|
Vztahuje se k |
Staré kuchařky prozradily: Zapomenuté zavářky, které udělají z polévky zázrak2.září » Apetitonline.cz Polévka snad odjakživa bývala základním pilířem domácí kuchyně – zahřála, zasytila a voněla po bylinkách. Aby však nebyla jen čistým vývarem, hospodyňky ji obohacovaly o nejrůznější zavářky a vložky. Noky, krupky, svítky nebo jemná sedlina dokázaly … Dali byste si dušeného tetřívka, pečené sluky nebo kvíčaly na jalovci?22.července » Seznam Médium Kuchařky Marie Janků Sandtnerové se za první republiky staly hitem. Autorka byla totiž propagátorkou zdravých a levných jídel. Jak by se svými recepty obstála dnes? Hrozinkové měsíčky: Původní prvorepublikový recept z klasické české kuchařky slavné Sandtnerové10.ledna » iReceptář.cz Marie Janků-Sandtnerová, původně učitelka na Vyšší dívčí škole v Praze, začátkem minulého století patřila ke kuchařské elitě. Po první světové válce ji pražský Magistrát pověřil vedením tzv. vývařovny pro válečné invalidy a chudé. Napsala dlouhou řa… Retro silvestrovské pohoštění: Chlebíčky, jednohubky i bowle, jak je milujeme dodnes31.prosince » Prima Ženy Vedle nepřeberného množství moderních kanapek či finger foods by mohl takový nefalšovaný český chlebíček působit trochu humpolácky. Více než stoletou specialitu z dílny asi nejznámějšího pražského lahůdkáře Jana Paukerta jsme si ale právem oblíbili,… Vánoční pečení – připravte se na sváteční hodování10.prosince » Kritiky.cz Mikulášský průvod už opustil náš byt a nyní je na čase se zamyslet nad tím, jaké dobroty přichystáme na Vánoce. Tyto krásné svátky jsou spojené s vůní jehličí, františků, cukroví a zní z nich cinkání zvonečků, rampouchů a vánočních ozdob. Publikace … Vyzkoušeli jsme recept na cukroví z první republiky: Hrozinkové měsíčky podle Sandtnerové jsou božské5.prosince » Lifee.cz Recept na výtečné Hrozinkové měsíčky přinesla do rodiny editorky Kláry její kmotra spolu s prvorepublikovou kuchařkou od Marie Janků-Sandtnerové, kterou Kláře věnovala. To ještě netušila, o jaký poklad se jedná. Recepty z této kuchařky jsou jedinečn… Recept z roku 1948 odhaluje tajemství šťavnatého štrúdlu za pár minut: „Nic lepšího jsem nejedla“14.listopadu » Techsvět.cz Když se řekne jablečný štrúdl, mnozí z nás si vybaví vůni jablek a skořice. A právě jablka a těsto jsou základem každého správného závinu. Existuje nespočet různých receptů. Někdo dělá štrúdl z kynutého těsta, jiný z listového a známé jsou i recepty… Z ARCHIVŮ A KRONIK: Svatomartinské posvícení se kvapem blíží5.listopadu » Za krásnější Vimperk Svátek svatého Martina a dobře propečená husa, kaldoun, paštika, to odjakživa patřilo k sobě. Není divu, že svatomartinské posvícení je asi nejznámější posvícení. Jestli je nějaká polévka nezaměnitelně spjata právě s těmito dny, pak je to husí nebo … Proč by v jídelníčku neměl chybět květák?27.září » Žena.cz Květák je esencí zdraví, která by se na jídelním stole měla objevovat alespoň jednou týdně. V jakékoliv podobě. Znovuobjevená polenta. V kuchyni zastane celou řadu rolí, připravte si ji naslano i nasladko3.června » Lidovky.cz Prolistovat starou českou kuchařku občas může přinést překvapivě moderní inspiraci. Kukuřičná polenta mezi takové zázraky patří: dá se připravit naslano i nasladko, ve formě jemné kaše i sytivé přílohy – a vždy je bezlepková. Poctivá gulášová polévka. Původní recept starý sto let!5.ledna » Babinet.cz Pokud se alespoň sem tam mihnete v kuchyni a trochu se zajímáte o recepty a kuchařky (myšleno knihy!) jako takové,... Bramborový salát podle legendární „Sandtnerky“: Kterou důležitou ingredienci přidávala?21.prosince » Blesk.cz Bramborový salát je ozdobou vánoční tabule každé domácnosti. V některých rodinách se recept na jeho přípravu dědí z generace na generaci. Přátelé a i celé rodiny si saláty navzájem ochutnávají a hodnotí, který je nejlepší. Podívejte se, jak ho dělal… |
Magdalena Dobromila Rettigová
- Spisovatelka
|