Co znamená Stará škola? Stavte se v pražské kavárně, v níž babičky a dědové dělají latte art, pečou koláče a prodávají chlebíčk Když se přišlo na návštěvu k prarodičům, babička vždycky uvařila kafíčko (často se šlehačkou) a vytáhla něco dobrého: koláček, ořechový rohlíček anebo aspoň vanilkový pudink s ovocem a piškoty. A to bývají vzpomínky, do kterých bychom se chtěli vrátit. Stroj času nemáme, ale podobný pocit prožít lze. Nezisková organizace Elpida, která podporuje seniory v aktivním životě, totiž provozuje na pražsk… Jsou hotové dřív, než stihne zazvonit návštěva: 5 receptů na nepečené kuličky, které zmizí ze stolu jako první Jsou malé, efektní a hotové dřív, než všechno ostatní cukroví. Nepečené kuličky patří k vánočním stálicím, které zachrání každého, kdo chce nabídnout něco sladkého bez hodin strávených v kuchyni. Stačí pár surovin, trocha kreativity a vznikne cukroví, které potěší chuťové pohárky i oči mnoha estétů. Jak chutná a jak se jí physalis, karambola, jackfruit a cherimoya Zdá se, že letos Češi objevují nové vánoční chutě. Podle dat společnosti Titbit například prodeje Physalisu během letošních svátků vzrostou asi o 30 % oproti loňsku. Jaké další exotické plody nebudou chybět na svátečních stolech, a jak vlastně chutnají? 5 bleskových večeří plných bílkovin, které změní váš večerní jídelníček. Objevte 5 rychlých a zdravých večeří s vysokým obsahem bílkovin a živin. Snadné recepty pro 4 osoby, které podpoří vaši energii a zdravý životní styl. Ani letos nemůže chybět. Pět nejlepších bramborových salátů podle českých šéfkuchařů Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme pět variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují. Případně se s námi podělte v anketě, co dáváte do bramborového salátu vy. Kořenicí směs Everything But the Bagel Objevte kouzlo slavné americké kořenicí směsi, kterou si můžete snadno připravit i doma. Čisté složení, skvělá chuť, široké využití. Vánoční minikvíz 2025 s Jakvkuchyni.cz Nenechte si ujít mini soutěžní kvíz o ceny s Jakvkuchyni.cz! Stačí odpovědět na 3 jednoduché otázky a za správné odpovědi jste ve hře o skvělé ceny. Jak se zapojit do vánočního mini kvízu s Jakvkuchyni.cz? Příspěvek Vánoční minikvíz 2025 s Jakvkuchyni.cz pochází z Jak v kuchyni Test přírodně sladkých vín 100+: Ušlechtilým vínům vládly ryzlinky Přírodně sladká vína s obsahem cukru nad 100 gramů jsou velmi specifickou disciplínou. I když se při vysokých přívlastcích často smazávají odrůdové charakteristiky, schopnost ryzlinků koncentrovat i velkou míru kyselin se ukázala být výhodou. Vítězství si nakonec zasloužil ledový Donauriesling Milana Vašíčka před dvěma rýňáky od Víno Marcinčák. Těsně za medailemi se pak ocitnul Ryzlink vlašský Ja… Breskvice Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce. Seitan Po delší době zase fotka bezmasé večeře. Dnes seitan. Seitan je výborným a rychlým zdrojem rostlinné bílkoviny, pro celiaky však pokrmen naprosto nevhodným (více o této bílkovině na konci článku). Používáte seitan? A jak ho připravujete? Vyrábíte si svůj nebo kupujete sušený či nakládaný? K rýži a přípravě „Číny“ stačí 1 kg mouky (á 13 […] Koření: Jedlé dárky a suvenýry ze zahraniční dovolené Báječný suvenýr i dárek blízkým: Koření z dovolené. • Dárky, které nepodléhají módě a vyhovují každému vkusu. • Voňavá vzpomínka na místo letního pobytu. • Koření doma nedostupné. • Koření […] The post Koření: Jedlé dárky a suvenýry ze zahraniční dovolené first appeared on MAKOVÁ PANENKA . Švestkový koláč s drobenkou – nejlepší recept S podzimem přichází do kuchyně švestky a s nimi řada receptů, jak připravit tuto temně modrou a sladkou pochoutku. Klasika, která nikdy neomrzí, je švestkový koláč s drobenkou. Jaký je nejlepší švestkový koláč? Jak připravit kynutý švestkový koláč s drobenkou, hrnkový švestkový koláč s mákem nebo rychlý švestkový koláč s tvarohem? Znáte ten správný recept […] Slow Food je součást našich životů. Už dlouho. Hanka Zemanová seznámila českou veřejnost jako jedna z prvních aktivistek s principy bio potravin a šetrného vaření v rytmu roku. Je autorkou mnoha bestsellerů o zdravém vaření, biopotravinách a životě […] The post Slow Food je součást našich životů. Už dlouho. first appeared on Slow Food Prague . Zdravotní rizika diety s nízkým obsahem soli a jak s ní správně zacházet Příliš nízký příjem soli může narušit rovnováhu organismu. Článek vysvětluje roli soli podle TČM i moderní medicíny. The post Zdravotní rizika diety s nízkým obsahem soli a jak s ní správně zacházet appeared first on Epoch Times ČR . Kombuchová historie 2: omyl s názvem kombucha V předchozím historickém výletu jsme se podívali na to, jak Gustav Lindau ňoupal želatinovou placičku v roce 1913 a ujasnili jsme si, že nic jako Medusomyces gisevii neexistuje. Pokračujme ale ve stopování čajovo-octové kultury, v čemž mě silně inspirovala dva roky stará a výborná rešerše Uwe Spiekermanna, který prohledával dobový rakouský a německý tisk a... View Article The post Kombuchová hist… Recept: Kouzelný vánoční dort Kouzelný vánoční dort má sametově vláčný korpus, rubínovou barvu a je ozdobený lahodným krémem. Skvěle se hodí na vánoční svátky pro celou rodinu. The post Recept: Kouzelný vánoční dort appeared first on Ochutnej Ořech . Štolové kuličky Štola je jedním z nejoblíbenějších receptů, které podle nás na Vánoce pečete, proč si tedy nepřipravit tuto novou variantu ve formě kuliček, které budete hotové během chvilky? Tyto kuličky vznikly, když jsem přemýšlela, jaké cukroví ještě letos připravím. Chtěla jsem něco rychlého, nenáročného a samozřejmě dobrého. V lednici jsem měla zbytek tvarohu a v tu chvíli mě […] Článek ŠTOLOVÉ KULIČKY se … |
Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Rybí polévka s hříbky je možná méně známá sváteční lahůdka, ale rozhodně stojí za vyzkoušení! Spojuje totiž jemné kapří maso, aromatické sušené houby a typickou krémovost. Servírujte tuto polévku s křupavými krutony a pažitkou nejen na Štědrý den, ale kdykoliv během roku. Exotická sada medů: originální a zdravý dárek pod stromeček, který potěší každého Hledáte vánoční dárek, který je originální, zdravý a zároveň působí prémiově? Med se v posledních letech stává atraktivní alternativou k vínu či sladkostem. Má punc kvality, tradice a poctivého řemesla. Je to dárek, který si obdarovaný nejen zapamatuje, ale také skutečně využije – a navíc krásně zapadne do atmosféry Vánoc, kdy roste zájem o přírodní a poctivé produkty. Krok za krokem: Uvařte špičkový segedín jako od maminky. Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu. Trhané vepřové s houbami Trhané vepřové je vždycky dobrá volba! My si ale tentokrát připravíme trhané vepřové s houbami a uvidíte, že společně s lehce netradiční marinádou to bude naprostá špička. Sama bych nevěřila, jak může být tento upgrade trhaného vepřového skvělý. Trhané vepřové s houbami rozhodně stojí za hřích. The post Trhané vepřové s houbami appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem . Vánoční POP-UP ve studiu se letos opět koná, oplatky se pečou. A možná přijde i panettone. Vznikla nám tu hezká tradice, před Vánoci se potkat v našem výukovém studiu a výjimečně nic nevyučovat, ale (s)prostě se […] Zlaté oblouky míří do stříbrné Příbrami. První McDonald's v okrese slavnostně otevřel Příbram 12. prosince 2025 (PROTEXT) - Město, které po staletí těžilo stříbro a formovalo dějiny českého hornictví, dnes přivítalo novou restauraci McDonald's. První příbramský Mekáč slavnostně otevřeli malí fotbalisté z SK Černolice. Zákazníci se mohou těšit na moderní interiér, kompletní nabídku i rozvážkovou službu. Historie Příbrami je neoddělitelně spjata s hornickým řemeslem, zdejší stříbrné doly patřily k nejvýznamnějším v Evropě. Dnes se město pyšní bohatým kulturním dědictvím a roste ja… Oříškové sušenky s čokoládovou ganache Taky jste dostávali doma vyhubováno, že ujídáte cukroví před Štědrým dnem? Ještěže můžu hubovat maximálně sebe sama, protože tohle cukroví možná do Vánoc nevydrží. Chodím je užírat každý den a nemůžu si pomoct :-). Málo sladké, křehoučké ořechové těsto a čokoláda, no prostě mňam. Do […] Paella s kuřecím masem a chorizem Díky spolupráci se španělskými delikatesy eDelikatesy.cz vám přináším tenhle recept na paellu s kuřecím masem a chorizem. Jestli jste paellu ještě doma nedělali, a máte... Ultra křupavé tofu nejen z trouby Postup: 1. Nejprve vylisujte tofu. TIP: Pokud nemáte lis na tofu, obalte tofu kuchyňskou (čerstvě vypranou a čistou látkovou utěrkou, která není zatížená aviváží ani voňavým pracím práškem, anebo papírovou) a zatěžkejte rovnoměrně tofu miskou/miskami, a nechte ideálně 6-12 hodin odstát, dokud se nezbavíte přebytečné vody, která při fritování v oleji bude prskat (a může vás fakt nehezky popálit), … S kropidlákem na věčné časy aneb jak na výrobu sečuánské fermentované chilli pasty Je tomu skoro deset let, co jsem propadla... Skoro deset let, co jsem propadla králičí norou do světa sečuánské kuchyně. První rok, dva bylo okouzlení intenzivní zhruba jako u standardní zamilovanosti, byla jsem schopná - ne bez následků - konzumovat něco se sečuánským twistem klidně denně. Jako žádná zamilovanost, ani tahle nevydržela v původní intenzitě, naopak jako málo vztahů se proměnila v l… Pátek třináctého a třináctý ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě - (pivní slavnosti) Známá balada K.J.Erbena praví: pátek nešťastný je den, nechoď dceruško k vodě ven. Poslechli jsme klasika a nešli k vodě, ale na pivo, na festival, ... Linecké věnečky s brusinkami Dnešní verze #tisicpodoblineckeho je na chuť o dost svěžejší než klasika, v těstě totiž najdete brusinky a navrch potom polevu s citrónovou šťávou a pomerančovou kůrou. Příjemná změna, doporučuju vyzkoušet. 1 dávka těsto 300g hladké mouky hrst sušených brusinek 200g změklého másla 100g moučkového cukru 1 vejce poleva 100g moučkového cukru 2 lžíce citronové šťávy kůra z poloviny pomeranče cukrové … Důlkové kakaové koláčky s marmeládou: Krásně vypadající sádlovkové cukroví s jemnou chutí Sádlovky možná vypadají trochu obyčejně, ale v jednoduchosti je krása, že? Tak na ni vsaďte a upečte si tyhle krásné koláčky. Barevné kokosové kuličky bez pečení. Tři veselé barvy cukroví s chutí kondenzovaného mléka Hledáte recept na jednoduché nepečené kuličky? Pak vyzkoušejte tyhle barevné. Jsou výtečné, protože v nich je kondenzované mléko. Sváteční pečená baby krůta na pomerančích brusinkách a rozmarýnu Tato pečená baby krůta je dokonalým středobodem sváteční tabule. Spojuje jemné maso s citrusovou svěžestí pomeranče a cit Bobkový list funguje lépe než drahé přípravky proti plísni a má mnoho dalších benefitů, o kterých se příliš neví Koření, které má doma téměř každý, umí mnohem víc než jen dochutit omáčku nebo vývar. Bobkový list, odborně vavřín pravý, Nejlepší koláče na světě: V žebříčku se umístila i Česká republika. Například Pardubický perník Populární portál Taste Atlas zveřejnil aktualizovaný žebříček 100 nejlepších koláčů z celého světa. Jak uvádí, žebříček byl sestaven na základě hodnocení cestovatelů, kteří tyto lahůdky […] Celý článek Typické momenty Vánoc, bez kterých si je neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých svátků? Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně... Hrnce do gastronomie – jak vybrat ty nejlepší pro váš byznys? Hrnce jsou jedním z nejdůležitějších pracovních nástrojů v každé gastronomické provozovně, takže se jedná o investici, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. Adaptogeny jsou v předprodeji. Tenhle podzim, je ultra plodný, jabloně plodí, švestek spoustu. Všude zelenina, dýně a dosušuji semínka ještě všech možných květin. Po dvou letech je venku tahle novinka! V listopadu vychází a nyní už jsme spustili předprodej! Na více než 450 stranách rozdělených do 12 kapitol ve formátu formátu 160/240mm se mimo jiné čtenáři dozví: principy působení adaptogenů na tělo i mysl, přehled tradičních … |
Píše se o |