Maškrtnica |
Popis: O chlebu, kvásku a další pekařské zábavě
|
||||||
Recept na poctivé frgály a 5 náplní k tomu13.března K českým kynutým oblíbencům vedle buchet a posvícenských chodských koláčů patří bezpochyby frgály. Na rozdíl od západočeského protějšku, s nímž sdílejí podobné náplně, k jejích přípravě není potřeba výtvarného nadání – ale o co jsou vizuálně minimalističtější, o to více zaujmou silnými, poctivými chutěmi. Nešetří… Vánoční pop-up – vánočka, kafe, kvas a oplatky18.prosince Chcete před Vánoci sehnat kvas a potkat se? Jestli ano, tak mám takový nápad…22.12. od 10.-13.00 bude malý pop-up u mě v ateliéru na Bořivojově 60.Nejsem schopná většině z vás vánočku upéct, ale pokud byste měli chuť na kafe, něco sladkého, nařezávátko, Nordur sůl od… Croissanty krok za krokem21.listopadu Croissanty z kvasu tu už mám léta, ty obyčejné drožďové tu ale chybí. Pokud si chcete zkusit francouzskou klasiku, zkuste verzi, kterou jsem připravila pro Tchibo magazín. A pokud si netroufnete sami, můžete zkusit ulovit místo na kurzu Víte, v čem se liší croissantové, přesněji… Sloní slzy – retro dezert s vůní kávy21.listopadu Voní ořechy, banánem, rumem a v našem případě i kávou, jakkoli klasická verze je úplně bez ní. A pokud retro máslovým krémům neholdujete, pro což mám naprosté pochopení, mám vyzkoušenou i odlehčenější verzi už dnes tradičního dezertu sloní slza. Sloní slza je vlastně taková převlečená… Pětizrnný chléb (po 10 letech)21.listopadu Po deseti letech mě díky pekařskému maratonu a poslednímu z úkolů napadlo upéct a vyfotit jeden z mých nejmilejších receptů, tedy pětizrnný chléb podle Jeffreyho Hamelmana. Recept samotný je samozřejmě pořád platný a za ta léta jsem ho upekla v různých variacích nesčetněkrát, ale opakování… Lehoučký mléčný toustový chléb z droždí29.dubna Jak na nadýchaný toastový chleba, který se nedrobí, ale sám o sobě není příliš těžký kvůli máslu a vejcím? Odpovědí je kvalitní vyhnětení a popřípadě čínská nebo japonská metoda speciální jíšky, která pomůže zvláčnit a zjemnit střídku, aniž by bylo třeba přidávat kila tuku navíc.… Ve vlastní šťávě: S chilli olejem jídlo exploduje chutěmi, aniž by bylo přehnaně pálivé, popisuje jeho výrobce Lukáš Bauer25.dubna Možná jste se s tím na sociálních sítích setkali – rychlým jídlům dominují čínskou kuchyní inspirované recepty na nudle a rýžové pokrmy dochucené víceméně hlavně štědrou dávkou chilli oleje. Ten si můžete připravit buď sami, nebo si ho koupíte hotový ve speciálce. S Lukášem Bauerem,… Ve vlastní šťávě: I kapslové espresso může chutnat dobře, říká kavárník a pražič Kristián Kříž25.dubna Kam kráčí česká kávová kultura a jaké trendy nás čekají? S koordinátorem české pobočky SCA Kristiánem Křížem jsme na ČRo Wave probrali, jak se kávová scéna vyvíjí i proč mají kavárníci potřebu si zkoušet kávu pražit sami. Kristián Kříž se kávě věnuje už léta, nejdřív… Ve vlastní šťávě: V soutěžích se chci naučit dovednosti od úspěšných kolegů, říká zlatá kuchařka Hana Budková25.dubna V kuchařském světě existují různá ocenění, žebříčky a průvodce nejlepšími restauracemi, ale také soutěže mezi kuchaři. Jednu z nich v mezinárodním juniorském klání v Rimini vyhrála právě česká mladá kuchařka Hana Budková. S ní jsme na Wavu probrali, jak podobné soutěžení probíhá i k čemu… Ve vlastní šťávě: Teorie v gastrooborech by se mohla aktualizovat. Nadšenci mezi studenty mi dávají energii, říká učitelka Heri25.dubna Vzhledem k množství vznikajících bister, restaurací, kaváren a cukráren se zdá, že gastronomie jen tak na úbytě nezajde. Co se ale – pro někoho překvapivě – tolik nemění, je motivace studentů gastronomických škol a učilišť při výběru a obsah výuky oborových předmětů. Spolu s Kristýnou… |