Zdeněk Hájek |
Vztahuje se k |
Zděšení v Zátoru: Místo kopce má být kamenolom!6.dubna » Blesk.cz Obrovská vlna nevole se zvedla v Zátoru na Bruntálsku. Firma ze Zlínska chce místní připravit o kopec nad obcí. Plánuje tam těžit kámen. „Odstřelování, prach, desítky kamionů, zničená příroda… Děsí nás to,“ shodli se obyvatelé i samospráva. Těchonín připravuje zasíťování parcel pro výstavbu rodinných domů22.března » Orlický deník Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý odpoledne obec Těchonín. Se starostou Josefem Sedláčkem řešil především opravu obecní komunikace směrem na dělostřeleckou tvrz Bouda, která je v majetku kraje. Řeč byla také o záměru obce… Kořenář radí, jak oživit seschlý a ztvrdlý lusk vanilky3.prosince » ČRo Plzeň Zelené lusky vanilky jsou bez chuti a bez vůně, těch se dosahuje dlouhodobou fermentací. Než se vanilka po sklizni dostane k zákazníkovi, trvá to několik měsíců. Houbařská poradna7.listopadu » ČRo Plzeň O tom, že houby letos v listopadu rostou, nám do houbařské poradny přišel popovídat Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Holubinka olivová je kvalitní jedlá houba, poroste až do listopadu23.září » ČRo Plzeň Jde o poměrně robustní a tvrdou holubinku s mírnou chutí a ovocným pachem. Nacházet holubinku olivovou můžeme od konce léta. Konečně rostou. Plné košíky nosí z lesů už i Plzeňané. Místo ale musí vybírat20.září » Plzeňský deník Konečně. V trávě pod vysokými smrky se leskne hnědý klobouček pravého hříbku. O kus dál další. Na jiném místě vykukují červené hlavičky křemenáčů a široké kropenaté klobouky bedel. Na tuto chvíli se osmapadesátiletá Alena z Plzně těšila celý rok. Na Plzeňsku houby nejsou, za hřiby musíte na Kvildu, pro růžovky na Karlovarsko12.září » Plzeňský deník Pokud chcete v nebližších dnech v okolí Plzně vyrazit na houby, máte smůlu. Nerostou. Za plnými košíky tak musíte až na Šumavu. To samé museli udělat i plzeňští mykologové, kteří potřebovali exponáty hub pro jejich víkendovou výstavu v Arboretu Sofr… Do houbových jídel přidává šéfkuchař Martin Havlík sůl, pepř, bílé víno a bylinky26.srpna » ČRo Plzeň Šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná a učitel hotelové školy v Plzni na Borech Martin Havlík je vášnivým houbařem. Nasbírané přebytky zamrazuje, aniž by je před tím povařil. I žampiony patří podle mykologa Zdeňka Hájka mezi léčivé houby12.srpna » ČRo Plzeň K léčebným účelům se využívají zejména žampion dvouvýtrusý a zahradní. Prášek z nich posiluje imunitu a preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině. Houbařská poradna8.srpna » ČRo Plzeň Rostou díky deštivému počasí houby? Které druhy hub teď v srpnu můžeme sbírat? Odpovídá Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Čaj z afrikánů vám pomůže zklidnit rozbouřený žaludek po bujarých oslavách15.července » ČRo Plzeň Obecně afrikán platí za bylinku proti nevolnosti od žaludku. Jak vyzdvihuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, odvar z kořene této rostliny má projímavý účinek. Pochod Praha-Prčice: Do Týnce dorazil jako první Martin. Nepřišel, ale přiběhl20.května » Benešovský deník /FOTOGALERIE, VIDEO/ Sobota 20. května patří svátku všech turistů. Koná se 56. ročník Pochodu Praha – Prčice. Připraveno je sedmnáct pěších tras, přičemž ta nejdelší s názvem Trasa Karla Kulleho měří přes 70 kilometrů, a čtyři cyklotrasy v délce od … |
|