Tohle vánoční jídlo provoní celý byt: Jak připravit houbového kubu, který vrací na stůl chuť staročeských Vánoc? Vůně majoránky, česneku a lesních hub, která se line z trouby... To je znamení, že Vánoce jsou v plném proudu. Houbový kuba, staročeské jídlo z krup a hub, patří neodmyslitelně k české štědrovečerní večeři. Připomíná nám sice chudší časy, kdy zastával místo masa, ale dnes se na sváteční stoly vrací jako oblíbená tradice. Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede Vánočka je spolu s cukrovím sladkým symbolem Vánoc. Nadýchaná, krásně vláčná a voňavá. Přesně takovou si můžete upéct i vy podle receptu Josefa Maršálka, v jehož rodině vždy bývala za odměnu. Oblíbený cukrář prozradil recept v rozhlasovém pořadu Pochoutkový rok a přidal i cenné rady, které se vám při přípravě těsta, pletení vánočky i jejím pečení budou jistě hodit. Ještě to stihnete: Jak udělat dokonalý domácí vaječňák s tuzemákem Vyzkoušejte recept na silný, přitom velmi jemný domácí vaječný likér. Hotový je za chvilku a je rozhodně lepší než ten kupovaný. Zkuste recept krok za krokem. Ani letos nemůže chybět. Pět nejlepších bramborových salátů podle českých šéfkuchařů Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme pět variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují. Případně se s námi podělte v anketě, co dáváte do bramborového salátu vy. Kořenicí směs Everything But the Bagel Objevte kouzlo slavné americké kořenicí směsi, kterou si můžete snadno připravit i doma. Čisté složení, skvělá chuť, široké využití. Vánoční minikvíz 2025 s Jakvkuchyni.cz Nenechte si ujít mini soutěžní kvíz o ceny s Jakvkuchyni.cz! Stačí odpovědět na 3 jednoduché otázky a za správné odpovědi jste ve hře o skvělé ceny. Jak se zapojit do vánočního mini kvízu s Jakvkuchyni.cz? Příspěvek Vánoční minikvíz 2025 s Jakvkuchyni.cz pochází z Jak v kuchyni V únoru se v Bořeticích sejdou nejlepší Frankovky světa Ojedinělou akci pořádá VOC Modré hory v polovině února příštího roku. Zcela poprvé se uskuteční mezinárodní soutěž určená pouze pro vína z odrůdy Frankovka a to v moravských Bořeticích. Přinášíme vám podrobnosti o soutěži i doprovodném programu, v e-shopu pořadatele si pak již nyní můžete předobjednat vstupenky na degustaci, která bude jistě zajímavým vánočním dárkem pro zapálené vínomilce. S kropidlákem na věčné časy aneb jak na výrobu sečuánské fermentované chilli pasty Je tomu skoro deset let, co jsem propadla... Skoro deset let, co jsem propadla králičí norou do světa sečuánské kuchyně. První rok, dva bylo okouzlení intenzivní zhruba jako u standardní zamilovanosti, byla jsem schopná - ne bez následků - konzumovat něco se sečuánským twistem klidně denně. Jako žádná zamilovanost, ani tahle nevydržela v původní intenzitě, naopak jako málo vztahů se proměnila v l… Pátek třináctého a třináctý ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě - (pivní slavnosti) Známá balada K.J.Erbena praví: pátek nešťastný je den, nechoď dceruško k vodě ven. Poslechli jsme klasika a nešli k vodě, ale na pivo, na festival, ... Perníčkové linecké cukroví Perníčky a linecké v jednom? S dnešním receptem ano. Pro tuhle variantu lineckého jsem použila embosovaný váleček a na zdobení polevu, která vytvořila takový zimní ledový efekt. Aby vám na lineckém vzory pěkně vyšly, je třeba vykrájené ozdobené tvary nechat řádně vychladit v lednici (klidně přes noc) a rovnou z lednice je dát na plechu péct do rozpálené trouby. Tak ať se daří, jestli máte v plánu… Nepečený dort obrácený naruby: Banány uvnitř a dokonale hladký čokoládový povrch Tento nepečený reverzní dort zvládnete bez pečení podle receptu s postupem a výsledek bude působit jako z vitríny cukrárny. Jak přežít Vánoce bez výčitek a kil navíc Vánoce jsou pro většinu z nás symbolem klidu, rodinné pohody a dobrého jídla. Bohužel právě to poslední se často zvrhne v Nejlepší koláče na světě: V žebříčku se umístila i Česká republika. Například Pardubický perník Populární portál Taste Atlas zveřejnil aktualizovaný žebříček 100 nejlepších koláčů z celého světa. Jak uvádí, žebříček byl sestaven na základě hodnocení cestovatelů, kteří tyto lahůdky […] Celý článek Recept: Kouzelný vánoční dort Kouzelný vánoční dort má sametově vláčný korpus, rubínovou barvu a je ozdobený lahodným krémem. Skvěle se hodí na vánoční svátky pro celou rodinu. The post Recept: Kouzelný vánoční dort appeared first on Ochutnej Ořech . Štolové kuličky Štola je jedním z nejoblíbenějších receptů, které podle nás na Vánoce pečete, proč si tedy nepřipravit tuto novou variantu ve formě kuliček, které budete hotové během chvilky? Tyto kuličky vznikly, když jsem přemýšlela, jaké cukroví ještě letos připravím. Chtěla jsem něco rychlého, nenáročného a samozřejmě dobrého. V lednici jsem měla zbytek tvarohu a v tu chvíli mě […] Článek ŠTOLOVÉ KULIČKY se … Adaptogeny jsou v předprodeji. Tenhle podzim, je ultra plodný, jabloně plodí, švestek spoustu. Všude zelenina, dýně a dosušuji semínka ještě všech možných květin. Po dvou letech je venku tahle novinka! V listopadu vychází a nyní už jsme spustili předprodej! Na více než 450 stranách rozdělených do 12 kapitol ve formátu formátu 160/240mm se mimo jiné čtenáři dozví: principy působení adaptogenů na tělo i mysl, přehled tradičních … |
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Použití tvarůžků ve vánočních receptech je ukázkou, jak lze z tradiční suroviny vytvořit moderní, svěží a lehčí alternativu k obvyklým svátečním pokrmům. Slané „cukroví“ tak potěší nejen gurmány, ale i všechny, kteří během Vánoc hledají vyváženou chuť. Připravte si tyto košíčky s domácím taveným sýrem a nebudete litovat! Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem Tradiční cukroví milujeme, ale čím dál víc českých domácností hledá způsob, jak klasické recepty ozvláštnit a odlehčit. Matcha čaj je pro tento účel ideální surovinou. Jeho chuť je specifická a vytváří dokonalou harmonii s typickými vánočními surovinami. Japonský zelený čaj si skvěle rozumí s bílou čokoládou, kokosem, mandlemi nebo pravou vanilkou. Ale připravíte s ním i perfektní pusinky! Jak chutná a jak se jí physalis, karambola, jackfruit a cherimoya Zdá se, že letos Češi objevují nové vánoční chutě. Podle dat společnosti Titbit například prodeje Physalisu během letošních svátků vzrostou asi o 30 % oproti loňsku. Jaké další exotické plody nebudou chybět na svátečních stolech, a jak vlastně chutnají? 5 bleskových večeří plných bílkovin, které změní váš večerní jídelníček. Objevte 5 rychlých a zdravých večeří s vysokým obsahem bílkovin a živin. Snadné recepty pro 4 osoby, které podpoří vaši energii a zdravý životní styl. Jednoduchý pečený ovocný čaj Říkáte si, co s přebytkem ovoce, nebo jak připravit něco speciálního jako dárek? Pečený ovocný čaj je bezvadným řešením. Jednoduchý pečený ovocný čaj si můžete připravit vlastně kdykoli během roku – nebo přesněji – skvěle se připravuje především v létě a na podzim, kdy máme dostatek čerstvého ovoce a při správném skladování vydrží poměrně dlouho. Výborně ale také poslouží třeba před Vánoci, kdy k… Vánoční POP-UP ve studiu se letos opět koná, oplatky se pečou. A možná přijde i panettone. Vznikla nám tu hezká tradice, před Vánoci se potkat v našem výukovém studiu a výjimečně nic nevyučovat, ale (s)prostě se […] Příbor přivítal McDonald's. Historické město láká na moderní gastronomii Praha 17. prosince 2025 (PROTEXT) - Příbor, rodné město slavného psychoanalytika Sigmunda Freuda, se dočkal svého prvního Mekáče. Nová restaurace na Jičínské ulici přináší nejen legendární produkty, ale také moderní design, komfortní prostředí a širokou škálu služeb. Provozovatel Jan Ostrý tak rozšiřuje své portfolio v regionu. První McDonald's v Příboře a celkově 136. restaurace v Česku otevřela své dveře a stala se tak další zastávkou úspěšného franšízanta Jana Ostrého , rodáka z nedaleké Kop… Oříškové sušenky s čokoládovou ganache Taky jste dostávali doma vyhubováno, že ujídáte cukroví před Štědrým dnem? Ještěže můžu hubovat maximálně sebe sama, protože tohle cukroví možná do Vánoc nevydrží. Chodím je užírat každý den a nemůžu si pomoct :-). Málo sladké, křehoučké ořechové těsto a čokoláda, no prostě mňam. Do […] Paella s kuřecím masem a chorizem Díky spolupráci se španělskými delikatesy eDelikatesy.cz vám přináším tenhle recept na paellu s kuřecím masem a chorizem. Jestli jste paellu ještě doma nedělali, a máte... Ultra křupavé tofu nejen z trouby Postup: 1. Nejprve vylisujte tofu. TIP: Pokud nemáte lis na tofu, obalte tofu kuchyňskou (čerstvě vypranou a čistou látkovou utěrkou, která není zatížená aviváží ani voňavým pracím práškem, anebo papírovou) a zatěžkejte rovnoměrně tofu miskou/miskami, a nechte ideálně 6-12 hodin odstát, dokud se nezbavíte přebytečné vody, která při fritování v oleji bude prskat (a může vás fakt nehezky popálit), … Breskvice Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce. Seitan Po delší době zase fotka bezmasé večeře. Dnes seitan. Seitan je výborným a rychlým zdrojem rostlinné bílkoviny, pro celiaky však pokrmen naprosto nevhodným (více o této bílkovině na konci článku). Používáte seitan? A jak ho připravujete? Vyrábíte si svůj nebo kupujete sušený či nakládaný? K rýži a přípravě „Číny“ stačí 1 kg mouky (á 13 […] Koření: Jedlé dárky a suvenýry ze zahraniční dovolené Báječný suvenýr i dárek blízkým: Koření z dovolené. • Dárky, které nepodléhají módě a vyhovují každému vkusu. • Voňavá vzpomínka na místo letního pobytu. • Koření doma nedostupné. • Koření […] The post Koření: Jedlé dárky a suvenýry ze zahraniční dovolené first appeared on MAKOVÁ PANENKA . Karamelový dort a dort se slaným karamelem – recept Karamelový dort je sladký a chutný dort, který si oblíbilo mnoho milovníků dezertů. Kombinace jemného podmáslí, krémové karamelové polevy a křupavých karamelových kousků dělá z tohoto dortu potěšení pro smysly. Dort s karamelovým krémem je klasický dezert, který je známý již po několik generací a stále je oblíbenou volbou pro zvláštní příležitosti. Když se podává […] Slow Food je součást našich životů. Už dlouho. Hanka Zemanová seznámila českou veřejnost jako jedna z prvních aktivistek s principy bio potravin a šetrného vaření v rytmu roku. Je autorkou mnoha bestsellerů o zdravém vaření, biopotravinách a životě […] The post Slow Food je součást našich životů. Už dlouho. first appeared on Slow Food Prague . Zdravotní rizika diety s nízkým obsahem soli a jak s ní správně zacházet Příliš nízký příjem soli může narušit rovnováhu organismu. Článek vysvětluje roli soli podle TČM i moderní medicíny. The post Zdravotní rizika diety s nízkým obsahem soli a jak s ní správně zacházet appeared first on Epoch Times ČR . Kombuchová historie 2: omyl s názvem kombucha V předchozím historickém výletu jsme se podívali na to, jak Gustav Lindau ňoupal želatinovou placičku v roce 1913 a ujasnili jsme si, že nic jako Medusomyces gisevii neexistuje. Pokračujme ale ve stopování čajovo-octové kultury, v čemž mě silně inspirovala dva roky stará a výborná rešerše Uwe Spiekermanna, který prohledával dobový rakouský a německý tisk a... View Article The post Kombuchová hist… Last minute dárky na Vánoce Hledáte inspiraci, co letos nadělit svým blízkým pod stromeček? Dali jsme dohromady tipy na dárky, které potěší různé věkové kategorie. Hrnce do gastronomie – jak vybrat ty nejlepší pro váš byznys? Hrnce jsou jedním z nejdůležitějších pracovních nástrojů v každé gastronomické provozovně, takže se jedná o investici, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. |
Píše se o |