závody v pečení vánočního cukroví. Tu kolegyně z práce hlásila 10 druhů, tady zase sousedka 12 druhů a určitě jsme přeslechli ještě vyšší cifry z našeho blízkého okolí. Nám moc cukroví nejede, tak jsme se těmto závodům vždy úspěšně vyhnuli. Občas sice Blanka upekla linecký, ale po Vánocích všechno cukroví zase vzala tak jak nedotčené leželo celé svátky a hodila do koše. Několikrát jsme udělali popraskané sušenky, ale ty jsme spíše rozdali, než snědli. Ale letos na to Bl…

Hovězí ragú s pappardellemi

20.listopadu
Miluju pomalé vaření. Nejen proto, že se celý dům nádherně provoní, ale proto, že každou chvilku chodím píchat vidličkou do masa a cítím se jako velký kuchař. Hlídám bublající hrnec a mám pocit, že se podílím na něčem velkém. Samozřejmě realita je taková, že celé to vaří, připravuje a nakonec i servíruje Blanka a já se jí jen motám pod nohama, ale je to jediné vaření, kdy mne toleruje v kuchyni. A já jsem pak schopný říci, dobře jsem ti to ohlídal, co?

Americké skořicové sušenky

22.září
Původem z Německa, tradicí z USA. Snickedoodles jsou pro Severní Ameriku naprosto typické a setkáte se s nimi od jihu USA až po Kanadu. Dokonce jsou tak populární, že jedna softwarová společnost v Kalifornii si tyto sušenky dala rovnou do svého názvu. A to především z jasně deklarovaných důvodů – „věříme, že naše aplikace by měly být jednoduché, klasické a hlavně delikátní, tak jako snickerdoodles“. Lepší reklamu tyto sušenky již mít nemohly.

Olivová bábovka

6.července
Během prázdnin je u nás volný ranní režim. Volný režim znamená, že vás nikdo nebudí, že vám nikdo nepřipravuje snídani a že v podstatě je to na každém z nás. Ale na stole je vždy napečeno, ať je tam bábovka, nebo bublanina nebo další dobroty. Až se to sní, upeče se odpoledne další. A letošní prázdniny jsme začali touto bábovkou. Blanka jí upekla dopoledne a teď, pár hodin po obědě už víme, že nemáme zítra nic k snídani, protože kobylky, rozuměj děti, se na ní vrhly jak na čerstvou úrodu na poli…

Cacio e pepe

29.dubna
Cacio e pepe je pokrm římského původu, který je považován za jedno z nejjednodušších a nejsytějších italských jídel. Cacio e pepe se skládá pouze z několika málo surovin: těstovin (obvykle špaget), zrajícího sýra Pecorino Romano, soli a velkého množství mletého černého pepře. A vzhledem k tomu, že se tyto ingredience snadno přepravují a nekazí se, bylo toto jídlo kdysi oblíbeným pokrmem římských pastýřů. Pikantní pepř chránil pastýře před účinky chladného nočního počasí, zatímco těstoviny jim d…

Portugalská zelená vejce

18.dubna
Čekají nás dny, které lze s lehkou nadsázkou nazvat vajíčkovou invazí. Pokud totiž na Velikonoční pondělí nebudete zahálet a budete mít alespoň trošku štědré okolí, tak si jistě nejedno to vejce vykoledujete. Vejce natvrdo. Pak začne klasický kolotoč – jedno vejce ke snídani, druhé k obědu a třetí k večeři. Od pondělí do neděle, podle toho, jak jste byli na Velikonoční pondělí úspěšní. A je tedy nevyhnutelné, že vejce natvrdo asi nebudete chtít nějakou dobu ani vidět. A co s tím? Pokusit se vyk…

Velikonoční chlebíček

16.dubna
Tradičnější pečivo na Velký Pátek v Británii nenajdete. Stejně jako u nás v Česku se bavíme o mazanci, tak v Anglii jedině a pouze Hot Cross buns. Dokonce se k nim váže spousta pověr a pověstí. Bojíte se, že vaše obydlí lehne popelem? Nezoufejte, vyvěste bochník Hot Cross v kuchyni a oheň se vám vyhne obloukem. Doporučuje 9 z 10 pojišťovacích agentů.

Sabich

20.března
Pokud letos plánujete dovolenou v Izraeli, tak si určitě zapamatujte slovo SABICH (respektive sabih). Nemáte ani nejmenší tušení, o co se jedná? Tak vězte, že sabich je současným největším hitem tamní pouliční kuchyně a byl by hřích, alespoň jednou ho při návštěvě Izraele neochutnat. A ačkoliv se vám na první pohled může zdát tradiční kombinace pita chleba, smaženého lilku, vařeného vejce, zelené chilli omáčky (zhoug), tahini omáčky a zeleninového salátu přinejmenším trochu zvláštní, tak po prv…
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes