Ostropestřec nepomáhá jen játrům: Poradíme, kdy ho sbírat a v jaké formě je nejlepší bylinu užívat Ostropestřec nepomáhá jen játrům: Poradíme, kdy ho sbírat a v jaké formě je nejlepší bylinu užívat hana.kovarikova 02.05.2024 16:05 Poslední článek a rozloučení Toto je poslední článek na tomto blogu. Oplakala jsem ho. Nebyly to jen slzy smutku, že končí něco, co se už dávno stalo vaší i mojí součástí. Bylo to hlavně dojetí nad tím, co všechno... Zdroj: Kuchařka pro dceru Poslední článek a rozloučení napsala Jana Florentýna Zatloukalová pro web Kuchařka pro dceru Lívance, palačinky a vafle - Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou Už dost možná nevíte, jakou snídani dětem den co den připravit. Zvlášť o víkendech, prázdninách a svátcích. Vajíčka už je omrzela, zapečený toast není dost dobrý, klasické palačinky se také nedají jíst pořád. Pokud vám dochází nápady a nechcete své ratolesti odbývat, bude se vám jistě hodit pár receptů, ve kterých nechybí ovoce, ovesné vločky a tvaroh. A co je nedůležitější, dětem budou chutnat a… Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se. Specifická hantýrka zvaná hantec, která neodmyslitelně patří k Brnu, je směsicí hánáckého nářečí, němčiny a dalších jazyků. Pokud jste někdy slyšeli někoho mluvit hantecem, jistě potvrdíte, že není úplně lehké mu rozumět. Zkuste si v našem kvízu, zda byste zvládli porozumět alespoň některým výrazům, které mají spojitost s jídlem a pitím. Chřestové hody: uvařte si lahodnou krémovou polévku nebo křehké pazochy v té nejklasičtější úpravě Stonkům chřestu se někdy říká také pazochy, výhonky, případně prýty a jako u každé jarní zeleniny platí, že nejlepší jsou mladé a čerstvé. Bílá varianta je jako stvořená pro jemné krémové polévky. COOP otevřel na letišti prodejnu s nonstop provozem Doposud se koncept automatizovaných prodejen prosazoval hlavně v menších městech a na venkově. COOP nyní otevřel první takový obchod na letišti. Zákazníci si v něm nakoupí kromě potravin a produktů souvisejících s cestováním i regionální produkty, a to doslova kdykoliv. Breskvice Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce. Dýňové tagliattele Když se začnou dny krátit a teploty se postupně snižují, přichází na scénu jedno z nejútulnějších ročních období – podzim. Toto období je plné úžasných vůní a chutí, které lákají k vaření a pečení. A co by podzim byl bez ... The post DÝŇOVÉ TAGLIATTELE appeared first on Kitchen story . Recept na poctivé frgály a 5 náplní k tomu K českým kynutým oblíbencům vedle buchet a posvícenských chodských koláčů patří bezpochyby frgály. Na rozdíl od západočeského protějšku, s nímž sdílejí podobné náplně, k jejích přípravě není potřeba výtvarného nadání – ale o co jsou vizuálně minimalističtější, o to více zaujmou silnými, poctivými chutěmi. Nešetří… Knedlíčky dim sum s krevetami Postup: 1. Do odvážené hladké mouky vlijte všechnu vodu a prohrábněte hulkami. Nechte 15 minut odpočívat, misku přikryjte. 2. Krevety nakrájejte na hrubo (mám to radši, pak pěkně křupou), přidejte zázvor, česnek, pažitku, sezamový olej, tapiokový škčob, sůl a pepř, případně chilli, podle chuti a promíchejte. Díky škrobu se směs lépe propojí. 3. Těsto zpracujte v rukách do kompaktního bochánku. […] Raut od A do Z: Praktický průvodce Čeká vás organizace větší akce, která vyžaduje občerstvení v podobě rautu, a vám z toho jde hlava kolem? Nezoufejte, stačí si zorganizovat práci, vědět, co objednat externě a co zajistit svépomocí, a vše půjde jako po másle. Náš průvodce vás provede celým procesem, od plánování až po samotnou realizaci. Od svatby až po konferenci: Raut jako od […] Předvánoční skořicový chlebíček Tato sladká cihla je kvasovým chlebem tak trochu na punk. Přidávám váhy kvůli představě, kolik zpočátku používat jakých surovin, nicméně, tato moje oblíbená cihla patří mezi kvasové chleby rychlé, nestejné, neboť běžně na ní suroviny nevážím a obměny schopné, variabilní dle momentální chuti. Na tři malé cihličky nebo dle velikosti formy dvě větší, či případně […] Slaný závin z listového těsta 1 ks kmín, 1 ks sůl, 1 ks vejce, 1 ks sladký kečup, 1 ks strouhaný sýr, 1 ks pórek, 1 ks šunkový salám, 1 balíček listové těsto, Těsto si rozválíme na tenký plát. Pórek nakrájíme na kolečka a vejce rozšleháme. Plát těsta potřeme kečupem podle chuti, poklademe salámem, přidáme pórek a sýr. Rozšlehaným vejcem potřeme kraje a svineme v závin. Slaný závin dáme na plech, který jsme předem vyložili peč… Uhlíkově neutrální vinařství je realita Jedním z nejvíce rezonujících témat současnosti je minimalizace dopadů lidské činnosti na klima, především pak v podobě emisí CO2. Pozadu v tomto směru nezůstává ani vinařství, které se dlouhodobě staví na stranu udržitelnosti, a tak se snaží o maximálně šetrné postupy bez zbytečného zatěžování výsledného produktu, tedy od ekosystému každé jedné vinice až po životní prostředí jako celku. Dýňová bábovka s bílou čokoládou bez laktózy Dýně je super univerzální surovina, se kterou se dají v kuchyni dělat divy. Hlavně na podzim :) Milujeme z ní cokoliv – risotto, omáčku, polévku, upečenou dýni do salátu, lívance a taky tuhle bábovku. Co vy? Zdraví prochází žaludkem (TV dokument, 2024) Velmi povedený TV dokument s předními popularizátory výživy nejen pro člověka, ale i pro jeho mikrobiom. Giulie Enders, manželé Sonnenburgovi a další se konečně dostali do formátu stravitelného širokou veřejností. The post Zdraví prochází žaludkem (TV dokument, 2024) first appeared on Zkvašeno.cz . Hrnce do gastronomie – jak vybrat ty nejlepší pro váš byznys? Hrnce jsou jedním z nejdůležitějších pracovních nástrojů v každé gastronomické provozovně, takže se jedná o investici, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. Jarní hráškové placky Hrášek, mladá cuketa a mátové lístky jsou kombinace, která u nás frčí již nějaký ten rok! Vždy když se s jarem začnou v obchodech objevovat hráškové lusky, hrášek se u nás plně zabydlí. Všichni ho totiž zbožňujeme. Ať už je jen tak „na zobačku“ vyloupaný z lusků, nebo z něj připravím hráškovou polévku, fritátu, burger nebo tyto placky, zmizí […] Článek JARNÍ HRÁŠKOVÉ PLACKY se nejdříve objevil na… Kuchařka je venku. Trvalo to asi dva roky! Ale je to venku! Kuchařku je možné nakoupit tady . Ráda bych si tady odložila asi to, co napsal o knize Honza. Pouhá kuchařka? Kdepak, tato kniha nabízí víc. Je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na skromnosti a soběstačnosti. Nikola Mrázová žije v srdci České Kanady, kde experimentuje se zahradničením, zkouší nové druhy zeleniny a ovoce a vše pak v kuchyni zpr… |
Dušený vepřový bůček se sušenými švestkami a mrkví podle Jamieho Olivera Toto jídlo pochází z krásného řeckého ostrova Skopelos, kde patří sušené švestky k ceněným surovinám. Používají se mnoha způsoby, v tomto pojetí dodávají sladkost dušenému vepřovému masu s hustou omáčkou. Trik s opečením kůže se postará o tolik vytouženou křupavost. Čočkový salát se sušenými meruňkami Potřebujete si připravit něco rychlého a vydatného? Čočkový salát se sušenými meruňkami je bezvadnou volbou a překvapí vás báječnou chutí. Čočkový salát se sušenými švestkami lze připravit doslova za pár minut, pokud jej připravujete se sterilovanou čočkou. Nicméně finančně výhodnější je nechat čočku bobtnat a uvařit si ji. Řekneme si více o obou variantách. The post Čočkový salát se sušenými mer… Kuřecí Quesadilla s cheddarem Máte rádi šťavnatou a sýrovou quesadillu? Mám tu pro vás recept na jednu opravdu úžasnou kuřecí. A slibuju, že jestli ji vyzkoušíte, zamilujete se! Když mě oslovilo makro s dotazem, jestli bych pro ně nepřipravila recept s cheddarem z řady METRO Chef, měla jsem hned jasno. Zaprvé, cheddar máme doma velmi rádi. V podstatě ho mám stále v lednici a ten od makro je vysokoprocentní, což znamená, že za… Rámen jako dílo náhody + tipy, jak si jej uvařit i doma Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl. Plánujete koupi nového výrobníku perlivé vody? Poradíme, jak naložit se starým přístrojem i bombičkou Praha 3. května 2024 (PROTEXT) - Používáte doma výrobník perlivé vody? Domácí příprava sycených nápojů nešetří jen finance. Namísto tisíců jednorázových plastových lahví si totiž podle velikosti domácnosti vystačíte jen s několika znovu použitelnými lahvemi, což znamená, že rapidně snížíte množství plastového odpadu. Co však udělat v případě, pokud vám výrobník dosloužil anebo máte doma prázdnou bombičku, kterou už nepotřebujete? Zapomeňte na sběrné nádoby Sycená voda a ochucené nápoje se u čes… Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Chardonnay ročníku 2022 Po dvou týdnech s červenými víny je čas k návratu za bílými. Zaměříme se na burgundskou rodinu a konkrétně na její nejslavnější bílou odrůdu, která je zároveň celosvětově nejpěstovanější bílou odrůdou vůbec. Jaká tři Chardonnay z Moravy ročníku 2022 nám doporučila minulý týden hodnocení našich čtenářů? Kopřivový krém s brynzou Na Velikonoce se tradičně podávaly pokrmy z jehněčího a kopřiv a to bylo také inspirací pro tuto polévku. Kopřivovou polévku jsem udělala v krémové variantě a přidala jsem do ní ovčí brynzu. Brynzy v ní není moc, aby chuťově nepřeválcovala kopřivy. Brynza je obvykle dost […] Slané koláče s trojí náplní Koláče asi většina z nás má ráda, tak co třeba pro jednou zkusit místo sladkých ty slané? Rozhodně stojí za to, i když se doma zprvu tvářili, že co to jako je, tak nakonec zmizely rychlostí blesku. A já vím, že je určitě brzy připravím znovu, je to tak trochu taková pizza po česku. 9 kusů 330g hladké mouky 2dcl mléka 1dcl oleje špetka soli a cukru droždí vejce na potření náplně creme fraiche slan… JiĹ™Ăkovo vidÄ›nĂ pokraÄŤuje - (události) CharitativnĂ pivnĂ projekt - pomoc nevidomĂ©mu panu JiĹ™Ămu- se setkal u veĹ™ejnosti s nebĂ˝valĂ˝m zájmem. Nejen u jednotlivcĹŻ, ale postupnÄ› se k nÄ›mu p?... Vepřová kotleta v rosolu na sváteční stůl. Žebírka v aspiku Kotleta v aspiku, původní československá receptura + další tip. • Je to sulc? •Není to sulc? • A přece má pokrm se sulcem něco společného: vepřové maso a rosol. • […] The post Vepřová kotleta v rosolu na sváteční stůl. Žebírka v aspiku first appeared on MAKOVÁ PANENKA . Kuřecí supreme s pečeným ratatouille Kuřecí supreme je kuřecí prsíčko, které ale obsahuje i křídlo s jeho spodní kostí. Pokud jej správně upravíme, získáme opravdu velmi lahodný a šťavnatý kus masa, ke kterému se skvěle hodí jako příloha různá zelenina. Například tradiční francouzské ratatouille, ve kterém vynikne letní zelenina, jako je cuketa, lilek nebo papriky. Připravte si lahodné kuřecí supreme s pečeným ratatouille podle rece… Budapešťská pomazánka Jedna drobnost, která vše změní! Připravte si oblíbenou tvarohovou pomazánku s úžasnou paprikovou chutí. Tuhle variantu si zamilujete. Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce Praha je zase o jeden pivovar bohatší. Pivovarská restaurace Fuze otevřela své dveře veřejnosti 3. dubna, najdete ji… Malinové makronky švýcarskou metodou v Kenwood Cooking Chef XL robotu Makronky. Někdo je miluje, někdo nechápe, co na nich komu chutná. Ale kdokoliv je doma vyzkoušel, ví, jak můžou být temperamentní. Při jejich... Chapati a česnekový naan. na návštěvě indie bez rizika hepatitidy... Nonono, nemusíte se hned hyperkorektně čertit! Titulkem jsem pouze chtěla vyzdvihnout autenticitu tuná chlebových placek a dát tak najevo, že abyste si na nich pochutnali, do Indie ani nemusíte. Připouštím, že tento výrok může malinko tratit na údernosti, když padne od individua, které nejen že v Indii nikdy nebylo, dokonce se mu z představy, že se octne v jejích ulicích, ježí i řasinky v dýchací… Zahájení nové kampaně SLOW FOOD: „Feed the Change“ Slow Food s potěšením oznamuje zahájení své nejnovější kampaně „Feed the Change“, jejímž cílem je upozornit na význam přechodu k udržitelným potravinovým systémům v nadcházejících evropských volbách a zároveň povzbudit občany EU, abyvyužili svého hlasu k jeho umožnění. Evropské volby jsou již za dveřmi a Slow Food se snaží zajistit, aby se udržitelné potraviny a zemědělství dostaly […] Švestouka Švestouka je bohaté české jídlo z uzené vepřové krkovice s omáčkou z povidel, vína a koření, podávané s bramborovými špa... Velikonoční mazanečky (V) Velikonoce bez mazance jakoby nebyly. A kdo nechce jít do osvědčené klasiky, co takhle zkusit tyhle roztomilé, malinké? Velikonoční mazanečky (V) (7 ks po 100 g těsta) Kvásek 25 g čerstvého droždí 1 lžíce třtinového/kokosového cukru 1 lžíce hladké špaldové mouky 30 ml rostlinného mléka Těsto 340 g hladké špaldové mouky 70 g třtinového/kokosového cukru špetka vanilkového prášku špetka soli kůra z … Proč není UHT mléko dobré Proces zpracování velkého množství mléka pomocí UHT připravuje tento cenný nápoj o jeho přírodní živiny. Naštěstí dnes existuje řešení. The post Proč není UHT mléko dobré appeared first on Epoch Times ČR . Kde najít nejlepší snídaně v Praze? Kavárny Mondieu úspěšně fungují deset let. Vznikly coby rodinný podnik na Slovensku a dnes úspěšně expandují. – Kulturio.cz Recept: Zdravé vláčné banánové brownies s mangem Banánové brownies je vynikající spojení belgické čokolády spolu se zralými banány a sušeným mangem v jednoduchém receptu. The post Recept: Zdravé vláčné banánové brownies s mangem appeared first on Ochutnej Ořech . |
Píše se o |