Radek Stloukal |
Vztahuje se k |
Slivovice bude vzácnost. Mrazy spálily úrodu, pálenice čekají bídnou sezonu20.května » iDNES.cz Loni tragédie, letos bída. Tak označují majitelé pálenic v Olomouckém kraji loňskou a letošní nastávající sezonu. Vlastní ovocný destilát, zejména meruňkovice, se pro milovníky kvalitních produktů z pěstitelského pálení v regionu stává raritou. Ovoc… Stovky kilogramů kvasu přijdou vniveč, na výrobu pálenek řada pěstitelů nemá14.října » iRegiony Impuls Trpělivá péče o stromy, pečlivé sbírání ovoce a často i složitá příprava kvasu přišly nazmar. V kraji se totiž najdou drobní pěstitelé, kteří si už nemohou dovolit současné ceny v pálenicích. Ty výrazně podražily. Leckde i nad dvě stovky za litr pad… Podražila i domácí pálenka, někde dají lidé za litr až o sto korun víc12.srpna » iRegiony Impuls V Olomouckém kraji otevřely první pálenice, do kterých mohou lidé nosit ke zpracování letošní sesbírané ovoce, jako jsou třešně nebo meruňky. Zájemců je však zatím méně než v předchozích letech. I v tomto odvětví se totiž do cen promítly dražší ener… Na třešňovici si pochutnají jen vytrvalci, nasbírat na kvas je pracné3.září » iRegiony Impuls Z pěstitelských pálenic po celém Olomouckém kraji je zase cítit nezaměnitelný odér. Rozběhla se totiž sezona pálení kořalky z ovoce ze zahrad a sadů lidí, kteří chtějí ovoce „uchovat“ v koncentrované podobě. Palírníci zatím hodnotí úrodu ovoce i prů… Třešně byly zklamáním, do pálenic letos lidé vozí i žňovky či pampelišky28.srpna » iDNES.cz Tahle rovnice platí v palírnách takřka bez výjimky. Pokud je slušná úroda švestek a jablek, jen těžko může sezonu něco dramaticky pokazit. Právě díky prozatím velmi slibné úrodě dvou klíčových plodin to vypadá dobře i v té současné, shodují se majit… |
|