Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit? Pečené batáty plněné špenátem, feta sýrem a dýňovými semínky Jako ostatní žlutá a oranžová zelenina jsou i batáty skvělým zdrojem silných betakarotenů s antioxidačními účinky, které jsou také spojovány se sníženým rizikem rakoviny a onemocnění srdce. Pečením batátů se zvýrazní jejich přirozená sladkost. K tomu tvoří slaný feta sýr přímo dokonalý kontrast. Jak si doma připravit dokonalý steak? Asi tušíte, že odpověď zní ne. Ne. A do třetice NE. Ve spolupráci s FABINI jsem pro vás připravila sérii vzdělávacích videí, ve kterých se s vámi podělím o to, jak steaky dělám já. A kromě toho můžete využít můj slevový kód JAJA5 na 5% slevu, kterou můžete uplatnit i v případě již zlevněného zboží. Pokud vás doteď příprava steaků děsila, těším se, […] Houby vlastně nejsou moc zdravé. A jsou místa, kam je lepší na ně nechodit Sbírání hub je v Česku tak trochu národní sport. Krom toho, že nám houbové pokrmy chutnají, věříme také, že jsou zdravé. A to přitom zrovna jednoznačné není. Hodně záleží na způsobu, jakým si je připravíme. A pak také na tom, kde jsme houby nasbírali. Jak péct chleba jako z profipece v obyčejné domácí troubě? První možnost je hrnec. Pro kůrku a objem jako z dobré pekárny je důležitý klid a pára, a tak zvlášť pekařům začátečníkům doporučuju pečení v nádobě, která zařídí obojí, ať jsou venkovní podmínky jakékoli. Ačkoli existují i parní trouby, obvykle s párou spouští i horkovzuduch,… Pečený tvaroh s hruškami v perníkovém koření Tento snadný dezert bez mouky voní po perníkovém koření. Ideální varianta, když si během podzimu či zimy chcete připravit něco sladkého na zub. VĂtek ze Sedlce - (minipivovary) Dopoledne se zadaĹ™ilo a tak nám nebránĂ zastavit se na zpáteÄŤnĂ cestÄ› v Sedlci, kde sĂdlĂ KrálovstvĂ rĹŻĹľe. OÄŤekával jsem nÄ›jakĂ© starovÄ›kĂ© hr... Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Pestrý svět Sauvignonů Sauvignon není zrovna odrůda, kterou by si člověk běžně představil jako vhodnou pro podzimní sychravý den. Vína z něj jsou ale natolik rozmanitá, že i takové se mezi nimi najdou. Třeba tři, která vínomilci hodnotili minulý týden. Dvě vyzrálé s vyšším alkoholem i cukrem nebo naturálně zpracovacované s dotekem dřeva. Předvánoční skořicový chlebíček Tato sladká cihla je kvasovým chlebem tak trochu na punk. Přidávám váhy kvůli představě, kolik zpočátku používat jakých surovin, nicméně, tato moje oblíbená cihla patří mezi kvasové chleby rychlé, nestejné, neboť běžně na ní suroviny nevážím a obměny schopné, variabilní dle momentální chuti. Na tři malé cihličky nebo dle velikosti formy dvě větší, či případně […] Burger s trhaným masem a coleslawem Já myslím, že na burgery s trhaným masem je sezóna neustále, ale v létě, venku, na čerstvém vzduchu s přáteli určitě chutnají nejlépe. Je to taky skvělé jídlo, pokud potřebujete nakrmit velkou skupinu lidí, protože si stačí předem upéct maso a pak už jen připravíte na stůl coleslaw, burgerové housky, ostatní ingredience na servírování a každý si může naplnit svůj burger sám. Paella s kuřecím masem a chorizem Díky spolupráci se španělskými delikatesy eDelikatesy.cz vám přináším tenhle recept na paellu s kuřecím masem a chorizem. Jestli jste paellu ještě doma nedělali, a máte... Breskvice Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce. Poslední článek a rozloučení Toto je poslední článek na tomto blogu. Oplakala jsem ho. Nebyly to jen slzy smutku, že končí něco, co se už dávno stalo vaší i mojí součástí. Bylo to hlavně dojetí nad tím, co všechno... Zdroj: Kuchařka pro dceru Poslední článek a rozloučení napsala Jana Florentýna Zatloukalová pro web Kuchařka pro dceru Uhlíkově neutrální vinařství je realita Jedním z nejvíce rezonujících témat současnosti je minimalizace dopadů lidské činnosti na klima, především pak v podobě emisí CO2. Pozadu v tomto směru nezůstává ani vinařství, které se dlouhodobě staví na stranu udržitelnosti, a tak se snaží o maximálně šetrné postupy bez zbytečného zatěžování výsledného produktu, tedy od ekosystému každé jedné vinice až po životní prostředí jako celku. Květákové curry z vlastní zahrádky Nazdar, bumbrlíčci! Máme skoro po prázdninách, léto se chýlí ke konci, začíná období hojnosti a tak začínáme sklízet, co jsme zaseli. Ti z nás, kteří sejí většinou pouze vítr (a taky semínko toskánského citronu jsem zasela, ale pak se dozvěděla, že se to nesmí/nemá) nebo nemají zahrádku, jsou nuceni si plody kupovat. To nás ale nezastaví, pochutnáme si i tak. Zjara jsem na sockách naťukla zájem c… Začala největší událost Slow Food na světě Ve čtvrtek 26. září začal v Turíně jedinečný festival Terra Madre Salone del Gusto! Tématem letošního roku je We are nature neboli My jsme příroda, oslavující naše hluboké spojení s přírodním světem. Do celosvětové oslavy se zapojí 3 000 aktivistů z více než 120 zemí. Akce je přístupná všem – členům i nečlenům Slow Food, […] Nekynutý naan Miluji kotlíková jídla. Jsou jednoduchá na přípravu, a přitom jsou plná chuti. Nejraději mám ta, která pocházejí z Indie, nebo je alespoň svou chutí připomínají. Často proto doma vařím dhal, různá curry nebo také butter chicken. Takové pokrmy jsou skvělé s rýží, ale ještě lepší jsou s plackami. No jo, jenže při běžném vaření na klasické placky, které jsou […] Článek NEKYNUTÝ NAAN se nejdříve obje… Omyté ovoce nemusí být bez chemie, uvádí nová studie Nová studie zjistila, že na umytém ovoci jsou rezidua pesticidů. Jako příklad odborníci uvedli jablka - do oblíbeného ovoce se chemikálie dostaly přes slupku. Informuje o tom server People. Honzovy rebarborové buchty (V) Nojo, recept jsem fotila snad před měsícem a až dnes se dostala k jeho editaci.... je to teď holt náročný... Každopádně lepší pozdě, nežli nikdy. Tak snad máte ještě na zahradě nějakou tu rebarboru či na ni narazíte na trzích, v obchodě nebo vás podaruje sousedka a vzpomenete si na tento recept, protože je super, obzvláště pokud milujete nakyslé dezerty jako já... Honzovy rebarborové buchty (V) (… Jak vyrobit domácí ořechové máslo + tipy na použití Přemýšleli jste někdy nad tím, jak si vyrobit domácí oříškové máslo? Že ne? Je to opravdu jednoduché. Stačí vám oříšky, kvalitní mixér a mlsný jazyk. The post Jak vyrobit domácí ořechové máslo + tipy na použití appeared first on Ochutnej Ořech . Kuchařka je venku. Trvalo to asi dva roky! Ale je to venku! Kuchařku je možné nakoupit tady . Ráda bych si tady odložila asi to, co napsal o knize Honza. Pouhá kuchařka? Kdepak, tato kniha nabízí víc. Je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na skromnosti a soběstačnosti. Nikola Mrázová žije v srdci České Kanady, kde experimentuje se zahradničením, zkouší nové druhy zeleniny a ovoce a vše pak v kuchyni zpr… |
Nesbírejte jen hřiby. 15 nejchutnějších hub, na které můžete v lese narazit Seznamte se s lesními houbami, které jsou nejen jedlé, ale i minimálně stejně chutné jako hříbky. Zkuste třeba holubinky, bedlu nebo kotrč. Pastéis de nata, sladké tajemství Lisabonu: Křupavé těsto a hedvábný krém si vás získají po prvním soustu Pastéis de nata, sladké tajemství Lisabonu: Křupavé těsto a hedvábný krém si vás získají po prvním soustu nikol.pouzar 05.10.2024 09:00 Bramborová polévka s pažitkou Podzimní počasí úplně vybízí k tomu, připravit si teplou a sytou polévku. Zkuste si namísto tradiční bramboračky uvařit jednoduchý bramborový krém, ve kterém bude hrát hlavní roli chuť pažitky. Nenáročná recept na vynikající smetanový bramborový krém s pažitkou přináší Jakvkuchyni.cz! Příspěvek Bramborová polévka s pažitkou pochází z Jak v kuchyni Linguine s tuňákem a koprovou zálivkou Chcete si připravit něco rychlého a lehkého? A co takové linguine s tuňákem a koprovou zálivkou? Linguine s tuňákem a koprovou zálivkou vlastně kombinují osvědčenou klasiku v podobně těstovin, tuňáka a kopru. Nic speciálního, dalo by se říct. Když ale vše zkombinujete a kopr zapracujete ho do příjemně česnekovo–citronové zálivky, je bezvadný oběd nebo večeře na světě. The post Linguine s tuňákem … Sladká tečka. Panama dort pekly už naše babičky z mandlové mouky, ocení ho i ti, kdo nesnášejí lepek Hledáte recept na čokoládový dort, který je hotový vcukuletu, i druhý den po upečení zůstává krásně vláčný, a přitom se obejde bez špetky mouky? Tady je. Recept na Sex on the beach a další oblíbené koktejly Milovníkům a znalcům koktejlů určitě není neznámý nápoj jménem Sex on the beach. Pod tímto lehce lechtivým názvem se skrývá klasický koktejl s vodkou a několika druhy džusů. Jak si připravit nejlepší koktejl sex on the beach doma? Koktejl Sex on the Beach je jedním z nejoblíbenějších letních drinků, který si získal srdce milovníků míchaných […] Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách? Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ. KONEC NAŠEHO ESHOPU – VÝPRODEJ NA VŠE Byla to pěkná řádka let, kdy jsme provozovali náš eshop Manželé v kuchyni, kde jsme pro vás každoročně přinášeli širokou škálu produktů. Od naší kuchařky, přes domácí produkty našich rodičů, až k produktům do kuchyně, které jsme sami používali. Dostali ... The post KONEC NAŠEHO ESHOPU – VÝPRODEJ NA VŠE appeared first on Kitchen story . Zveme vás na výstavu fotografií o životě pěstitelů a systému Fairtrade na více než 100 místech po celé republice Praha 3. října 2024 (PROTEXT) - Od soboty 5. října 2024 proběhne po celý následující týden již desátý ročník celorepublikové akce Výstava na stromech. Ta se věnuje důstojné práci ve světě. Letošní výstava přibližuje na 15 panelech fungování systému Fairtrade a život pěstitelů kávy, kakaa a banánů. Pěstitelé a pěstitelky ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky si díky systému Fairtrade mohou vlastní prací vydělat na důstojný život a pěstovat šetrněji k životnímu prostředí. Akci pořádají dobrovol… Cuketový chlebíček s ořechy a lime curd Už také nevíte co s přerostlými cuketami a klasické cuketové buchty s kakaem jste přejedení? Tento cuketový chlebíček je netradičně s olivovým olejem a velkým množstvím vlašských ořechů. Jejich chuť jsem zvýraznila ještě jejich před pečením. Nasekejte je do chlebíčku opravdu nahrubo, ať jsou tam […] Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce Praha je zase o jeden pivovar bohatší. Pivovarská restaurace Fuze otevřela své dveře veřejnosti 3. dubna, najdete ji… Kohout, slepice či kuře na víně. K čemu lze využít multifunkční nebo pomalý hrnec Kohout na víně – slepice nebo kuře na víně v multifunkčním hrnci, tip. • Jak ještě využít pomalý nebo multifunkční hrnec? • Kohout, nebo slepice? V současné době na tom […] The post Kohout, slepice či kuře na víně. K čemu lze využít multifunkční nebo pomalý hrnec first appeared on MAKOVÁ PANENKA . Dýňová bábovka s bílou čokoládou bez laktózy Dýně je super univerzální surovina, se kterou se dají v kuchyni dělat divy. Hlavně na podzim :) Milujeme z ní cokoliv – risotto, omáčku, polévku, upečenou dýni do salátu, lívance a taky tuhle bábovku. Co vy? Pizza caprese Ještě než se úplně rozloučím s létem, mám pro vás recept na domácí křupavou pizzu, která je obložená až po upečení čerstvými surovinami. Výsledkem je naprostá dokonalost, která potěší vaše chuťové pohárky a zároveň není těžká a mastná. Na pizze je nejdůležitější zejména těsto a délka jeho kynutí, samozřejmě čím déle kyne, tím lépe. Proto po zadělání těsto klidně uložte do lednice a vraťte se k ně… Zapečený květák s masem Zapečený květák s masem můžete podávat jako samostatné jídlo, nebo k němu přidejte čerstvě uvařené brambory polité másle... Brukvovitá zelenina snižuje krevní tlak více než jiná zelenina Přidání brukvovité zeleniny, jako je brokolice a květák, a kořenové a dýňové zeleniny, jako je mrkev a dýně, by mohlo vést ke snížení krevního tlaku. V dospělé populaci České republiky (25 až 64 let) postihuje vysoký krevní tlak (hypertenze) zhruba 40 % obyvatelstva. To znamená, že v ČR je asi 3,5 milionů pacientů s hypertenzí. V USA vysokým krevním tlakem trpí téměř 120 […] The post Brukvovitá z… Cukr Bílý jed! Jedině hnědý, třtinový! Bez přidaného cukru! Stejně návykový jako heroin! Tak těchto hesel se dočkal základní uhlíkový energetický vektor téměř celé biosféry, bez kterého by se na světě nepohnulo, nežilo a nerostlo vůbec nic. Pojďte, mrkneme se dneska na cukr zase optikou normálního strávníka a fermentariána a možná ho vezmete na milost jako kdysi droždí, mouku či zlé, krabicové (mléko)… Hrnce do gastronomie – jak vybrat ty nejlepší pro váš byznys? Hrnce jsou jedním z nejdůležitějších pracovních nástrojů v každé gastronomické provozovně, takže se jedná o investici, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. "Já potřebuju nějaký jistoty. A ty v tom šáňu prostě jsou." Darina Alster - AVU Jedním slovem geniální. Nikdo mi bublinky takhle nepoodhalil jako sommelier Tomáš Brůha na degustaci v dokonalém baru Forbína. – Kulturio.cz |
Píše se o |