Adam Obr |
Vztahuje se k |
Hloupneme po covidu?2.prosince » Vesmír Vesmír 2024/626.července » Vivarista.sk ÚVODNÍK Éčka a predátoři Ondřej Vrtiška Jak ukazuje řada článků v hlavním tématu tohoto čísla, kolem přídatných látek (éček) v potravinách panuje řada mýtů a iracionálních obav. To... ROZHOVOR Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje Lenka Vrtiško… Éčka a predátoři7.června » Vesmír Kde se vzala éčka7.června » Vesmír Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali… (Ne)umělá sladidla7.června » Vesmír Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických sladidel nové úrovně. Jsou tedy nebezpečná, nebo mohou být i prospěšná? Pestrá paleta barviv v potravinách7.června » Vesmír Škodí, nebo neškodí?7.června » Vesmír Sladkou chuť, snazší skladování i delší trvanlivost limonád často obstarávají éčka. Jejich množství se pečlivě sleduje, a i když většina aditiv příliš neškodí, limonádami bychom žízeň zahánět neměli. Čím více éček, tím méně důvěry7.června » Vesmír Na zdravotní nezávadnost potravinářských aditiv jsou kladeny přísné nároky. Postoj zákazníků k nim je však téměř stejně negativní jako k prokazatelně toxickým kontaminantům. Vojtěch Novotný, Jan Zrzavý: Ohniště v obýváku a Jan Zrzavý, Vojtěch Novotný: Jak to chodí u opic7.června » Vesmír Obnova světa9.ledna » Vesmír Máte svaly?9.ledna » Vesmír Svaly rostou, protože při cvičení vznikají mikroskopická poškození, která pak organismus musí opravit. Jistě. Je to ale celý příběh? Co je vlastně molekulární podstatou svalové obnovy? |
|