Bostock: Za názvem, který málokdo zná, se skrývá jednoduchý francouzský dezert z toustového chleba. Jeho chuť vám vyrazí dech Bostock: Za názvem, který málokdo zná, se skrývá jednoduchý francouzský dezert z toustového chleba. Jeho chuť vám vyrazí dech martina.kojzarova 12.05.2024 10:09 KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se. Cmunda, zemlbába, kuba, oukrop, kulajda… Pod těmito názvy si většina z nás ještě dokáže představit konkrétní jídla. Existuje ale řada dalších, méně známých, která možná znaly naše prababičky nebo se někde ještě stále používají, ale jde pouze o krajové záležitosti. Vyzkoušejte si v našem kvízu, zda poznáte, jaká jídla se skrývají pod mnohdy vtipnými názvy. Vinaři jsou v názoru na daň jednotní Praha 7. května 2024 (PROTEXT) - Svaz vinařů provedl napříč celým sektorem průzkum na téma vnímání spotřební daně. Výsledky potvrdily, že vinaři jsou v odmítavém postoji ke spotřební dani zcela jednotní. Z více než 600 zapojených subjektů jich přes 96 % potvrdilo, že jsou jednoznačně proti zavedení spotřební daně na tiché víno. "Během víkendu jsme cíleně oslovili vinařské subjekty s reprezentativním rozložením dle velikosti produkce do 10.000, do 100.000 a nad 100.000 litrů ročně. Výsledky jasn… Krémová brynzová polévka Věděli jste, jak výtečná dokáže být brynzová polévka?Jemná krémová chuť brynzy dokáže na talíři vytvořit opravdovou dobrotu. Brynzová polévka je naprosto nejlepší, pokud se vám povede sehnat čerstvou jarní brynzu, která je chuťově tak jemná, že to snad ani není možné. The post Krémová brynzová polévka appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem . Poupata v nálevu. Vynikající „falešné kapary“ připravíte z toho, co najdete na zahrádce: z pažitky i pampelišky Že jde pažitka do květu? To je skvělé – díky tomu se rozšiřuje její nabídka. Nejen o jedlé květy, ale také o nerozvinutá poupata. V kyselém nálevu chutí i vzhledem dobře zastoupí středomořské kapary, jemná štiplavost jim přitom zůstane. Kuřecí Quesadilla s cheddarem Máte rádi šťavnatou a sýrovou quesadillu? Mám tu pro vás recept na jednu opravdu úžasnou kuřecí. A slibuju, že jestli ji vyzkoušíte, zamilujete se! Když mě oslovilo makro s dotazem, jestli bych pro ně nepřipravila recept s cheddarem z řady METRO Chef, měla jsem hned jasno. Zaprvé, cheddar máme doma velmi rádi. V podstatě ho mám stále v lednici a ten od makro je vysokoprocentní, což znamená, že za… Recept na poctivé frgály a 5 náplní k tomu K českým kynutým oblíbencům vedle buchet a posvícenských chodských koláčů patří bezpochyby frgály. Na rozdíl od západočeského protějšku, s nímž sdílejí podobné náplně, k jejích přípravě není potřeba výtvarného nadání – ale o co jsou vizuálně minimalističtější, o to více zaujmou silnými, poctivými chutěmi. Nešetří… Breskvice Breskvice, jak název napovídá, je cukroví podobné broskvím, které pochází z území bývalé Jugoslávie. Takže se s nimi můžete setkat jak v Chorvatsku, tak i v Srbsku nebo třeba i ve Slovinsku. A ve všech zemích, nehledě na jejich náboženské vyznání, se pečou při příležitosti velkých důležitých svátků, jako jsou například Velikonoce, nebo právě blížící se Vánoce. JiĹ™Ăkovo vidÄ›nĂ pokraÄŤuje - (události) CharitativnĂ pivnĂ projekt - pomoc nevidomĂ©mu panu JiĹ™Ămu- se setkal u veĹ™ejnosti s nebĂ˝valĂ˝m zájmem. Nejen u jednotlivcĹŻ, ale postupnÄ› se k nÄ›mu p?... Nový pražský (ne)pivovar Fuze na Masaryčce Praha je zase o jeden pivovar bohatší. Pivovarská restaurace Fuze otevřela své dveře veřejnosti 3. dubna, najdete ji… Kopřivový krém s brynzou Na Velikonoce se tradičně podávaly pokrmy z jehněčího a kopřiv a to bylo také inspirací pro tuto polévku. Kopřivovou polévku jsem udělala v krémové variantě a přidala jsem do ní ovčí brynzu. Brynzy v ní není moc, aby chuťově nepřeválcovala kopřivy. Brynza je obvykle dost […] Knedlíčky dim sum s krevetami Postup: 1. Do odvážené hladké mouky vlijte všechnu vodu a prohrábněte hulkami. Nechte 15 minut odpočívat, misku přikryjte. 2. Krevety nakrájejte na hrubo (mám to radši, pak pěkně křupou), přidejte zázvor, česnek, pažitku, sezamový olej, tapiokový škčob, sůl a pepř, případně chilli, podle chuti a promíchejte. Díky škrobu se směs lépe propojí. 3. Těsto zpracujte v rukách do kompaktního bochánku. […] Malinové makronky švýcarskou metodou v Kenwood Cooking Chef XL robotu Makronky. Někdo je miluje, někdo nechápe, co na nich komu chutná. Ale kdokoliv je doma vyzkoušel, ví, jak můžou být temperamentní. Při jejich... Chapati a česnekový naan. na návštěvě indie bez rizika hepatitidy... Nonono, nemusíte se hned hyperkorektně čertit! Titulkem jsem pouze chtěla vyzdvihnout autenticitu tuná chlebových placek a dát tak najevo, že abyste si na nich pochutnali, do Indie ani nemusíte. Připouštím, že tento výrok může malinko tratit na údernosti, když padne od individua, které nejen že v Indii nikdy nebylo, dokonce se mu z představy, že se octne v jejích ulicích, ježí i řasinky v dýchací… Aktivně bojujeme za udržitelný potravinový systém v nadcházejících volbách do EU Slow Food Prague vychovává budoucí propagátory dobrého jídla na akci „Semínka do duše“, která se koná 18. května. V rámci nejnovější kampaně Slow Food „Feed the Change“, jejímž cílem je zdůraznit význam přechodu k udržitelným potravinovým systémům v nadcházejících evropských volbách, se občané EU konkrétně zapojí do mnoha akcí, které se uskuteční v různých zemích […] Proč není UHT mléko dobré Proces zpracování velkého množství mléka pomocí UHT připravuje tento cenný nápoj o jeho přírodní živiny. Naštěstí dnes existuje řešení. The post Proč není UHT mléko dobré appeared first on Epoch Times ČR . Velikonoční mazanečky (V) Velikonoce bez mazance jakoby nebyly. A kdo nechce jít do osvědčené klasiky, co takhle zkusit tyhle roztomilé, malinké? Velikonoční mazanečky (V) (7 ks po 100 g těsta) Kvásek 25 g čerstvého droždí 1 lžíce třtinového/kokosového cukru 1 lžíce hladké špaldové mouky 30 ml rostlinného mléka Těsto 340 g hladké špaldové mouky 70 g třtinového/kokosového cukru špetka vanilkového prášku špetka soli kůra z … Malinové linecké Linecké je láskou snad nás všech. Je to tradiční česká sušenka, která je tak oblíbená, že se s ní kromě Vánoc setkáváme i o dalších svátcích a dokonce i mimo ně. Já jsem si dnes dovolila tradiční předpis s téměř až posvátným poměrem 3:2:1 upravit a ozvláštnit jej lyofilizovanými malinami. Při rozkvetlém květnu jsem se jim navíc […] Článek MALINOVÉ LINECKÉ se nejdříve objevil na Recepty z české i … Hrnce do gastronomie – jak vybrat ty nejlepší pro váš byznys? Hrnce jsou jedním z nejdůležitějších pracovních nástrojů v každé gastronomické provozovně, takže se jedná o investici, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. Kuchařka je venku. Trvalo to asi dva roky! Ale je to venku! Kuchařku je možné nakoupit tady . Ráda bych si tady odložila asi to, co napsal o knize Honza. Pouhá kuchařka? Kdepak, tato kniha nabízí víc. Je vyjádřením přístupu ke světu, který je založen na skromnosti a soběstačnosti. Nikola Mrázová žije v srdci České Kanady, kde experimentuje se zahradničením, zkouší nové druhy zeleniny a ovoce a vše pak v kuchyni zpr… |
Zlatá klasika: Pomalu dušená hovězí líčka na víně podle Zdeňka Pohlreicha Pomalu dušená líčka se téměř rozpadají a vinná omáčka se tak krásně vpíjí do hedvábné bramborové kaše. Tento chuťový skvost nám Zdeněk Pohlreich představil ve své restauraci jako první a dodnes líčka patří mezi nejčastější objednávky. Jakmile zjistíte, jak je jejich příprava snadná, také je zařadíte do svého repertoáru. Originální letní jednohubky na zahradní párty Máme tu oblíbený čas večerních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro teplý večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele. Poslední článek a rozloučení Toto je poslední článek na tomto blogu. Oplakala jsem ho. Nebyly to jen slzy smutku, že končí něco, co se už dávno stalo vaší i mojí součástí. Bylo to hlavně dojetí nad tím, co všechno... Zdroj: Kuchařka pro dceru Poslední článek a rozloučení napsala Jana Florentýna Zatloukalová pro web Kuchařka pro dceru Vláda schválila kamery na jatkách. Dění uvnitř ale paradoxně snímat nebudou Ministerstvo zemědělství loni připravilo novelu veterinárního zákona, kterou reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Součástí tohoto zákona je mimo jiné novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zavádí povinnost vybavit jatka kamerovými systémy pro sledování řádného zacházení se zvířaty. Bude to stačit? Bageta je větší než mrakodrap Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC. Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Špičkové vlašáky ročníku 2021 Pěkných vín se minulý týden vyrojila spousta. Už to vypadalo, že se vydáme za veltlíny, ale trojice Ryzlinků vlašských, které dostaly kolem devadesáti bodů, je zkrátka přebila. Takto silnou sestavu jsme tu už dlouho neměli a kdo ví, zda to není také zásluhou ročníku 2021, který byl na špičková vína opravdu bohatý. Ostatně i dvě dnešní vína mají z vinařských soutěží titul šampiona. Domácí výroba sýrů – jak na to? Milujete sýry? A víte, že si některé z nich můžeme velmi jednoduše připravit doma? Co všechno k tomu potřebujeme, co je syřidlo a jaké zásady… Příspěvek Domácí výroba sýrů – jak na to? pochází z Jak v kuchyni Dýňové tagliattele Když se začnou dny krátit a teploty se postupně snižují, přichází na scénu jedno z nejútulnějších ročních období – podzim. Toto období je plné úžasných vůní a chutí, které lákají k vaření a pečení. A co by podzim byl bez ... The post DÝŇOVÉ TAGLIATTELE appeared first on Kitchen story . Raut od A do Z: Praktický průvodce Čeká vás organizace větší akce, která vyžaduje občerstvení v podobě rautu, a vám z toho jde hlava kolem? Nezoufejte, stačí si zorganizovat práci, vědět, co objednat externě a co zajistit svépomocí, a vše půjde jako po másle. Náš průvodce vás provede celým procesem, od plánování až po samotnou realizaci. Od svatby až po konferenci: Raut jako od […] Zeleninový salát s lososem a batáty Jak z nudného zeleninového salátu udělat úžasně barevné hlavní jídlo? Přidejte pečeného lososa a batáty a vše spojte svěží bylinkovou zálivkou. Slané koláče s trojí náplní Koláče asi většina z nás má ráda, tak co třeba pro jednou zkusit místo sladkých ty slané? Rozhodně stojí za to, i když se doma zprvu tvářili, že co to jako je, tak nakonec zmizely rychlostí blesku. A já vím, že je určitě brzy připravím znovu, je to tak trochu taková pizza po česku. 9 kusů 330g hladké mouky 2dcl mléka 1dcl oleje špetka soli a cukru droždí vejce na potření náplně creme fraiche slan… Kohout, slepice či kuře na víně. K čemu lze využít multifunkční nebo pomalý hrnec Kohout na víně – slepice nebo kuře na víně v multifunkčním hrnci, tip. • Jak ještě využít pomalý nebo multifunkční hrnec? • Kohout, nebo slepice? V současné době na tom […] The post Kohout, slepice či kuře na víně. K čemu lze využít multifunkční nebo pomalý hrnec first appeared on MAKOVÁ PANENKA . Předvánoční skořicový chlebíček Tato sladká cihla je kvasovým chlebem tak trochu na punk. Přidávám váhy kvůli představě, kolik zpočátku používat jakých surovin, nicméně, tato moje oblíbená cihla patří mezi kvasové chleby rychlé, nestejné, neboť běžně na ní suroviny nevážím a obměny schopné, variabilní dle momentální chuti. Na tři malé cihličky nebo dle velikosti formy dvě větší, či případně […] Uhlíkově neutrální vinařství je realita Jedním z nejvíce rezonujících témat současnosti je minimalizace dopadů lidské činnosti na klima, především pak v podobě emisí CO2. Pozadu v tomto směru nezůstává ani vinařství, které se dlouhodobě staví na stranu udržitelnosti, a tak se snaží o maximálně šetrné postupy bez zbytečného zatěžování výsledného produktu, tedy od ekosystému každé jedné vinice až po životní prostředí jako celku. Dýňová bábovka s bílou čokoládou bez laktózy Dýně je super univerzální surovina, se kterou se dají v kuchyni dělat divy. Hlavně na podzim :) Milujeme z ní cokoliv – risotto, omáčku, polévku, upečenou dýni do salátu, lívance a taky tuhle bábovku. Co vy? Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta) Máte rádi kulajdu, ale nemůžete jíst smetanu? Naše jihočeská kulajda je bez smetany, bez lepku a když ji připravíte bez vejce, je i veganská. Nejlepší recept The post Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta) appeared first on Ochutnej Ořech . Zdraví prochází žaludkem (TV dokument, 2024) Velmi povedený TV dokument s předními popularizátory výživy nejen pro člověka, ale i pro jeho mikrobiom. Giulie Enders, manželé Sonnenburgovi a další se konečně dostali do formátu stravitelného širokou veřejností. The post Zdraví prochází žaludkem (TV dokument, 2024) first appeared on Zkvašeno.cz . McDonald’s představuje limitovanou řadu prémiových burgerů Maestro by Přemek Forejt McDonald’s v letošním roce přichází s limitovanou edicí Maestro, za jejíž recepturou nově stojí známý šéfkuchař Přemek Forejt. – Kulturio.cz |
Píše se o |